Η ιστορία μιας σπάνιας ασθένειας που πλήττει αρχικά μια μικρή περιοχή, αλλά εξελίσσεται σε θανατηφόρα πανδημία σε όλο τον κόσμο είναι γνωστή στον κινηματογράφο από ταινίες, όπως οι “ Contagion” και “ 28 Days Later”.
Αρκετά χρόνια νωρίτερα στην ταινία «Outbreak» του 1995 ο Ντάστιν Χόφμαν και η Ρενέ Ρούσο είναι κυβερνητικοί επιστήμονες που δίνουν μάχη με τον χρόνο για να σώσουν την ανθρωπότητα από τον προερχόμενο από πίθηκο ιό Μοτάμπα.
Η ταινία βασίστηκε στο βιβλίο «The Hot Zone» (Καυτή Ζώνη) του δημοσιογράφου Ρίτσαρντ Πρέστον για τον ιό Έμπολα, θέμα που κάλυπτε δημοσιογραφικά από τη Δυτική Αφρική για αρκετά χρόνια.
Το βιβλίο ήταν ένα τεράστιο μπεστ σέλερ που άλλαξε τελείως τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος αντιμετωπίζει τις πανδημίες, προωθώντας δράση και συζήτηση γύρω από τη βιοτρομοκρατία και τη δημόσια υγεία όπως ποτέ νωρίτερα στη σύγχρονη εποχή.
Το 1999, το American Scientist το κατέταξε σε ένα από τα 100 βιβλία που διαμόρφωσαν έναν αιώνα επιστήμης, μαζί με τα όπως τα Silent Spring (Σιωπηλή Άνοιξη) και Autobiography (Αυτοβιογραφία) του Δαρβίνου.
Ο Ρίτσαρντ Πρέστον μίλησε στο περιοδικό “Rolling Stone” για την εξάπλωση του νέου κορονοϊού υπογραμμίζοντας ότι όπως και στην περίπτωση του Έμπολα η κοινωνική απομάκρυνση μπορεί πραγματικά να βοηθήσει, φέρνει τεράστια διαφορά στην εκρηκτικότητα μιας επιδημίας.