Σαράντα χρόνια Φεστιβάλ Βιβλίου στην παραλία της Θεσσαλονίκης

Σαράντα χρόνια Φεστιβάλ Βιβλίου στην παραλία της Θεσσαλονίκης

Στα γνώριμα λευκά εκθετήρια, μπορεί κάποιος να βρει νέες κυκλοφορίες και παλαιότερες εκδόσεις, συγγραφείς που θα υπογράφουν σε καθημερινή βάση τα βιβλία τους.

Παράλληλα θα πραγματοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ διαγωνισμός φωτογραφίας, διαγωνισμός καλύτερου ανέκδοτου που έχει σχέση με το Φεστιβάλ και διαγωνισμός καλύτερης ανάμνησης από την παιδική, εφηβική ηλικία, αλλά και μεταγενέστερες γενεές.

Με 10.000 νέους και παλαιότερους τίτλους βιβλίων, 100 εκθετήρια, 200 εκδότες και τρεις διαγωνισμούς, αρχίζει την Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021, το Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιείται στην παραλία, από το Βασιλικό Θέατρο μέχρι το άγαλμα του Κ. Καραμανλή. Το Φεστιβάλ φέτος είναι αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και γιορτάζει τα 40 χρόνια παρουσίας του στην πόλη.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μετά τη λήξη του Φεστιβάλ και για κάθε διαγωνισμό θα δοθούν τρία βραβεία, τα οποία θα είναι, φυσικά, βιβλία. Εκτός από τους τρεις διαγωνισμούς, οι επισκέπτες του Φεστιβάλ θα μπορούν να ψηφίσουν σε κάλπη που θα βρίσκεται στην γραμματεία (εκθετήριο 52), το βιβλίο του Φεστιβάλ, ενώ θα διεξαχθεί και έρευνα στο χώρο από την εταιρεία Interview για τις προτιμήσεις των επισκεπτών. Η φετινή αφίσα είναι επετειακή, με στιγμές από τη 40χρονη ιστορία του Φεστιβάλ, ενώ μελλοντικά, σε χώρο του Δήμου Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί έκθεση αφίσας από τα 40 χρόνια του Φεστιβάλ

«Το βιβλίο “αγκαλιάζεται” όλο και περισσότερο»

«Είναι χαρά μας που φέτος, στο δεύτερο έτος της πανδημίας, διοργανώνουμε και πάλι αυτή την τόσο μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση, η οποία πέρυσι ήταν η μοναδική εκδήλωση που έγινε στον χώρο του πολιτισμού πανελλαδικά», τόνισε κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, ο οποίος επισήμανε ότι η πανδημία όχι μόνο δεν έπληξε το βιβλίο, αλλά το ευνόησε, καθώς οι πωλήσεις την τελευταία διετία σημείωσαν άνοδο κατά 30%-40%, ενώ αντίστοιχη άνοδο είχαν σημειώσει οι πωλήσεις στο περυσινό Φεστιβάλ Βιβλίου. Αυξημένες είναι φέτος κατά 15% και οι συμμετοχές, με τον κ. Μπαρμπουνάκη να σημειώνει ότι «το παραδοσιακό βιβλίο “αγκαλιάζεται” όλο και περισσότερο».

Αναφερόμενος στα σαράντα χρόνια του Φεστιβάλ, από την πρώτη διοργάνωση με την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη μέχρι σήμερα, ο κ. Μπαρμπουνάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έκανε λόγο για «μια πορεία ζωής, που σηματοδότησε την πορεία της Θεσσαλονίκης», προσθέτοντας ότι ο μεγάλος απών από το φετινό Φεστιβάλ είναι ο Ντίνος Χριστιανόπουλος, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον Αύγουστο του 2020, μετά την περυσινή διοργάνωση. «Ήταν πάντα εκεί. Ο μοναδικός συγγραφέας που τού παραχωρούσαμε περίπτερο και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του Φεστιβάλ καθόταν μόνος του μέσα και μιλούσε με τον κόσμο. Ήταν ένας πνευματικός άνθρωπος που δεν σνόμπαρε τον κόσμο. Τιμούσε τους βιβλιόφιλους», θυμάται ο πρόεδρος του Συνδέσμου.

Το Φεστιβάλ που «γέννησε» θεσμούς

Ο κ. Μπαρμπουνάκης υπενθύμισε ακόμη ότι από αυτόν το θεσμό «ξεπήδησαν» πολλοί άλλοι, όπως τα περιφερειακά φεστιβάλ βιβλίου, οι βιβλιοθήκες στις παραμεθόριες περιοχές, η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου και ο θεσμός του βραβείου των Βαλκανίων συγγραφέων, ο οποίος κράτησε για περίπου 10 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της φετινής διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, ενώ στο επετειακό πνεύμα θα είναι και η μουσική υπόκρουση στο χώρο της έκθεσης.

Loading

Play