Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Ανακοίνωση ετήσιου προγράμματος εκδηλώσεων

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Ανακοίνωση ετήσιου προγράμματος εκδηλώσεων

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με σύμμαχό του το υπουργείο Πολιτισμού, παραμένει αφοσιωμένο στον στόχο του να προσφέρει στους φίλους του εμπειρίες πολιτισμού υψηλού επιπέδου υπό ασφαλείς υγειονομικές συνθήκες.

Σύμφωνα με τον ετήσιο προγραμματισμό του οργανισμού που ανακοινώθηκε σήμερα (23/9), η καλλιτεχνική περίοδος 2020-2021 φέρνει κοντά στο κοινό του σημαντικούς καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, στηρίζει τους Έλληνες δημιουργούς και σολίστ αλλά και τη νέα γενιά μουσικής της Ελλάδας, ενδυναμώνει τον εκπαιδευτικό του ρόλο μέσα από συναυλίες και ειδικές δράσεις και προωθεί νέες συνεργασίες με την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Ο διεθνώς διακεκριμένος πιανίστας και καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Γιάννης Βακαρέλης, δηλώνει σχετικά με τον φετινό προγραμματισμό:

«Το Μέγαρο για μένα είναι ένας πολύ οικείος χώρος. Το γνώρισα από τις αρχές του, εγκαινιάζοντας με τον Λεωνίδα Καβάκο την Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος και έκτοτε εμφανίστηκα ως πιανίστας άπειρες φορές στις σκηνές του. Άπειρο ήταν όμως και το καλό που μου έκανε ως καλλιτέχνη, και τεράστια ήταν η βοήθεια που έδωσε στην καριέρα μου. Αυτή τη βοήθεια είναι που θέλω τώρα με τη σειρά μου, να δώσω στους ‘Έλληνες καλλιτέχνες, νέους και μεγαλύτερους, γνωστούς και άγνωστους.

Παραμένουμε όλοι σε αχαρτογράφητα νερά, αλλά, παρόλα αυτά, το Μέγαρο πρέπει να εκπέμψει ένα δυνατό σήμα αντίστοιχο του ρόλου του ως ένας από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς οργανισμούς της χώρας. Ακόμη και αν οι συγκυρίες δεν μας επιτρέψουν να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα μας όπως έχει σχεδιαστεί, θεωρώ ότι πρέπει να προχωρήσουμε στην παρουσίαση του κανονικά, δηλώνοντας φυσικά ότι θα παραμείνουμε ευέλικτοι, καθώς θα εναρμονιζόμαστε με τις οδηγίες της Πολιτείας στο θέμα του COVID-19».

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Νίκος Πιμπλής, αναφέρεται στους στόχους της νέας σεζόν:

«Είναι μια κρίσιμη χρονιά, αλλά πιστεύουμε ότι σε κάθε κρίση κρύβεται και μια ευκαιρία. Ενώ, λοιπόν, ακυρώσαμε 120 παραστάσεις, είχαμε την ευκαιρία να δείξουμε online 26 ιστορικές παραστάσεις και 35 ομιλίες του Megaron Plus, οι οποίες είχαν συνολικά περισσότερες από 750.000 προβολές.

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών αποτελεί ένα πολύτιμο και σπάνιο εργαλείο στη διάθεση της Πολιτείας και το 2021 κλείνει 30 χρόνια από την ίδρυσή του. Παρά την αβεβαιότητα των καιρών, το Μέγαρο συνεχίζει να υπηρετεί την τέχνη, την ποιότητα και την ιδρυτική του αποστολή, προς όφελος όλων, παραμένοντας ανοιχτό στην πόλη και στον κόσμο. Έτσι, αναβαθμίζουμε την ψηφιακή μας παρουσία και εμπλουτίζουμε το online περιεχόμενο. Σχεδιάζουμε σειρά συναυλιών και ειδικών εκδηλώσεων που συνδέονται με τον εορτασμό των 30 χρόνων ώστε να αναδειχθεί το έργο του όχι μόνο ως αποτίμηση του πολιτιστικού ίχνους του Μεγάρου στην παρελθούσα περίοδο αλλά και ως οδηγός για την παρουσία του στην πολιτιστική ζωή της χώρας στο μέλλον».

