Ντοκιμαντέρ με θέμα τους Εβραίους πρόσφυγες που βρήκαν καταφύγιο στις Φιλιππίνες για να διαφύγουν από το ναζιστικό καθεστώς και στόχο τη διάσωση μιας άγνωστης πτυχής της ιστορίας της ασιατικής χώρας προβάλλεται στο iWant.
Ακόμη και στην Ασία, οι Εβραίοι δεν ήταν ασφαλείς. Όταν η Γερμανία γύρισε την πλάτη της στην Κίνα, ο εβραϊκός πληθυσμός στη Σαγκάη τέθηκε σε κίνδυνο, ειδικά όταν ξέσπασε ο Σινο-Ιαπωνικός πόλεμος το 1937. Οι φόβοι μεγάλωναν ότι οι Ιάπωνες θα μπορούσαν να ακολουθήσουν την πολιτική των ναζιστών Γερμανών για τους Εβραίους. Και το έκαναν.
Το 1939, συνέβη ένα θαύμα: οι Φιλιππίνες άνοιξαν τις πόρτες τους στους Εβραίους. Οι Φιλιππινέζοι καλωσόρισαν τους πρόσφυγες με ανοιχτές αγκάλες και, όταν ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος έφτασε στις φιλιππινέζικες ακτές, τους πρόσφεραν καταφύγιο.
Την ιστορία ευγνωμοσύνης, συμπόνιας και βοήθειας και παράβλεψης κινδύνων περιγράφει το ντοκιμαντέρ «The Last Manilaners» με πρωταγωνιστές τους τελευταίους επιζώντες Εβραίους που διέφυγαν στις Φιλιππίνες και των Φιλιππινέζων που τους προστάτευσαν από το Ολοκαύτωμα.
Στο ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε στο Τελ Αβίβ στο Ισραήλ και στη Νέα Υόρκη στις ΗΠΑ, οι τρεις Εβραίοι πρόσφυγες που αυτοαποκαλούνται Manilaners, o Max Weissler, 90 ετών,η Lotte Hershfield και η Margot Pins Kestenbaum, 89 ετών αφηγούνται συγκινητικά ανέκδοτα, μοιράζονται κομμάτια της ζωής τους τις δεκαετίες 1930 και 1940 στη Μανίλα, τα χρόνια που πήγαιναν σχολείο, έκαναν φίλους, επέζησαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τελικά έφυγαν από τη χώρα.