Ο Βαγγέλης Γιαννίσης στη Θεσσαλονίκη

Ο Βαγγέλης Γιαννίσης στη Θεσσαλονίκη

Ρεπορτάζ: Ελίνα Τουκουσμπαλίδου

Για την παρουσίαση του καινούργιου του βιβλίου με τίτλο “Η γυναίκα του Ίσνταλ”, βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη ο Βαγγέλης Γιαννίσης, το απόγευμα της Πέμπτης. Ο συγγραφέας που συστήθηκε στο αναγνωστικό κοινό με τις περιπέτειες του επιθεωρητή Άντερς Οικονομίδη, αυτή τη φορά επανήλθε με κάτι διαφορετικό. Το καινούργιο του βιβλίο πραγματεύεται μια αληθινή υπόθεση των 70s, που συνδυάζει σκανδιναβικό νουάρ, ψυχρό πόλεμο και μυστήριο. Μαζί με τον Βαγγέλη Γιαννίση βρέθηκε και ο γνωστός δημοσιογράφος Άρης Δημοκίδης, ο οποίος έκανε ερωτήσεις στον συγγραφέα, διαμορφώνοντας την παρουσίαση ύπο τη μορφή ζωντανής συνέντευξης.

“Ο Βαγγέλης είναι ένας πραγματικός κυνηγός εγκλημάτων. Έχει στοχοπροσήλωση, είναι φοβερός ερευνητής που εντοπίζει πολλές πτυχές των εγκλημάτων και έχει φοβερή λογοτεχνική ικανότητα”, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Δημοκίδης. Το καινούργιο βιβλίο του συγγραφέα αφορά την πραγματική ιστορία της γυναίκας του Ίσνταλ, η οποία βρέθηκε νεκρή στις 29 Νοεμβρίου 1970, στο Μπέργκεν της Νορβηγίας, και μέχρι σήμερα, 49 χρόνια μετά, δεν έχει γίνει γνωστό ούτε το όνομά της. Όπως ανέφερε ο κ. Γιαννίσης, διάλεξε να γράψει για αυτή την ιστορία τιμώντας κατά αυτόν τον τρόπο τη νεκρή, παράλληλα όμως και γιατί η ανεξιχνίαστη υπόθεση του έδωσε τη δυνατότητα να αποδώσει το τέλος, όπως εκείνος ήθελε. Δεν έχει διαλευκανθεί καν αν ο θάνατός της οφείλεται σε δολοφονία ή σε αυτοκτονία, ωστόσο ο συγγραφέας υποστηρίζει πως το σενάριο της αυτοχειρίας είναι απίθανο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πολιτική κατάσταση που επικρατούσε εκείνη την εποχή. Όπως ανέφερε ο συγγραφέας, μολονότι η Νορβηγία ήταν ουδέτερη χώρα στον ψυχρό πόλεμο, άρα φαινομενικά “ειρηνική και βαρετή”, εντούτοις είχε ένα πλούσιο παρασκήνιο κατασκοπικής δράσης. Ο κ. Γιαννίσης υποστήριξε πως πιθανώς η γυναίκα να ήταν ξένη πράκτορας, καθώς η καταγωγή της δεν ήταν από τη Νορβηγία και η ίδια ταξίδευε συχνά αλλάζοντας το όνομά της, και για αυτόν τον λόγο να την σκότωσαν.

Ο συγγραφέας απάντησε και σε ερωτήσεις που του έθεσε το κοινό, το οποίο απαρτίζονταν από καλούς φίλους και λάτρεις των βιβλίων του. Σε ερώτηση για το αν αντιγράφει τον διάσημο συγγραφέα Τζο Νέσμπο, απάντησε ως εξής: “Είναι ο αγαπημένος μου συγγραφέας και τον θαυμάζω απεριόριστα. Είναι όμως αμίμητος. Το δεύτερο βιβλίο μου, το Κάστρο, είναι ένας φόρος τιμής σε αυτόν. Άσχετα αν δεν το διαβάσει κατά πάσα πιθανότητα ποτέ”.

Οπως αποκάλυψε ο κ. Γιαννίσης, η “Γυναίκα του Ίσνταλ” ήταν το πιο απαιτητικό βιβλίο που είχε γράψει μέχρι εκείνη την στιγμή. Μάλιστα ανέφερε πως ένιωσε μεγάλη ικανοποίηση όταν έβαλε την τελευταία τελεία στην ιστορία. Όσον αφορά την διαλεύκανση της πραγματικής υπόθεσης, ο ίδιος σημείωσε πως η νορβηγική αστυνομία αρνείται να κάνει εκταφή της γυναίκας για να γίνει εξέταση DNA. Μολονότι λοιπόν η υπόθεση έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις και δεν έχει δοθεί καμία απάντηση σχετικά με το τί ακριβώς συνέβη, ωστόσο ο συγγραφέας πιστεύει πως “δεν θα μάθουμε ποτέ τι έγινε”.

Loading

Play