Παρουσίαση του προγράμματος του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά 2020-2021

Παρουσίαση του προγράμματος του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά 2020-2021

Θέατρο, μουσική, χορός, εκπαίδευση και παρεμβάσεις στην κοινωνία, αποτελούν τους πέντε άξονες στους οποίους κινείται το νέο πρόγραμμα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά για την περίοδο 2020-2021, η παρουσίαση του οποίου πραγματοποιήθηκε σήμερα στην κεντρική σκηνή του θεάτρου «Δημήτρης Ροντήρης».

   Ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων: «Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά έχει καταγράψει τα τελευταία χρόνια μια λαμπρή πορεία και είναι ένα από τα σημαντικότερα θέατρα της χώρας μας».

   Ο κ. Μώραλης, αναφερόμενος στις ιδιαίτερες συνθήκες κάτω από τις οποίες ξεκινά το νέο αυτό πρόγραμμα, σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, επεσήμανε πως «οφείλουμε να δείξουμε προσαρμοστικότητα, να προχωρήσουμε μπροστά. Είμαστε έτοιμοι, να υποδεχθούμε τους θεατές, όπως προβλέπεται από τα μέτρα των αρμόδιων αρχών και να τους προσφέρουμε μια διέξοδο σε αυτή τη δύσκολη πραγματικότητα που όλοι βιώνουμε. Ο πολιτισμός πρέπει να διαχέεται στην κοινωνία, θέλουμε να έχουμε ένα δημοτικό θέατρο ανοιχτό, το οποίο θα επισκέπτονται όσο το δυνατόν περισσότεροι Πειραιώτες και κάτοικοι του Λεκανοπεδίου. Το έχουμε πετύχει και θα συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά, με παραστάσεις υψηλού επιπέδου, δημιουργώντας μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα σταθερά και με συνέπεια. Πιστεύουμε ότι το δημοτικό μας θέατρο, με το νέο πρόγραμμα, θα ανταποκριθεί για ακόμα μια φορά στις προσδοκίες του θεατρόφιλου κοινού, αλλά και όλων όσοι αγαπούν τον πολιτισμό», είπε καταλήγοντας ο δήμαρχος Πειραιά.

   «Πολιτισμός δε σημαίνει μονάχα ψυχαγωγία και κοινωνικοποίηση, αλλά πολύ περισσότερα: γνώση, προσφορά, ψυχική και πνευματική ανάταση. Αναλαμβάνοντας την ευθύνη που έχει το ΔΘΠ απέναντι στους εργαζομένους του, τους φιλοξενούμενους καλλιτέχνες και κυρίως το κοινό, να εξασφαλίσει την καλλιτεχνική συνέχειά του μέσα στην πρωτόγνωρη συνθήκη που όλοι αντιμετωπίζουμε, αποφασίσαμε να συμβάλουμε ενεργά σε αυτό που λέγεται ποιότητα ζωής και να ετοιμάσουμε ένα φιλόδοξο και δυναμικό πρόγραμμα», επεσήμανε από τη μεριά του ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, Λευτέρης Γιοβανίδης.

   «Στην πορεία της ιστορίας – πρόσθεσε ο κ. Γιοβανίδης – υπάρχουν στιγμές που καθορίζουν την εξέλιξη ενός πολιτισμού. Ίσως τώρα βρισκόμαστε σε μια τέτοια στιγμή και οφείλουμε όλοι να συνεχίσουμε να δημιουργούμε, να δουλεύουμε, να ζούμε. Δεν νοείται κοινωνία χωρίς πολιτισμό, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Με πίστη και κυρίως την ακριβότερη ανθρώπινη περιουσία, την ελπίδα, πορευόμαστε στη νέα δεκαετία που μόλις ξεκίνησε. Για την φετινή σεζόν καταρτίσαμε ένα πρόγραμμα βασισμένο σε Έλληνες συγγραφείς. Αυτός ο πλούτος που κληρονομήσαμε και που αποτυπώνει την ψυχή μας, είναι, όπως λέει ο Σεφέρης, «το κοινό χτήμα, η ψυχική περιουσία μιας φυλής παραδομένη από γενιά σε γενιά, από ευαισθησία σε ευαισθησία». Αυτή την ψυχική περιουσία θέλουμε να εξερευνήσουμε. Να πιούμε νερό από την πηγή. Από τους συγγραφείς που αιχμαλώτισαν τη φαντασία, τις αγωνίες και τα όνειρα των Ελλήνων στα πρώτα τους βήματα μετά την Επανάσταση. Πώς αισθάνθηκαν όταν άρχισαν να αναπνέουν ελεύθεροι; Ποιες σκέψεις πλημμύριζαν το μυαλό τους, ενώ προσπαθούσαν να δημιουργήσουν ένα σύγχρονο κράτος; Ποιες ιδέες πυροδοτούσαν την πένα τους; Θέλουμε έτσι, με τον τρόπο των ανθρώπων του θεάτρου, να συμμετέχουμε κι εμείς στον εορτασμό για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Να στήσουμε εδώ στον Πειραιά, στο μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου, σε αυτό το υπέροχο ιστορικό θέατρο, μια γιορτή που θα φωτίσει το παρελθόν και άρα το παρόν και το μέλλον μας. Να συνεχίσουμε να δημιουργούμε σε πείσμα των καιρών που θέλουν την απόσταση ανάμεσά μας, να συνεχίσουμε να ελπίζουμε στην ψυχική και πνευματική εγγύτητα».

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play