Στα ίχνη της διαδικασίας δημιουργίας του εμβληματικού πίνακα του Νικόλαου Γύζη «Η Δόξα», κινείται ο δίγλωσσος τόμος που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις του Μουσείου Μπενάκη, με τίτλο «Η Δόξα του Νικόλαου Γύζη. Ο ζωγράφος των ιδεών και η αισθητοποίηση του εθνικού του οράματος».
Η συγγραφέας του τόμου, επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης, ιστορικός τέχνης, Μαρία Κατσανάκη, εξετάζει την δημιουργία του έργου – εμπνευσμένου από το επίγραμμα του Διονυσίου Σολωμού «Η καταστροφή των Ψαρών» – σε σχέση με τις ιστορικές εξελίξεις στην Ελλάδα και σε συνάρτηση με τα καλλιτεχνικά ρεύματα στην Ευρώπη της εποχής. Παράλληλα, η συγγραφέας ανασυνθέτει τα βήματα του έργου από την εποχή της δημιουργίας του, λίγο πριν από την εκπνοή του δέκατου ένατου αιώνα, μέχρι την απόκτησή του από τους προγόνους του Δημητρίου Γκέρτσου (1928).
Το βασικό κείμενο της έκδοσης συνοδεύεται από χαιρετισμό της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, πρόλογο του επιστημονικού διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη Γιώργη Μαγγίνη και σημείωμα του Δημήτρη Γκέρτσου.
O πίνακας «Δόξα» του Νικολάου Γύζη, έργο με ιδιαίτερη βαρύτητα και μεγάλη συμβολική σημασία, από τις 8 Φεβρουαρίου ανήκει στην Προεδρία της Δημοκρατίας, μετά από ευγενική προσφορά του προηγούμενου κατόχου του, Δημήτρη Γκέρτσου, ο οποίος χρηματοδότησε την παρούσα έκδοση. Ο πίνακας του Γύζη παρουσιάζεται στην έκθεση «1821 Πριν και Μετά», η οποία φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138.