Παρουσιάστηκε η έκδοση των Πρακτικών της Διεθνούς Ημερίδας με θέμα «Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα»

Παρουσιάστηκε η έκδοση των Πρακτικών της Διεθνούς Ημερίδας με θέμα «Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα»

Η έκδοση των Πρακτικών της Διεθνούς Ημερίδας με θέμα «Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα», που πραγματοποιήθηκε στις 15 Απριλίου 2019 στο Μουσείο Ακρόπολης με πρωτοβουλία της Προεδρίας της Δημοκρατίας, παρουσιάστηκε σήμερα σε εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης. Μια εκδήλωση που εγκαινιάζει ουσιαστικά τις δράσεις για το έτος Μελίνας Μερκούρη 2020, όπως έχει κηρυχτεί το τρέχον με αφορμή την επέτειο από τα 100 χρόνια της γέννησης της σπουδαίας Ελληνίδας ηθοποιού, αγωνίστριας και πολιτικού. 
«Ελπίζω να δω τα μάρμαρα πίσω στην Αθήνα προτού πεθάνω. Αν όμως έρθουν αργότερα, εγώ θα ξαναγεννηθώ». Με αυτά τα λόγια της αείμνηστης Μελίνας, που θύμισε ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής στον χαιρετισμό του, αλλά και με ένα βίντεο που έγινε με τη μέριμνα του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη σχετικά με τη δράση της στο θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, ξεκίνησε η εκδήλωση, την οποία τίμησε με την παρουσία του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος.
«Τον Απρίλιο του 2019 υπήρξε ένα πολύ σημαντικό συνέδριο, το οποίο κορύφωσε μια σημαντική πορεία σε ό,τι αφορά την κοινή μας διεκδίκηση για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ένα συνέδριο στο οποίο μετείχαν σημαντικοί άνθρωποι, με επιχειρήματα, με φωνή πειστική, ένα συνέδριο του οποίου η σύνθεση ήταν τέτοια που αποδεικνύει ότι σιγά – σιγά το Βρετανικό Μουσείο απομονώνεται μέσα στη διεθνή κοινότητα, ακόμα και μέσα στη Μεγάλη Βρετανία, σε αυτή τη μοναξιά του, στην εμμονή του να συγκαλύπτει αυτό το ανοσιούργημα, το έγκλημα του λόρδου Έλγιν, και να συμπεριφέρεται δυστυχώς ως κοινός κλεπταποδόχος, σε ένα έγκλημα που αφορά τον πολιτισμό ολόκληρης της ανθρωπότητας», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παυλόπουλος, ευχαριστώντας για την έκδοση των πρακτικών του συνεδρίου το ΥΠΠΟΑ και γενικά όλους όσους «αφήνουν το αποτύπωμά τους στον αγώνα που έρχεται και που είμαι βέβαιος ότι θα είναι ένας αγώνας νικηφόρος, γιατί είναι αγώνας δίκαιος».
«Η θέση της Ελλάδας στο συγκεκριμένο ζήτημα ήταν εξαρχής και παραμένει εθνική, ομόφωνη, ομόθυμη, αμετάβλητη και σαφής. Από νομικής πλευράς, η βίαιη και καταστροφική απόσπαση των Γλυπτών του Παρθενώνα από το μνημείο και η απομάκρυνσή τους από το φυσικό και εννοιολογικό τους περιβάλλον αντέβαινε στους ισχύοντες νόμους, το κοινό περί δικαίου αίσθημα και τα χρηστά ήθη της εποχής που συντελέστηκε. Και σήμερα, άλλωστε, εξακολουθεί να αντίκειται στο εθνικό και διεθνές δίκαιο, τις διεθνείς συμφωνίες και συμβάσεις, καθώς και στις κοινώς αποδεκτές αρχές και αντιλήψεις για την προστασία και διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ως εκ τούτου, το ελληνικό κράτος δεν δύναται και δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει στο Βρετανικό Μουσείο οποιοδήποτε δικαίωμα ιδιοκτησίας, κατοχής, νομής και εκμετάλλευσης επί των Γλυπτών του Παρθενώνα. Το ελληνικό κράτος υποχρεούται συνταγματικά και νομιμοποιείται ηθικά να αξιώνει και να επιδιώκει με κάθε νόμιμο και πρόσφορο μέσο την οριστική, μόνιμη και αμετάκλητη επιστροφή τους προς επανόρθωση του δικαίου και της ηθικής τάξης, αλλά και αποκατάσταση της ακεραιότητας του μνημείου», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.
«Η Ελλάδα διεκδικεί ένα δικαίωμα που της ανήκει: τη δυνατότητα να προσφέρει στην ανθρωπότητα το θαύμα του μοναδικού αυτού μνημείου στην ολότητά του. Διεκδικεί την ηθική αποκατάσταση, την τάξη και το δίκαιο. Στην πρόσφατη συνάντησή μου με τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO κυρία Audrey Azoulay στο Παρίσι πριν από μια εβδομάδα είχα την ευκαιρία να συζητήσω μαζί της για το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα και με χαρά θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την υποστήριξη από μέρους της και μια σειρά από δράσεις που δρομολογούμε για τις οποίες θα μπορώ να σας ενημερώσω σύντομα», σημείωσε από την πλευρά της η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, πρέσβειρα καλής θελήσεως της UNESCO.
«Η ημερίδα αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. Τα λόγια φεύγουν, αλλά τα γραπτά μένουν. Η δημοσίευση των πρακτικών είναι πολύ σημαντική. Δεν μπορούσαμε να τιμήσουμε με καλύτερο τρόπο τη Μελίνα Μερκούρη, το όραμα της οποίας είναι σήμερα πιο ζωντανό από ποτέ», δήλωσε, μεταξύ άλλων, η δρ. Christiane Tytgat, ιστορικός – αρχαιολόγος, πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα (IARPS). «Όποιος αγαπά την Ελλάδα και τη Δημοκρατία -ο Παρθενώνας είναι σύμβολο της Δημοκρατίας- πρέπει να μάχεται για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Φειδία […] Δεν μπορεί η Μεγάλη Βρετανία σήμερα να μην υποδέχεται την κραυγή όλου του κόσμου ότι θέλουν τα Γλυπτά κοντά στον ναό της θεάς. Στην Αγγλία πολλοί σήμερα μάχονται μαζί μας. Πρέπει να τους βοηθήσουμε κι έτσι ελπίζω ότι σύντομα τα αστέρια του ουρανού της Ελλάδας θα ξαναδούν τα μάρμαρα της θεάς δίπλα στον Ιερό Βράχο», τόνισε ο καθηγητής Louis Godart, ακαδημαϊκός, τέως πρόεδρος της IARPS.

 

©Πηγή: amna.gr

Loading