Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αρχαία Μεσσήνη – Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ ΥΠΠΟΑ, Περιφέρειας Πελοποννήσου και δήμου Μεσσήνης

Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αρχαία Μεσσήνη – Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ ΥΠΠΟΑ, Περιφέρειας Πελοποννήσου και δήμου Μεσσήνης

Ένα διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας ικανοποιείται με τη δημιουργία νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στην Αρχαία Μεσσήνη προκειμένου να αναδειχθούν οι θησαυροί που έχουν έλθει στο φως στις ανασκαφές του ιδιαίτερα σημαντικού αρχαιολογικού αυτού χώρου, αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

Σύμφωνα με αυτήν, με το Μνημόνιο Συνεργασίας, το οποίο υπέγραψαν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, και ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, ξεκινούν οι διαδικασίες που απαιτούνται για την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών, η πρώτη φάση του προϋπολογισμού των οποίων, προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ χρηματοδοτούνται από κοινού από το ΥΠΠΟΑ και την Περιφέρεια Πελοποννήσου μέσω προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης.

Μετά την υπογραφή, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, δήλωσε: «Είναι μια σημαντική στιγμή όχι μόνο για την Αρχαία Μεσσήνη και τη Μεσσηνία αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα. Και αυτό διότι ένας μείζων αρχαιολογικός χώρος, ο χώρος της Αρχαίας Μεσσήνης, ο οποίος ξεπερνά τα όρια της περιφερειακής της ενότητας και της Πελοποννήσου, σύντομα θα αποκτήσει νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, ισάξιο των ευρημάτων του. Οι πολυετείς ανασκαφές του καθηγητή Πέτρου Θέμελη και η συνεχής φροντίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας έχουν αποδώσει εξαιρετικά σημαντικά αποτελέσματα και για την επιστήμη αλλά και για την ανάδειξη και προβολή του συγκεκριμένου αρχαιολογικού χώρου, ο οποίος εκπαιδεύει και μυεί τον επισκέπτη στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Είναι υποδειγματικές τόσο οι ανασκαφές, όσο και ο χώρος στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα. Το παλιό μουσείο ήταν και παραμένει πολύτιμο για τα δεδομένα της εποχής του. Σήμερα, όμως, η Αρχαία Μεσσήνη δικαιούται ένα νέο σύγχρονο μουσείο, το οποίο θα προβάλει τους μοναδικούς θησαυρούς που έχει φέρει η αρχαιολογική σκαπάνη στην επιφάνεια, ένα μουσείο που θα διδάσκει την ιστορία και την αρχαιολογία της περιοχής. Κάθε έργο πολιτισμού, εκτός από πολιτιστικό είναι και ένα έργο αναπτυξιακό καθώς προσφέρει τεράστια αναπτυξιακή δυναμική και δημιουργεί θέσεις εργασίας. Θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Μεσσήνης Γιώργο Αθανασόπουλο, για την παραχώρηση της γης ώστε να γίνει το μουσείο, αλλά και τον Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, για τη συνεργασία και για το συνεχές ενδιαφέρον του για τα έργα πολιτισμού».

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ευχαρίστησε τη Λίνα Μενδώνη για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της για τα έργα Πολιτισμού στην Πελοπόννησο, καθώς και την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ του ΥΠΠΟΑ και της Περιφέρειας, σε ό,τι αφορά τη διατήρηση, συντήρηση και ανάδειξη του μνημειακού αποθέματος της περιφέρειας, σημειώνοντας ότι «σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αποδώσουμε ένα σύγχρονο μουσείο, το οποίο θα τιμά τα ευρήματα, τον χώρο και όλους όσοι αγωνίστηκαν, με πρώτο τον κ. Θέμελη, και προφανώς τις Υπηρεσίες, για να έχουμε σήμερα ένα σημαντικό αρχαιολογικό πάρκο».

