Δικαστήριο διέταξε την επαναφορά της διαπίστευσης του δημοσιογράφου του CNN

Δικαστήριο στην Ουάσιγκτον διέταξε σήμερα τον Λευκό Οίκο να επαναφέρει τη διαπίστευση του δημοσιογράφου του CNN Τζιμ Ακόστα στην αμερικανική προεδρία, την οποία είχε ανακαλέσει έπειτα από μια θυελλώδη αντιπαράθεση με τον Ντόναλντ Τραμπ.

propoli

Η απόφαση έχει προσωρινή ισχύ και συνιστά μια νίκη για το ενημερωτικό τηλεοπτικό δίκτυο και τον επιφανή δημοσιογράφο του, η διαπίστευση του οποίου ανακλήθηκε την 7η Νοεμβρίου, έπειτα από μια τεταμένη συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας επιχειρήθηκε να του πάρουν το μικρόφωνο, καθώς εκείνος ρωτούσε επίμονα τον πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος από την πλευρά του αρνείτο να του απαντήσει σε μια ερώτηση σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική του.

«Διατάσσω (τον Λευκό Οίκο) να επαναφέρει αμέσως τη διαπίστευση του κ. Ακόστα» δήλωσε ο δικαστής Τίμοθι Κέλι.

Το CNN έχει καταθέσει αγωγή βασιζόμενο στην Πρώτη Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, που προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης.

Ο δικαστής Κέλι διευκρίνισε ότι δεν αποφάσισε επί της ουσίας της υπόθεσης και εξέδωσε μια επείγουσα εντολή, εν αναμονή της εκδίκασης της αγωγής του CNN.

«Θέλω να επιμείνω στο γεγονός ότι δεν αποφάσισα επί του ζητήματος της παραβίασης της Πρώτης Τροπολογίας» επισήμανε ο δικαστής.

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιστρέψει «προσωρινά» το δημοσιογραφικό πάσο του δημοσιογράφου του CNN.

«Σήμερα, η Δικαιοσύνη ξεκάθαρα ανέφερε ότι δεν αναγνωρίζεται ένα απόλυτο δικαίωμα πρόσβασης στον Λευκό Οίκο, το οποίο συνδέεται με την Πρώτη Τροπολογία (του Συντάγματος)» επισήμανε η Σάρα Σάντερς, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου.

«Σε συμφωνία με την απόφαση του δικαστηρίου, επαναφέρουμε προσωρινά τη διαπίστευση του δημοσιογράφου. Επιπλέον, θα εφαρμόσουμε κανόνες και διαδικασίες προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι συνεντεύξεις Τύπου θα διεξάγονται στο μέλλον με μετρημένο και ισορροπημένο τρόπο» συμπλήρωσε η Σάντερς.

Στο άκουσμα της απόφασης του δικαστηρίου, ο δημοσιογράφος του CNN είπε σε δημοσιογράφους:

«Ας επιστρέψουμε στη δουλειά».

Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN σημείωσε σε μια ανακοίνωση ότι «ανυπομονεί για την έκδοση μιας οριστικής απόφασης εντός των επόμενων ημερών» κι ευχαρίστησε «όλους εκείνους που στήριξαν όχι μόνο το CNN αλλά έναν ελεύθερο, ισχυρό και ανεξάρτητο αμερικανικό Τύπο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading