Τα καναρίνια είναι εξαιρετικά κατοικίδια ζώα που σε ηρεμούν με το τραγούδι τους και σε γαληνεύουν με τα όμορφα χρώματά τους.
Όπως και κάθε άλλο κατοικίδιο ζωάκι, έτσι και τα καναρίνια χρειάζονται τη φροντίδα του κηδεμόνα τους για να μπορέσουν να διατηρήσουν την υγεία τους και να αποφύγουν διάφορες δυσάρεστες καταστάσεις.
Δυστυχώς δεν είναι εύκολο να γνωρίζετε όλες τις ασθένειες και τα συμπτώματά τους, όμως είναι απαραίτητο να αναγνωρίζετε πότε το καναρίνι σας ίσως δε νιώθει καλά. Αυτό θα το επιτύχετε με την πάροδο του χρόνου και με την απαραίτητη παρατήρηση που θα πρέπει να δίνετε στο καναρίνι σας.
Αν έχετε και την παραμικρή υποψία ότι το κατοικίδιό σας είναι άρρωστο, καλό είναι να επικοινωνήσετε άμεσα για περαιτέρω πληροφορίες με τον κτηνίατρο που το παρακολουθεί.
παρακολουθεί.
Πώς θα ξεχωρίσετε ένα υγιές από ένα άρρωστο καναρίνι;
Ένα υγιές καναρίνι διαφέρει από ένα άρρωστο. Υπάρχουν σημάδια που θα σας βοηθήσουν να το ξεχωρίσετε. Όταν είναι μια χαρά στην υγεία του, το καναρίνι είναι πολύ δραστήριο, ζωηρό και κοινωνικό. Κελαηδάει αρκετές ώρες μέσα στην ημέρα, έχει λεία φτερά που γυαλίζουν, φωτεινά μάτια, καθαρά πόδια και ράμφος, τρώει και πίνει νερό τακτικά.
Όταν όμως είναι ένα καναρίνι άρρωστο, συνήθως κάθεται στο πάτωμα του κλουβιού του και δεν πετάει, μπορεί να στέκεται στο ένα του πόδι, ίσως να βήχει ή να βγάζει ένα συριγμό αντί για κελάηδισμα. Επίσης τα φτερά του μπορεί να είναι ακατάστατα ή βρώμικα, τα μάτια του κόκκινα και πρησμένα και κάποιες φορές να έχει οφθαλμικές ή ρινικές εκκρίσεις. Συμπτώματα άλλα είναι η διάρροια, τα αποχρωματισμένα κόπρανα και η απώλεια όρεξης.
κόπρανα και η απώλεια όρεξης.
Κάποιες από τις πιο συνηθισμένες ασθένειες και τα συμπτώματά τους μπορεί να είναι:
- Ακαρίαση στα πόδια
Μια ασθένεια που προκαλείται κυρίως από την έλλειψη καθαριότητας στο κλουβί του καναρινιού είναι η ακαρίαση. Αν παρατηρήσετε κάποιες κρούστες στα πόδια του και δυσκολία στην κίνηση, πρέπει άμεσα να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρο που το παρακολουθεί.
- Δυσκοιλιότητα
Αν το καναρίνι σας δεν έχει την απαραίτητη δραστηριότητα και καταναλώνει μη κατάλληλες τροφές, πολύ πιθανό να εμφανίσει δυσκοιλιότητα. Δεν υπάρχει λόγος να αγχώνεστε. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να προσφέρετε στα καναρίνια, αφού συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας, τις τροφές που θα το βοηθήσουν να επανέλθει στη φυσιολογική του κατάσταση.
- Εντερικά Παράσιτα
Τα εντερικά παράσιτα προκαλούνται και αυτά από έλλειψη υγιεινής. Τα συμπτώματά τους είναι αίσθημα κόπωσης, υπνηλία, απώλεια βάρους και λευκές κηλίδες στα κόπρανα του καναρινιού. Είναι πολύ σημαντικό να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για τη χορήγηση της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής αλλά και να καθαρίζετε τακτικά και σχολαστικά το κλουβί και δοχεία τροφής και νερού του καναρινιού σας.
- Εξωτερικά Παράσιτα
Παράσιτα, όπως ψείρες, προσβάλλουν τα καναρίνια κυρίως όταν δεν καθαρίζεται σωστά και σχολαστικά το κλουβί τους. Τα εξωτερικά παράσιτα είναι μεγάλοι εχθροί των καναρινιών, προσβάλλουν τα φτερά και το δέρμα τους και αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για την υγεία τους ενώ μερικά από τα συμπτώματα είναι ο έντονος κνησμός και η απώλεια φτερών.
