Έτος Μελίνας Μερκούρη κήρυξε πριν λίγες μέρες το 2020 το υπουργείο Πολιτισμού, έτος που τιμούμε έναν άλλον μεγάλο Έλληνα, τον Αντώνη Σαμαράκη. Με αφορμή τα παραπάνω αφιερωματικά γεγονότα, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, πραγματοποίησε σήμερα συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία αναφέρθηκε και σε μια σειρά άλλων θεμάτων.
Ένα από αυτά ήταν η ανανέωση του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, που εμποδίζει την παράνομη είσοδο πολιτιστικών αγαθών που χρονολογούνται ως τον 15ο αιώνα στις ΗΠΑ. «Η α’ φάση του μνημονίου είχε υπογραφεί το 2011, με διαδικασία η οποία είχε ξεκινήσει το 2002. Το 2016 συμπληρωνόταν η 5ετής ισχύς του μνημονίου και βάσει των συμφωνημένων έπρεπε να ανανεωθεί. Έγινε με τρία χρόνια καθυστέρηση, προχθές, δηλαδή τον Οκτώβριο του 2019», σημείωσε μεταξύ άλλων η υπουργός, τονίζοντας ότι «στόχος μας για την επόμενη 5ετία, για την τρίτη δηλαδή υπογραφή συμφωνίας, η οποία θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες», είναι το μνημόνιο να καλύπτει ως το έτος 1800, κάτι που, όπως είπε, όφειλε να διαπραγματευτεί το 2016 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, μεταξύ άλλων επισήμανε ότι για «πρώτη φορά το υπουργείο Πολιτισμού ενεργοποιεί την προβλεπόμενη από τον Ν. 3658 ειδική διυπουργική η επιτροπή ανάμεσα στα υπουργεία Πολιτισμού, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, σε επίπεδο γενικών γραμματέων, για τον καλύτερο συντονισμό όλων των ενεργειών που αφορούν την πρόληψη και την παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών».
Το άλλο κύριο θέμα στο οποίο αναφέρθηκε η κ. Μενδώνη, ήταν η ελληνική πρωτοβουλία για την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειές της στην πολιτιστική κληρονομιά, υλική και άυλη, η οποία αναπτύχθηκε τον Σεπτέμβριο με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής για το κλίμα στον ΟΗΕ. «Η πρωτοβουλία βρήκε την πολύ θετική ανταπόκριση πολλών κρατών μελών – ήδη περισσότερα από 40 κράτη έχουν προσυπογράψει την πρωτοβουλία αυτή – αλλά και του γ.γ. του ΟΗΕ», επισήμανε η υπουργός, συμπληρώνοντας ότι ανάμεσα στις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης ήταν και η σύσταση επιτροπής με συγκεκριμένο αντικείμενο. Η επιτροπή αυτή συγκροτήθηκε από στελέχη, ειδικούς επιστήμονες της ακαδημαϊκής κοινότητας και του υπουργείου Πολιτισμού, με πρόεδρο τον Κώστα Καρτάλη, καθηγητή στο ΕΚΠΑ, και μέλη, μεταξύ άλλων, τους Μαργαρίτα Ασημακοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ, Νικολέττα Βαλάκου, αρχαιολόγο και επίτιμη διευθύντρια Αρχαιοτήτων, Μαρία-Ξένη Γαρέζου, αρχαιολόγο, προϊσταμένη στο τμήμα Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων και Αρχαιολογικού Κτηματολογίου, Μαργαρίτα Κοκκώνη, περιβαλλοντολόγο και στέλεχος του υπουργείου Πολιτισμού στη διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Χάρη Κοκκώση, ομότιμο καθηγητή Χωροταξίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κ.ά..
«Το βασικό αντικείμενο της συγκεκριμένης επιτροπής, είναι η διαμόρφωση κατευθυντηρίων γραμμών στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε, μεταξύ άλλων, η κ. Μενδώνη. Και υπογράμμισε ότι «αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι να ευθυγραμμιστεί το εθνικό σχέδιο που θέλουμε να προετοιμάσουμε με τα σχέδια πολιτικής προστασίας. Επίσης, οι βασικές αρχές και οι κατευθύνσεις να περιληφθούν στα σχέδια διαχείρισης των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, τα οποία ήδη έχει ξεκινήσει να προετοιμάζει για μείζονα μνημεία το υπουργείο Πολιτισμού και θα συνεχίσει με μεγάλη έμφαση για την επόμενη περίοδο».