Πρόγραμμα

Το 2021 το Μέγαρο γίνεται 30 ετών, και γι’ αυτή τη σημαντική επέτειο θα φιλοξενήσει εκδηλώσεις και καλλιτέχνες που έχουν συνδεθεί με τον οργανισμό σ’ αυτή την πολύχρονη πορεία, όπως για παράδειγμα τη σπουδαία και αγαπημένη σοπράνο του ελληνικού κοινού Marlis Petersen σε μια συναυλία αφιέρωμα στον Χρήστο Λαμπράκη.

Από φέτος το Μέγαρο καλωσορίζει την Εθνική Ορχήστρα Νέων (ΕΛΣΟΝ) ως ορχήστρα in-residence. Ενώ για άλλη μια χρονιά δίνει συναυλιακό χώρο σε νέους μουσικούς με έμφαση στη ροκ, την έθνικ, την «κλασική» και την τζαζ μέσω της Σειράς «Γέφυρες» και μέσα από τις «Ανοιχτές Πλατφόρμες». Στην ίδια σειρά θα φιλοξενηθεί και ο Lubomyr Melnyk, εμπνευστής της Συνεχούς Μουσικής, αλλά και η ανατρεπτική σύμπραξη των αδελφών Ξυλούρη με το δημοφιλές Netherlands Brass Ensemble κ.ά.

Μέσα στις ιδιαίτερες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία COVID-19, το Μέγαρο προσπαθεί να ανταποκριθεί όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά στην ανάγκη του κοινού του για διαρκή μάθηση και προτείνει ξανά εκπαιδευτικά εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, προγράμματα αποκλειστικά για σχολεία, αλλά και διαλέξεις για το ενήλικο κοινό.

Για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση προγραμματίζει σειρά καινούργιων παραγωγών και επίσης σειρά διαλέξεων διαπρεπών Ελληνιστών του εξωτερικού και συγκεκριμένα από την Αγγλία, τη Ρωσία και τη Γαλλία με θέμα τον φιλελληνισμό τότε και τώρα.

Από το πρόγραμμα βέβαια δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι κορυφαίες ορχήστρες του κόσμου όπως η Staatskapelle Berlin, η Philharmonia του Λονδίνου, η Φιλαρμονική του Μονάχου, η musicaAeterna και η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Αγίας Πετρούπολης. Στο πόντιουμ θα είναι παγκοσμίου φήμης μαέστροι όπως οι Daniel Barenboim, Esa Pekka Salonen, Valery Gergiev, Θεόδωρος Κουρεντζής, Yuri Termikanov.

Οι λάτρεις της μουσικής δωματίου και των ρεσιτάλ θα έχουν την ευκαιρία ν’ απολαύσουν τη σεζόν 20-21 μοναδικούς ερμηνευτές όπως τους Ivo Pogorelich, Katia & Marielle Labèque, Nelson Freire, Emerson Quartet.

Μια νέα πρωτοβουλία που υλοποιείται με τη χρηματοδότηση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, είναι τα Megaron podcasts- το «ραδιόφωνο» του Μεγάρου. Σε αυτές τις μεταδόσεις, παρουσιάζονται ηχογραφήσεις-συνεντεύξεις Ελλήνων μουσικών (Στάθης Καραπάνος & Τριαντάφυλλος Λιώτης, Διονύσης Γραμμένος & Αλεξία Μουζά, Κάρολος Ζουγανέλης κ.ά.).

Οι ακροατές θα έχουν επίσης την ευκαιρία να ακούσουν ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις διαπρεπών προσωπικοτήτων από τον χώρο των τεχνών, των επιστημών και της διανόησης, όπως, μεταξύ άλλων, του θεωρητικού φυσικού και ακαδημαϊκού Δημήτρη Νανόπουλου, του φιλόσοφου Στέλιου Ράμφου, της ιστορικού Μαρίας Ευθυμίου, της ιστορικού τέχνης Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα κ.λπ.

Loading

Play