Στην Αίγυπτο το μεγαλύτερο Παγκόσμιο Φόρουμ Νέων

Στην Αίγυπτο το μεγαλύτερο Παγκόσμιο Φόρουμ Νέων

Πάνω από 8.500 σύνεδροι από όλον τον κόσμο συγκεντρώθηκαν στο Σάρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου για το Παγκόσμιο Φόρουμ Νέων που πραγματοποιήθηκε από τις 14-17 του περασμένου Δεκέμβρη . Πρόκειται για το μεγαλύτερο όλου του κόσμο και κάνει την συγκεκριμένη χώρα να υπερηφανεύεται για τη τεράστια επιτυχία.

Της Ελένης-Βασιλικής Μπαμπαλιούτα

Το νέο, μοντέρνο πρόσωπο της Αιγύπτου με αρχηγό τον Πρόεδρο Αμπτέλ- Φατάχ Αλ-Σίσι πέτυχε αυτό που θα ζήλευαν πολλές χώρες. Όσοι βρέθηκαν εκεί το μόνο που είχαν να πουν ήταν για την πολυτέλεια των ξενοδοχείων που φιλοξενούσαν του συνέδρους, την άψογη εξυπηρέτηση σε όλα τα ξενοδοχεία. Για την κατάρτιση και ευγένεια στα άτομα που εργάζονταν μέσα στο συνέδριο, στην τέλεια οργανωμένη ασφάλεια παντού τόσο στο συνεδριακό κέντρο όσο και έξω στους δρόμους και τέλος στην εξαιρετική οργάνωση του συνεδρίου σε όλα τα επίπεδα. Δηλαδή σε τεχνικό αλλά και τεχνολογικό υλικό.

Συνολικά συμμετείχαν στο συνέδριο αυτό σύνεδροι από 164 χώρες με 150 ομιλητές από 50 χώρες. Υπήρξαν 20 συνεδρίες, 17 πάνελ με ομιλητές με υπουργούς απ’ όλο τον κόσμο, με γενικούς γραμματείς από ΟΗΕ και Ε.Ε., αίθουσες στρογγυλής τραπέζης και πολλές εταιρίες workshops. Για το συνέδριο αυτό δούλεψαν πάνω από 1.200 άτομα είτε εθελοντικά είτε έμμισθοι. Και όπως καταλαβαίνετε ένα παγκόσμιο φόρουμ έχει σχεδόν κάθε μέρα παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στο συγκεκριμένο φόρουμ υπήρχε θέατρο, μουσική παράσταση, πάρτι για τους νέους, ντοκιμαντέρ κ.α.

Τι όμως είναι το Παγκόσμιο Φόρουμ Νέων;

Το WYF είναι ένα ετήσιο διεθνές φόρουμ που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του H.E. Πρόεδρος Abdel-Fattah Al-Sisi, Πρόεδρος της Αιγύπτου, στο Sharm El-Sheikh του Σινά.Το φόρουμ ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2017 αφού αρκετοί διακεκριμένοι νεαροί της Αιγύπτου κάλεσαν τη σύνοδο ενός φόρουμ που στέλνει μήνυμα ειρήνης, ευημερίας και ανάπτυξης στον κόσμο και είχε 2 χιλιάδες συνέδρους.Στη δεύτερη έκδοση του WYF το 2018 συμμετείχαν περισσότεροι από 5.000 νέοι από όλο τον κόσμο.

Φέτος, το WYF, είχε τίτλο Επιχειρηματικότητα και σύγχρονη τεχνολογίᨔ. Επίσης συζητήθηκαν θέματα όπως η επισιτιστική ασφάλεια, το περιβάλλον και το κλίμα, τα blockchains, η τεχνητή νοημοσύνη, η Ένωση για τη Μεσόγειο, η χειραφέτηση των γυναικών, οι τέχνες και ο κινηματογράφος.

Στο φόρουμ οι σύνεδροι συνάντησαν διάφορες δραστηριότητες σχετικά με την επιχειρηματικότητα και τις εφαρμογές σύγχρονων τεχνολογιών. Οι δραστηριότητες αυτές είναι σύμφωνες με την ατζέντα του WYF και επικεντρώνεται στην καινοτομία και την ανάπτυξη. Πρωταρχικός στόχος των δραστηριοτήτων είναι το WYF LABS, να αποτελεί επιχειρηματικό φυτώριο για επιχειρηματίες που χρησιμοποιούν τη σύγχρονη τεχνολογία και τις εφαρμογές της.

Το WYF LABS είναι ένα εκκολαπτήριο επιχειρήσεων, η ιδέα της οποίας προέκυψε με μία από τις συστάσεις που έγιναν στη δεύτερη έκδοση του WYF. Η ιδέα αυτή βασίζεται στην Startup Vein, μια αρένα όπου οι πρωτοπόροι εκκίνησης μπορούν να μοιραστούν τις εμπειρίες τους – συμπεριλαμβανομένων των προκλήσεων και των επιτυχιών – καθώς και το δίκτυο με τους συμμετέχοντες του WYF. Η αρένα παρουσίασε επιτυχημένα και εμπνευσμένα μοντέλα επιχειρηματικότητας και νεοσύστατων νέων.