Ο δήμαρχος Μεσσήνης υπογράμμισε ότι «το πρώτο βήμα ήταν η δωρεά του χώρου προς το Υπουργείο Πολιτισμού για να κατασκευαστεί το μουσείο. Με τη σημερινή υπογραφή διασφαλίζουμε τη χρηματοδότηση των απαιτούμενων μελετών, ώστε να ακολουθήσει το επόμενο βήμα, η εξεύρεση χρηματοδότησης όταν ολοκληρωθούν οι μελέτες, ώστε να υλοποιηθεί αυτό το πραγματικά μεγάλο έργο».

Όπως σημειώνει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, η ίδρυση του νέου Μουσείου αναγνωρίζεται ως αναγκαιότητα και προτεραιότητα καθώς θα συμβάλλει στην προβολή και ανάδειξη του σημαντικότατου αρχαιολογικού πλούτου της Αρχαίας Μεσσήνης, στην προώθηση της αρχαιολογικής έρευνας και στην περαιτέρω αναβάθμισή της ως πολιτιστικού προορισμού. Συγχρόνως, θα συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη, προβολή και ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της ευρύτερης περιοχής.

Το νέο Μουσείο θα ανεγερθεί σε χώρο που έχει παραχωρήσει ο δήμος Μεσσήνης υπέρ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τον σκοπό αυτό. Στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης, θα εκπονηθούν οι απαραίτητες μελέτες μέχρι επιπέδου εφαρμογής και τευχών δημοπράτησης για την κατασκευή του κτηρίου, καθώς και η μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη.

Παρόντες στην υπογραφή του μνημονίου ήταν ο βουλευτής Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο υπεύθυνος των ανασκαφών της Αρχαίας Μεσσήνης καθηγητής Πέτρος Θέμελης, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ευαγγελία Μηλίτση, και υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟΑ.

Μία ακόμη προγραμματική σύμβαση υπεγράφη από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, τον δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο και τον Πρόεδρο της δημοτικής κοινωφελούς επιχείρησης “Φάρις” Παντελή Δρούγα, συνολικού προϋπολογισμού 135.000 ευρώ, παρουσία του υφυπουργού Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη. Σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ, σκοπός είναι η στήριξη των δράσεων του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας (ΔΗΠΕΘΕΚ) για το 2022, η ενίσχυση της εξωστρέφειας του φορέα μέσα από την εφαρμογή ενός προγράμματος θεατρικής ανάπτυξης της πόλης της Καλαμάτας και της ευρύτερης Περιφέρειας.

Όπως δήλωσε η Λίνα Μενδώνη, «Το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας έχει ένα περιφερειακό χαρακτήρα, το οποίο επιδιώκουμε για όλα τα ΔΗΠΕΘΕ. Να μην περιορίζονται μόνο στην έδρα τους, αλλά να περιοδεύουν και σε άλλους Δήμους, με τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στην Καλαμάτα έχουμε ένα πολύ καλό τέτοιο παράδειγμα ενίσχυσης της πολιτιστικής δυναμικής της Περιφέρειας Πελοποννήσου μέσα από τις παραστάσεις του ΔΗΠΕΘΕΚ. Η Μεσσηνία έχει ένα εξαιρετικό πολιτιστικό απόθεμα, όμως, έχει καταφέρει να είναι προορισμός και για τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία».

Ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, σημείωσε ότι «Ο πολιτισμός στην περιφέρεια μπορεί να αποτελέσει έναν πολύ σημαντικό μοχλό ανάπτυξης, κοινωνικής, οικονομικής, μορφωτικής. Η Καλαμάτα αποτελεί ένα πρότυπο πόλης που έχει επενδύσει στον πολιτισμό και αυτή η επένδυση τής έχει επιστραφεί στο πολλαπλάσιο. Είναι ένα μοντέλο που στην πράξη μετουσιώνει αυτό που λέμε περιφερειακή πολιτιστική ανάπτυξη».

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading