(EUROKINISSI)

Πάσχα: Ο συμβολισμός του εθίμου της μαγειρίτσας

Πρόκειται για ένα πιάτο που είναι άμεσα συνδεδεμένο με το Πάσχα και βρίσκεται σε κάθε ελληνικό τραπέζι το βράδυ της Ανάστασης.

Η μαγειρίτσα σπανίως τρώγεται άλλες μέρες του χρόνου, με τα υλικά για την παρασκευή της να είναι συγκεκριμένα, αν και κάθε περιοχή της χώρας έχει τις δικές της παραλλαγές. Το βράδυ της Ανάστασης σηματοδοτεί το τέλος της νηστείας, με τη μαγειρίτσα να αποτελεί ένα πολύ εύστοχο πιάτο για μία ήπια επιστροφή, μετά από 40 μέρες νηστείας.

propoli

Ως φαγητό ουσιαστικά προετοιμάζει τον ανθρώπινο οργανισμό, προκειμένου να μην πέσει κατευθείαν στα βαθιά με το αρνί και το κατσίκι την Κυριακή του Πάσχα.

Ο συμβολισμός της μαγειρίτσας

Ωστόσο, ποιος είναι ο συμβολισμός της; Τα χορταρικά της συμβολίζουν τα πικρά χόρτα που έτρωγαν οι Εβραίοι προς ανάμνηση της πολύχρονης σκλαβιάς τους από τους Αιγύπτιους. Το Πάσχα των Εβραίων είναι εθνική γιορτή. Πάσχα στα εβραϊκά σημαίνει έξοδος ή διάβαση. Οι Χριστιανοί γιορτάζουν την Ανάσταση του Χριστού και το πέρασμα από τον θάνατο στη ζωή.

Μια άλλη επιστημονική άποψη σχετικά με την προέλευση της γιορτής του Πάσχα, είναι πως τα περί κατανάλωσης αρνιού ανήκαν αρχικά σε ποιμενική γιορτή, που λάμβανε χώρα την πανσέληνο που ήταν πιο κοντά στην εαρινή ισημερία. Επρόκειτο μάλλον για θυσία ενός αρνιού έτσι ώστε ο θεός των ποιμνίων (της γονιμότητας) να πάρει το μερίδιό του για να εξασφαλίσει τη γονιμότητα του ποιμνίου. Το αρνί τρωγόταν σε ένδειξη κοινωνίας με το θεό προστάτη.

Σύμφωνα με αυτό, ο θεός είχε πει στους Εβραίους ότι πρέπει το αρνί να φαγωθεί όλο και να μην μείνει κανένα κομμάτι του. Έτσι προέκυψαν και τα φαγητά όπως η μαγειρίτσα αλλά και το κοκορέτσι στα οποία χρησιμοποιούνται τα εντόσθια του ζώου.

Δείτε επίσης: Κρήτη: Συνελήφθη 54χρονος για τη φωτιά στο Σφηνάρι

Loading