Το WYF LABS ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της Αραβικής και Αφρικανικής Πλατφόρμας Νεολαίας, που πραγματοποιήθηκε στο Aswan τον Μάρτιο του 2019, με βάση την πεποίθηση ότι είναι σημαντικό να υποστηριχθεί η κουλτούρα της επιχειρηματικότητας λόγω του αποτελεσματικού της ρόλου στην αναζωογόνηση της οικονομίας, στη μείωση της ανεργίας, της νεολαίας και επωφελούνται από τις καινοτομίες τους.

Φέτος το φόρουμ ξεκίνησε το WYF Labs Stage, το οποίο περιλαμβάνει μια ομάδα ομιλητών που ειδικεύονται σε διάφορα είδη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Οι ομιλητές μίλησαν για τις εμπειρίες τους και τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν και θα εξηγήσουν τρόπους για την εμπορία των εταιρειών, τη λήψη κεφαλαίων και την επένδυση σε επιτυχημένα έργα.

Το φόρουμ αυτό συγκεντρώνει περίπου 40 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της επιχειρηματικότητας και της σύγχρονης τεχνολογίας, οι οποίες παρουσιάζουν τα έργα τους σε όλο το WYF. Οι εταιρείες επιλέχθηκαν με βάση τους στόχους της Αειφόρου Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίοι περιλαμβάνουν την ενδυνάμωση των γυναικών, την αλλαγή του κλίματος, την τεχνητή νοημοσύνη και την επισιτιστική ασφάλεια. Ορισμένα εργαστήρια ήταν από χώρες όπως η Μαλαισία, το Ιράκ, η Ιορδανία, η Νιγηρία, η Ρουάντα, η Ζιμπάμπουε, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Για πρώτη φορά, μια ομάδα επιχειρηματικών συμβούλων κλήθηκε να πραγματοποιήσει ατομικές συναντήσεις με νέους επιχειρηματίες για να τους δώσει συμβουλές και να παρουσιάσει λύσεις στα προβλήματα και τις προκλήσεις της αγοράς.

Ποιοι έχουν το δικαίωμα συμμετοχής;

Το Παγκόσμιο Φόρουμ Νέων, τελεί υπό την αιγίδα της Αυτού Υψηλότητος του Προέδρου της Αιγυπτιακής Δημοκρατίας Αμπτέλ- Φατάχ Αλ-Σίσι όπου και έμεινε όλες τις μέρες του συνεδρίου δίνοντας το παρόν κάθε μέρα στο συνεδριακό κέντρο. Μαζί του ήταν και 25 υπουργοί που και αυτοί συμμετείχαν σε διάφορες συνεδρίες. Συγκινητική ήταν η στιγμή όταν ο πρόεδρος Αλ- Σίσι, πραγματοποίησε “ποδηλατάδα” με νέους φοιτητές που συμμετείχαν στο συνέδριο στην κεντρική λεωφόρο του Σάρμ Ελ Σέιχ. Το συνέδριο στηρίζετε οικονομικά κυρίως από ιδιωτικούς φορείς από τις χορηγίες που δίνουν.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι το Φόρουμ δημοσιογραφικά είχε παγκόσμια κάλυψη. Στο συνεδριακό κέντρο εκτός από το υπερσύγχρονο κέντρο τύπου, υπήρχε ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό πλατό.

Οι υπεύθυνοι του φόρουμ έδωσαν ραντεβού για του χρόνου θεωρώντας ότι θα ξεπεράσουν τους 9.500 χιλιάδες συμμετέχοντες. Στο φόρουμ έχουν το δικαίωμα να λάβουν μέρος φοιτητές, επιστήμονες, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες κ.α. Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο https://wyfegypt.com/

Λίγες χώρες καταφέρνουν αυτό που πέτυχε η Αίγυπτος σε αυτό το φόρουμ σε μία εποχή που όλοι επιθυμούν την εξωστρέφεια αλλά είναι δύσκολο να την κατακτήσουν λόγω έλλειψης συλλογικότητας. Μήπως τελικά το “Φόρουμ” θα πρέπει να μετονομαστεί σε “Συνέδριο” καθώς και η φήμη του εξαπλώνατε ταχύτατα και του χρόνου θα έχει σίγουρα περισσότερους συμμετέχοντες;

Ραντεβού του χρόνου στο κοσμοπολίτικο Σαρμ Ελ Σέιχ. Και μην παραλείψουμε να σας υπενθυμίσουμε το εξής: Εμείς οι Έλληνες είμαστε πολύ αγαπητοί στους Αιγύπτιους. Μας θεωρούν αδέλφια τους και ανοίγουν πάντα την αγκαλιά τους. Η υποδοχή και η φιλοξενία τους σε μας είναι υπέροχη και συγκινητική. Εξάλλου ανήκουμε εδώ και αιώνες στην ίδια οικογένεια και κανείς ποτέ δεν τόλμησε να χαλάσει αυτή την σχέση.

Loading

Play