Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης: Εγκαινιάστηκε η Έκθεση «Ολυμπιακοί Αγώνες» και ο νέος εκθεσιακός χώρος παρουσία Μενδώνη – Αυγενάκη

Τον νέο εκθεσιακό χώρο 3.500 τ.μ. και τη νέα Μόνιμη Έκθεση «Ολυμπιακοί Αγώνες» του Ολυμπιακού Μουσείου Θεσσαλονίκης εγκαινίασαν σήμερα το απόγευμα η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και μέλος της ΔΟΕ Σπύρος Καπράλος. Το «παρών» του έδωσε και ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Πλοιαρίδη

Η έκθεση ξαναζωντανεύει την ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων από την αρχαιότητα έως σήμερα, μέσα από μια μοναδική και παγκόσμιας εμβέλειας συλλογή Ολυμπιακών τεκμηρίων του Μουσείου, αρχειακό υλικό, καθώς και πλήθος νέων διαδραστικών εφαρμογών και τρισδιάστατων ψηφιακών απεικονίσεων.

Λίνα Μενδώνη – Οι Ολυμπιακοί αγώνες είναι το σήμα κατατεθέν της πατρίδας μας

«Είναι σήμερα μια πολύ ωραία μέρα σήμερα για το Ολυμπιακό Μουσείο αλλά και για όλους τους Έλληνες που ανήκουμε στην οικογένεια του ελληνισμού και του αθλητισμού. Η σημερινή μας παρουσία εδώ είναι ακριβώς γιατί θέλουμε να σηματοδοτήσουμε τη μεγάλη προσφορά του μουσείου και στην πόλη της Θεσσαλονίκης αλλά και γενικά την προαγωγή των Ολυμπιακών ιδεών και ιδεωδών. Είναι το σημείο που εφάπτονται ο ελληνισμός με τον αθλητισμό, οι ολυμπιακοί αγώνες, δημιούργημα του ελληνικού πολιτισμού, σήμα κατατεθέν της πατρίδας μας. Είναι το brand με το οποίο η Ελλάδα ταξιδεύει στον κόσμο, το μήνυμα που μεταφέρουν είναι της αριστείας και της ευγενούς άμιλλας. Ακριβώς αυτά τα οποία έχει ανάγκη σήμερα η κοινωνία μας».

Λευτέρης Αυγενάκης – Ενωμένοι πάμε τον αθλητισμό της χώρας μας ακόμη πιο ψηλά

«Γιορτάζουμε όλοι την επέτειο του Ολυμπιακού μουσείου εδώ στη Θεσσαλονίκη και βεβαίως αυτό θα ενισχύσει πιο έντονα τα μηνύματα που στέλνει ο ελληνισμός, οι αξίες και ο υγιής αθλητισμός» δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού καν συνέχισε «Για αυτό το λόγο χαιρετίζω κι εγώ με τη δική μου παρουσία εκ μέρους της κυβέρνησης τη σημερινή ευχάριστη μέρα, τη χαρμόσυνη είδηση της λειτουργίας πλέον και του νέου τμήματος του Ολυμπιακού μουσείου. Είμαι βέβαιος ότι αυτό μπορεί να συνοδευτεί με πολλές δράσεις τέτοιες που θα ενισχύσουν τα μηνύματα του υγιούς αθλητισμού, της αλληλεγγύης, της ομαδικότητας, της ενότητας, που υπηρετεί το υγιές τμήμα της αθλητικής οικογένειας. Ενωμένοι πάμε τον αθλητισμό της χώρας μας πιο ψηλά. Χρόνια πολλά σε όλους και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί καλό είναι να εμβολιαστούν. Είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Δεν είναι ευχάριστο να βρισκόμαστε με τις μάσκες, ωστόσο ο μόνος τρόπος για να τις αποβάλλουμε είναι αυτός.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις εξελίξεις για το γήπεδο του ΠΑΟΚ, δήλωσε «είμαστε απολύτως διαθέσιμοι για συζήτηση. Μάλιστα και με την κυρία Γούλα με τη διοίκηση θα έχουμε αύριο το πρωί μια συνάντηση. Απολύτως καθαρά τα πράγματα. Η διάθεση είναι ανοιχτή. Η εντολή του πρωθυπουργού είναι ξεκάθαρη.

«Είναι μεγάλη χαρά που βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη, μια πόλη που έχει δώσει τόσες επιτυχίες στον ελληνικό αθλητισμό. Η έκθεση που εγκαινιαζουμε σήμερα στο Ολυμπιακό Μουσείο, προσφερει στην πολιτιστική κληρονομιά της πόλης και της χώρας» δήλωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος και κλείνοντας, δήλωσε «θέλω να πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε και εμείς και η πολιτεία να είμαστε στο πλευρό του μουσείου που τόσο πολύ προσφέρει στον πολιτισμό μας.

Στα εγκαίνια της έκθεσης παρευρέθη και η Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και Χρυσή Ολυμπιονίκης, κ. Βούλα Πατουλίδου.

«Είμαστε περήφανοι που έχουμε στην πόλη μας το Ολυμπιακό Μουσείο. Πρέπει να το προσέχουμε, να το τιμούμε, να το επισκεπτόμαστε, και βλέπουμε ότι στα 20 χρόνια της ιστορίας του συνέχεια ανανεώνεται. Στηρίζουμε το Ολυμπιακό Μουσείο» δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

«Ο ολυμπισμος έχει το δικό του σπίτι στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας, τόσο ο νέος εκθεσιακός χώρος όσο και η νέα μόνιμη έκθεση για την καταγραφή της ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων, συμβάλουν στο να εδραιωθεί η πόλη ως κέντρο αθλητικών, ολυμπιακών θεσμών και οργανώσεων», ανέφερε από πλευράς του ο υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας-Θράκης Σταύρος Καλαφάτης.

«Είναι μια μεγάλη στιγμή για το Ολυμπιακό Μουσείο, κλείνουμε 20 χρόνια από την πρώτη μας ίδρυση, από το επίσημο ιδρυτικό καταστατικό. Ταυτόχρονα, ήταν μια ευκαιρία να εγκαινιάσουμε τον νέο μας εκθεσιακό χώρο. Είναι η πρώτη Ολυμπιακή, καθαρά αμιγώς έκθεση, η οποία σηματοδοτεί έναν νέο κύκλο ακόμα πιο δυναμικό» δήλωσε η διευθύντρια του Ολυμπιακού Μουσείου, Κυριακή Κουδατζή.

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις γυναικοκτονίες – «Όχι άλλες δολοφονημένες» (pics)