H πανδημία του κορονοϊού ήταν ο επίσημος προσκεκλημένος στην Εβδομάδα Μόδας στο Κέιπ Τάουν αυτή την εβδομάδα, με τα μανεκέν να παρουσιάζουν τις νέες τάσεις στην πασαρέλα φορώντας μάσκες από κόκκινο, βιολετί ή λευκό στρας, κάνοντας παράλληλα και μία καταγγελία για τον “ρατσισμό” που μπορεί να αντιπροσωπεύουν τούτα τα αντικείμενα.
“Η χρήση της μάσκας είναι άκρως συμβολική, διότι η μάσκα δεν επιτελεί μόνον το έργο της προστασίας, αλλά εκείνο που επίκειται να κάνει είναι να μας αποξενώσει από τους ανθρώπους γύρω μας”, εξηγεί ο Νοτιοαφρικανός στυλίστας Γκάβιν Ράτζαχ.
“Αυτό πρόκειται να σας περιθωριοποιήσει. Είναι μία νέα μορφή ρατσισμού, σεχταρισμού”, πρόσθεσε ο ίδιος, καθώς οι κοινωνικές σχέσεις εξακολουθούν να είναι περίπλοκες μεταξύ της μαύρης πλειοψηφίας και της μειονότητας των λευκών στη Νότια Αφρική, παρά την κατάργηση του απαρτχάιντ πριν από ένα τέταρτο του αιώνα.
Έτσι πάνω στην πασαρέλα, τα μανεκέν με κεντημένα πανωφόρια, με φορέματα σε ροζ τούλι ή καναρινί και βαθιά ντεκολτέ, περπατούν φορώντας στο πρόσωπο εντυπωσιακές μάσκες με στρας γύρω από τα χείλη και τα μάτια.
“Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μία μορφή έκφρασης και να μεταμορφώσουμε κάτι από αρνητικό σε κάτι όμορφο”, πρόσθεσε ο μόδιστρος.
Οι μάσκες αυτές “συμβάλλουν στο να συνοψισθεί η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η μόδα σε ολόκληρο τον κόσμο”, επισημαίνει κι η δημοσιογράφος μόδας Τάρα Λι Γιούργκελς, μετά την παρουσίαση. “Είναι η αναταραχή λόγω του κορονοϊού και την ίδια στιγμή οι μάσκες τούτες είναι ωραίες. Είναι μία πηγή έμπνευσης”.
Η πανδημία του κορονοϊού έχει προκαλέσει αναστάτωση σε πολλούς τομείς της κοινωνικής και πολιτιστικής δραστηριότητας, πλήττοντας ακόμη και τον κόσμο της μόδας, ακυρώνοντας πολλές δημόσιες παρουσιάσεις των νέων τάσεων.
Στην αφρικανική ήπειρο, έχουν καταγραφεί πάνω από 160 κρούσματα και καταμετρώνται πέντε νεκροί. Στη Νότια Αφρική έχουν επιβεβαιωθεί 24 κρούσματα του κορονοϊού, όμως δεν έχει καταγραφεί θάνατος.