Αν παρατηρήσετε ότι το καναρίνι σας είναι ιδιαίτερα δραστήριο κατά τη διάρκεια της νύχτας ενώ είναι ήσυχο την ημέρα, ρίξτε λίγο φως στο κλουβί και μάλλον θα δείτε τις ψείρες να κυκλοφορούν. Είναι πολύ σημαντικό να απομακρύνετε άμεσα το καναρίνι σας από το κλουβί του και να το απολυμάνετε. Το κλουβί πρέπει να καθαριστεί πάρα πολύ καλά και τα ραβδιά μέσα σε αυτό να αντικατασταθούν.
- Επιπεφυκίτιδα
Αν παρατηρήσετε τα μάτια του καναρινιού σας να είναι κλειστά, θολά ή ερεθισμένα, τότε πολύ πιθανό να έχει επιπεφυκίτιδα. Αυτή η ασθένεια προκαλείται συνήθως από κάποια άκακη φλεγμονή ή αν επιμένει τότε, μπορεί να είναι κάτι πιο σοβαρό και να οφείλεται σε βακτήρια. Το θετικό είναι ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί με οφθαλμικές σταγόνες ή κάποιο ήπιο αντιβιοτικό.
- Κοκκιδίωση
Η κοκκιδίωση είναι από τις πιο επικίνδυνες ασθένειες που μπορεί να προσβάλουν τα καναρίνια, διότι μόλις εμφανιστούν τα πρώτα της συμπτώματα, το ζώο πεθαίνει μέσα σε λίγες μέρες αν δεν λάβει την κατάλληλη θεραπεία. Κάποια από τα συμπτώματα που θα παρατηρήσετε είναι διάρροια με αίμα και απότομη απώλεια βάρους. Συνήθως προκαλείται από κατανάλωση μολυσμένου από άλλο ζώο, φαγητού και νερού. Η άμεση επικοινωνία με τον κτηνίατρο είναι υψίστης σημασίας.
- Πνευμονία
Η πνευμονία στο καναρίνι μπορεί να προκληθεί αν βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο ή κοντά σε παράθυρο που υπάρχουν ρεύματα αέρα. Επίσης μπορεί να προκληθεί από την κατανάλωση παγωμένου νερού, από μπάνιο με κρύο νερό ακόμα και από τον καπνό του τσιγάρου ή τους ατμούς της κουζίνας. Αν παρατηρήσετε ότι το καναρίνι σας τρέμει, έχει κακή διάθεση και καθόλου όρεξη, τότε μάλλον έχει πυρετό και το πιο πιθανό είναι να έχει πνευμονία.
Πρέπει να εξασφαλίσετε ότι το καναρίνι σας βρίσκεται σε ένα ζεστό, καλοφωτισμένο δωμάτιο με καθαρό αέρα για να αποφύγετε αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση. Αν παρόλα αυτά προσβληθεί από πνευμονία, επικοινωνήστε άμεσα με τον κτηνίατρό σας για να δώσει τις κατάλληλες οδηγίες.
- Σαλμονέλωση
Αυτή η ασθενειών μπορεί να προσβάλλει τα καναρίνια λόγω έλλειψης καθαριότητας ή κατανάλωσης μολυσμένης τροφής. Μερικά από τα συμπτώματα είναι η κακή διάθεση και η ανορεξία, ενώ στην χρόνια προσβολή παρατηρούνται συμπτώματα όπως η παράλυση, η δύσπνοια, η επιπεφυκίτιδα και η απίσχνανση. Ο άνθρωπος μπορεί να προσβληθεί από τα πτηνά με αυτή την ασθένεια. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να κλείσετε άμεσα ένα ραντεβού με τον κτηνίατρό σας για να σας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες.
Δυστυχώς, υπάρχουν αρκετές ασθένειες που μπορεί να προσβάλλουν ένα καναρίνι και δεν υπάρχει πάντα τρόπος να το αποφύγετε. Εσείς αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να τους παρέχετε την απαραίτητη φροντίδα, να καθαρίζετε συχνά τα κλουβί και τα δοχεία νερού και φαγητού και να τους παρέχετε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.
Αν παρατηρήσετε κάποια ασυνήθιστη συμπεριφορά ή περίεργο σημάδι στο αγαπημένο σας καναρίνι, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο που το παρακολουθεί.
Δείτε επίσης: Καθηλώνει ο Ετεοκλής Παύλου: «Το συναίσθημα του θανάτου είναι ό,τι πιο ψυχρό και βάρβαρο, δεν ήμουν έτοιμος για κάτι τέτοιο»