Η τρίτη χρονιά του κύκλου Μάνος Χατζιδάκις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ανοίγει από τις 9 Νοεμβρίου και για πέντε παραστάσεις( 10,16,17,19/11), με το μπαλέτο της ΕΛΣ σε τέσσερα από τα πιο εμβληματικά έργα του Μάνου Χατζιδάκι. Πρόκειται για τα έργα «Ο κύκλος του C.N.S.», «Ο καπετάν Μιχάλης», «Το καταραμένο φίδι», «Το χαμόγελο της Τζοκόντας». Την χορογραφία έχει επιμεληθεί ο Κωνσταντίνος Ρήγος και την ορχήστρα διευθύνει ο Λουκάς Καρυτινός.
«Ο Χορός με τη σκιά μου» είναι η πρώτη φετινή παραγωγή του Μπαλέτου της ΕΛΣ και φέρνει τον διευθυντή του, Κωνσταντίνο Ρήγο, αντιμέτωπο με ένα από τα πιο μεγάλα του όνειρα: να δημιουργήσει μια παράσταση χορού πάνω στη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι. «Τι είναι ο Χορός με τη σκιά μου; Ένας χορός με τον εαυτό μου. Μια εξομολόγηση επί σκηνής όλων αυτών που έχω ζήσει και που κουβαλάω για πάντα μέσα μου», σημειώνει ο Κωνσταντίνος Ρήγος και εντάσσει τα έργα σε μια σπονδυλωτή παράσταση:
Ο κύκλος του C.N.S. (1954), έργο για βαρύτονο και πιάνο σε ποίηση του συνθέτη, γράφτηκε για τον θάνατο του νεαρού Ετιέν Ραίριχ Μόριτς, και συμβολίζει τον βορρά, το αφαιρετικό τοπίο της «ερημικής παραλίας», την έρημη χώρα του θανάτου.
Ο καπετάν Μιχάλης (1966) – η μουσική για τη θεατρική διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη – συμβολίζει τον νότο, με το μεσογειακό, άνυδρο τοπίο, τον άνεμο που πέφτει ερωτικά πάνω στα σώματα, τη μορφή του καζαντζακικού άντρα που έχει μέγεθος μεγαλύτερο από το πραγματικό.
Το καταραμένο φίδι (1949) – η σουίτα μπαλέτου για δύο πιάνα που ο συνθέτης έγραψε για το Ελληνικό Χορόδραμα – είναι η ανατολή, μια χώρα των σκιών και του παραμυθιού, όπου το παλιό και το καινούριο συνυπάρχουν αλληλοσπαρασσόμενα.
Τέλος, το Χαμόγελο της Τζοκόντας (1965) – το έργο ορόσημο για τη μεταπολεμική ελληνική δημιουργία – είναι η δύση, μια σπουδή του συνθέτη πάνω στην ιστορία της δυτικής μουσικής, αλλά και μια άσκηση προσωπικής συνθετικής πειθαρχίας.
Η καλλιτεχνική επιμέλεια του Κύκλου Μάνος Χατζιδάκις είναι του Γιώργου Χατζιδάκι.