Όλο και περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να συμβάλουν στο κομμάτι της προστασίας των αδέσποτων. Αλλά δεν ξέρουν πώς. Εδώ δίνουμε βασικές οδηγίες.
Η προστασία των αδέσποτων στην Ελλάδα είναι μεγάλο κεφάλαιο. Κάποιοι έχουν διαβάσει μόνο τις… πρώτες γραμμές του, κάποιοι το έχουν προσπεράσει ολόκληρο, κάποιοι άλλοι νιώθουν ότι δεν «τους πάει η καρδιά» να το αγνοήσουν.
Για εσάς που σκέφτεστε να προσφέρετε -λίγο ή πολύ- στα αδέσποτα, φτιάξαμε έναν εύχρηστο Οδηγό για να το κάνετε όσο πιο εύκολα και αποτελεσματικά γίνεται. Και πριν από όλα, ένα μεγάλο μπράβο από εμάς, που το σκεφτήκατε.
● Καταρχάς ενημερωθείτε για την κατάσταση των αδέσποτων στη γειτονιά ή την περιοχή σας. Κάντε μια βόλτα, δείτε αν υπάρχουν αδέσποτα γατούδια (σίγουρα υπάρχουν) ή σκυλάκια. Δείτε ποιοι άνθρωποι τα ταΐζουν και τα φροντίζουν, και ρωτήστε τους. Και βέβαια, έχετε τα μάτια σας ανοιχτά για περιστατικά εγκατάλειψης, κακομεταχείρισης και κακοποίησης: μη χάσετε χρόνο, απευθυνθείτε στην αστυνομία.
● Μιλήστε με το Δήμο σας. Εγώ για παράδειγμα, πήρα τηλέφωνο στον Δήμο Αμαρουσίου και ζήτησα ένα ραντεβού με τον Υπεύθυνο Προστασίας Αδέσποτων. Με ενημέρωσε για το ποιες είναι οι βασικές ανάγκες, και αυτή ήταν η απαρχή.
● Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε τη φιλοζωική στην περιοχή σας ή όποιο άλλο αντίστοιχο σωματείο θέλετε. Επικοινωνήστε μαζί τους και πείτε ότι θα θέλατε να βοηθήσετε.
● Να θυμάστε ότι οι δήμοι είναι οι αρμόδιοι φορείς για θέματα που αφορούν την ευζωία των ζώων, όμως όταν συνεργάζονται καλά με τις φιλοζωικές και έχουν αρκετούς εθελοντές, μπορούν πραγματικά να βελτιώσουν πολύ τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων της περιοχής.
● Εξετάστε μερικούς τρόπους που μπορείτε (και θέλετε) να βοηθήσετε:
Εθελοντισμός μέσω σίτισης
Μπορεί να θέλετε να σιτίζετε ζώα – το μόνο που χρειάζεται από εσάς είναι κατάλληλη ξηρά ή υγρή τροφή, και πήλινα ή μεταλλικά ανοξείδωτα μπολ για νερό (καλύτερα όχι πλαστικά!). Κάποιοι Δήμοι μάλιστα παρέχουν τροφή στους σιτιστές δημότες.
Εθελοντισμός μέσω στειρώσεων
Σιτιστές-φροντιστές υπάρχουν αρκετοί. Αλλά οι άνθρωποι που συμβάλλουν στις στειρώσεις των ζώων είναι ελάχιστοι. Η στείρωση είναι ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μπορείτε να κάνετε σε ένα ζώο για την ευζωία του. Μέσω της στείρωσης, βελτιώνεται η ποιότητα ζωής του ζώου, και το προφυλάσσετε από αρκετά προβλήματα υγείας. Συν του ότι βοηθάτε στο να μην αυξάνονται τα αδέσποτα στους δρόμους.
Για να βοηθήσετε κάποια ζώα να στειρωθούν μπορείτε να το κάνετε είτε ιδιωτικά (πηγαίνοντάς τα σε κτηνίατρο της επιλογής σας κοντά στην περιοχή σας) είτε μέσω Δήμου (ενημερώνοντας τον Δήμο και πηγαίνοντας κατόπιν το ζώο στον συμβεβλημένο με το Δήμο κτηνίατρο).
Τι θα χρειαστείτε; Ένα κλουβάκι ή μια γατοπαγίδα (σε περίπτωση που η γάτα δεν πιάνεται εύκολα), ή και γάντια κήπου (για να προφυλάξετε τα χέρια σας από το μικρό «γύπα»).
