Πήγες σπίτι μετά από μια κουραστική μέρα και την ώρα που ξαπλώνεις στον αναπαυτικό καναπέ σου ή στο άνετο σου κρεβάτι, πιάνεις το κινητό και ξεκινάς το σκρολάρισμα για να…ξεκουραστείς!
Κι όμως, αυτή η κίνηση τις περισσότερες φορές έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, αφού το κινητό πριν τον ύπνο, συνδέεται με αϋπνία και άλλες διαταραχές ύπνου.
Εκτός από την μπλε ακτινοβολία που «βγάζει» το κινητό και σε οδηγεί στην αϋπνία, υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που σε επηρεάζει τόσο η χρήση κινητού. Τα συναισθήματα που προκαλεί το περιεχόμενο είναι ένα από αυτά.
Αναρωτιέσαι πόσο μπορεί να σε επηρεάσει εκείνη την ώρα με την κούραση που έχεις; Πολύ, θα σου πει ο Jamie Zeitzer, ένας από τους διευθυντές του Stanford Center for Sleep and Circadian Sciences. Συγκεκριμένα, παρομοιάζει την κατάσταση αυτή με το να φας ένα ζαχαρωτό πριν πέσεις για ύπνο. Όπως καταλαβαίνεις, δεν είναι εύκολο μέσα σε λίγα λεπτά να επαναφέρεις την ηρεμία σου μετά από αυτό το μπουστάρισμα ενέργειας.
Παρακάτω συγκεντρώσαμε τις προτάσεις των ειδικών που πιστεύουμε ότι είναι εφαρμόσιμες, για να κάνεις μια μικρή «αποτοξίνωση» πριν τον ύπνο:
Άλλαξε συνήθειες
Αφού εντοπίσεις ποια ερεθίσματα οθόνης διαταράσσουν τον ύπνο σου, μετατόπισέ τα χρονικά ώστε να απέχουν από αυτόν και βάλε πιο χαλαρωτικές δραστηριότητες όσο πηγαίνεις προς τη χαλάρωση, λέει ο Nitun Verma, ομιλητής του American Academy of Sleep Medicine. Το να λες στα άτομα που υποφέρουν από διαταραχές ύπνου να μην χρησιμοποιούν οθόνες μια ή δυο ώρες πριν τον ύπνο τούς προκαλεί τέτοια αναστάτωση, που ουσιαστικά το θεωρούν ανέφικτο. Γι’ αυτό η συμβουλή του είναι καθώς οδεύουν προς τον ύπνο να υπάρχει αποκλιμάκωση των συναισθημάτων που προκαλούνται από αυτά που βλέπουν -ένα πράγμα σαν να προσγειώνουν αεροπλάνο.
H τεχνολογία αντιμετωπίζεται με τεχνολογία
Αντιμετώπισε με τεχνολογία τα προβλήματα Social media, όπως TikTok και Instagram, που είναι δημοφιλείς βραδινοί προορισμοί για τους περισσότερους από εμάς φαίνεται να βάζουν στόχο να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε την αϋπνία για την οποία τα ίδια ευθύνονται. Πιο συγκεκριμένα, προσθέτουν features για να μας επιτρέψουν να μπαίνουμε σε sleep mode χωρίς να νιώθουμε άγχος μη χάσουμε κάτι -το περίφημο FOMO (fear of missing out).
Το Instagram πρόσθεσε πρόσφατα το quiet mode, με την ενεργοποίηση του οποίου δεν θα λαμβάνεις ειδοποιήσεις και το app θα στέλνει αυτοματοποιημένη απάντηση ότι είσαι offline σε όποιον σου στέλνει μήνυμα. Στο δικό μου account, αλλά και σε αυτά φίλων δεν φαίνεται να είναι διαθέσιμο για την ώρα.
Το κλασικό ξυπνητήρι
Αν ξυπνάς μες στη νύχτα για να δεις την ώρα στο κινητό σου δεν είναι απίθανο να τσεκάρεις και λίγο τις ενημερώσεις σου. Όπως φαντάζεσαι, αυτή η συνήθεια δεν βοηθάει.
Κάνε restart
Αν είσαι από αυτούς που ξυπνάνε μες στη νύχτα και στριφογυρνάνε αλλά δεν τους πιάνει ύπνος, θυμήσου τη συμβουλή του Vijay Ramanan, νευρολόγου της Mayo Clinic. Σου προτείνει να σηκωθείς από το κρεβάτι για ένα τέταρτο και να ακολουθήσεις την ίδια διαδικασία που σε οδήγησε νωρίτερα το βράδυ στον ύπνο. Το κινητό πάρ’ το στα χέρια σου μόνο αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις κάποιο app διαλογισμού, να ακούσεις ένα audiobook ή κάποιο podcast.
Πηγή:Mylife.com.cy
Δείτε επίσης: Οι πέντε τροφές που σας βοηθούν να ζήσετε περισσότερο