Ο Μάκης Παπαδημητρίου ως «Μήδεια», στο θησείον…

Ο Μάκης Παπαδημητρίου ως «Μήδεια», στο θησείον…

Η «Μήδεια» του Μποστ, είναι «ένα έργο που επικρίνει τους επικριτάς, προβληματίζει τους κριτάς και ελευθερώνει τους θεατάς», όπως έλεγε ο ίδιος ο συγγραφέας. Ο σκηνοθέτης Νικορέστης Χανιωτάκης πήρε το κείμενο και το δούλεψε για να το παρουσιάσει στο «θησείον, ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ», με τον Μάκη Παπαδημητρίου στον πρωταγωνιστικό ρόλο της παιδοκτόνου μάνας.

Απ’ το πρώτο ανέβασμα του έργου το 1993, ο Μποστ ήθελε «οι θεατές περισσότερο να χαμογελάνε και λιγότερο να χαχανίζουν».

Τι φιλοδοξούν να μας δείξουν στη σκηνή οι συντελεστές της παράστασης; Στο ερώτημα απαντά ο Μάκης Παπαδημητρίου: «Δεν πρόκειται περί φιλοδοξίας αλλά περί επιθυμίας. Θα έλεγα ότι επιθυμούμε να αποδώσουμε το κείμενο του Μποστ και τίποτα παραπάνω. Σε αυτά τα έργα, το “ παραπάνω” μάλλον κακό κάνει παρά καλό και σίγουρα κανείς μας δεν θέλει να μπει στη διαδικασία να ξαναγράψει -πόσω μάλλον να παίξει- ένα έργο που είναι τόσο όμορφα γραμμένο με αυτό το ιδιαίτερο και εξαιρετικό χιούμορ του Μποστ. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι το καλύτερό του και αναδεικνύει πολλά θέματα της εποχής του (αρχές της δεκαετίας του 90) παραμένοντας ταυτόχρονα μια σύγχρονη νεοελληνική κωμωδία ή καλύτερα μια σάτιρα της ελληνικής κοινωνίας. Μια σάτιρα της εποχής εκείνης των πολιτικών σκανδάλων, της μικροπρέπειας, της αδιαφορίας, των ρουσφετιών, της αρπαχτής κλπ. που μοιάζει τόσο πολύ με τη δική μας, σαν να μην πέρασαν ποτέ αυτά τα σχεδόν τριάντα χρόνια. Ο στόχος του Μποστ είναι, οι θεατές να γελούν παρά να χαχανίζουν, είναι νομίζω μια επιθυμία δική του αλλά και της παράστασης και γενικότερα μια επιθυμία μιας παράστασης που σέβεται τον θεατή  και πέρα από το αστείο – σε όποια μορφή – θέλει να τον κάνει να σκεφτεί και να προβληματιστεί. Στο κείμενο του Μποστ υπάρχουν πολλές αναφορές σε πράγματα, σε γεγονότα, σε ονόματα (συγκαλυμμένα) που βάζουν τον θεατή σε ενεργή θέση παρακολούθησης και όχι σε μια παθητική στάση. Αυτή είναι η επιθυμία μας λοιπόν. Ο “ τρόπος” είναι όλη η παράστασή μας. Σας περιμένουμε».

 

Θησείον, Ένα Θέατρο για τις Τέχνες
Διανομή:
Μάκης Παπαδημητρίου,
Κώστας Τριανταφυλλόπουλος,
Γιάννης Δρακόπουλος,
Νίκος Πουρσανίδης,
Γεράσιμος Σκαφίδας,
Μπέτυ Αποστόλου, Άννα Κλάδη.
Στον ρόλο της Καλόγριας Πόλυ
η Μίνα Αδαμάκη. 

Η μουσική της παράστασης είναι πρωτότυπη, παίζεται ζωντανά επί σκηνής από τους ηθοποιούς και φέρει την υπογραφή της Monika!  

Παραστάσεις:
Κάθε Τέταρτη, Πέμπτη, Σάββατο
και Κυριακή στις 19:00
και τις Παρασκευές στις 21:15.
Επιπλέον παραστάσεις στις 23
και στις 30 Δεκεμβρίου
(ημέρα Δευτέρα), στις 21:15. 
©Πηγή: amna.gr

Loading

Play