Εθελοντισμός μέσω διασώσεων
Δεν διαφέρει πολύ από τον εθελοντισμό μέσω στειρώσεων (καθώς και η στείρωση είναι μια μορφή διάσωσης). Απλώς εδώ μιλάμε για διασώσεις παγιδευμένων ή τραυματισμένων ζώων. Για να συμμετέχετε σε αυτό, καλό είναι να σας δείξει ένας πιο έμπειρος διασώστης. Δεν είναι δύσκολο, απλώς χρειάζονται τα σωστά tips. Καθημερινά διασώζονται γατάκια που μπορεί να έχουν εγκλωβιστεί σε κινητήρες αυτοκινήτων, σε φρεάτια, σε ψηλές σκεπές. Μια από τις πιο ενεργές ομάδες διασωστών ζώων είναι και η Alma Libre – Hellenic Animal Rescue. Κάθε γειτονιά χρειάζεται διασώστες. Γιατί να μην είστε ένας/μία από αυτούς;
Εθελοντισμός μέσω καταφυγίων
Πώς θα σας φαινόταν να πηγαίνατε σε ένα καταφύγιο και να δείχνετε την αγάπη σας σε κάποια ζώα που μένουν προσωρινά εκεί; Μπορείτε να βοηθάτε στη γενικότερη φροντίδα (τάισμα, βοήθεια στις θεραπείες, βόλτα κ.λπ.). Θα σας ευγνωμονούν και τα τετράποδα νέα φιλαράκια σας και οι άνθρωποι.
Εθελοντισμός μέσω φιλοξενίας αδέσποτων
Επίσης πολύ χρήσιμοι και δυσεύρετοι είναι οι άνθρωποι που φιλοξενούν ζώα, μέχρι εκείνα να βρουν το παντοτινό τους σπίτι. Τα περισσότερα αδέσποτα, όταν κινδυνεύουν έξω ή όταν πάρουν εξιτήριο από τον κτηνίατρο, χρειάζεται να μείνουν για λίγο σε σπίτι. Αν έχετε λίγα τετραγωνικά περισσευούμενα στο σπίτι σας, μπορεί να μείνει σε εσάς ο μικρός μουσαφίρης. Θα χρειαστείτε μόνο μια λεκάνη με ειδική άμμο για γάτες (ή μερικές πάνες και λουρί για βόλτα αν είναι σκύλος) και τροφή. Αν το ζώο χρειάζεται περιορισμό (γιατί π.χ. έχει χτυπήσει το πόδι του, θα χρειαστείτε ένα μικρό δωμάτιο (π.χ. μπάνιο) ή ένα crate (μεταλλικό κλουβί). And that’s all.
Εθελοντισμός για υιοθεσίες αδέσποτων
Ένα βήμα παραπάνω από τη φιλοξενία είναι η υιοθεσία αδέσποτων. Είναι πολλά τα ζώα που αναζητούν σπίτι γιατί είναι επισφαλές να μείνουν άλλο στο δρόμο. Πώς μπορείτε να βοηθήσετε; Τραβώντας μερικές φωτογραφίες του ζώου που αναζητά σπίτι και γράφοντας ένα μικρό βοηθητικό κείμενο. Ή κοινοποιώντας ήδη υπάρχουσες «αγγελίες υιοθεσιών» στον κύκλο των γνωστών σας, και μεριμνώντας ώστε να βρουν έναν υπεύθυνο κηδεμόνα.
Εθελοντισμός μέσω βοήθειας στο Δήμο σας ή σε φιλοζωικό σωματείο
Συμπληρωματικά, μπορείτε να τείνετε χείρα βοηθείας προς το Δήμο ή κάποια φιλοζωική. Θα το εκτιμήσουν πάρα πολύ, και όσο περισσότερους εθελοντές έχουν τόσο πιο εύκολο είναι να βοηθήσουν οργανωμένα τα μικρά τριχομπαλάκια της περιοχής σας. Συμμετέχοντας στη φιλοζωική, μπορείτε να αναλάβετε ό,τι προτιμάτε: από το να μεταφέρετε με το αυτοκίνητο γατάκια ή σκυλάκια όποτε είναι ανάγκη, μέχρι να σχεδιάσετε μια αφίσα, να αναλάβετε τα post για τα social media τους, να συμμετέχετε στα bazaar ή στα events υιοθεσίας κ.λπ. Πραγματικά δεν υπάρχει όριο στο πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε για τα ζώα.
Απαιτούν χρόνο όλο αυτά; Η απάντηση είναι: «όχι περισσότερο από όσο θέλετε να διαθέσετε».
Σκεφτείτε ότι λίγο άσκοπο scrolling στα social media μπορεί να μας «φάει» μία ώρα. Μέσα στην ίδια ώρα θα μπορούσαμε να είχαμε βοηθήσει ένα αδέσποτο που μας έχει ανάγκη. Οι εθελοντές για τα αδέσποτα είναι άνθρωποι καθημερινοί, άνθρωποι με δουλειές, οικογένειες, προβλήματα και υποχρεώσεις. Δεν έχουν τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από εμένα κι από εσάς.
Καλωσήρθατε στον κόσμο τους.
Δείτε επίσης: Οι ασθένειες που προσβάλλουν τα καναρίνια