Τα όσπρια είναι παρεξηγημένα.
Σαν παιδιά τα αποφεύγουμε όσο τίποτα άλλο, ωστόσο όταν μεγαλώσουμε καταλαβαίνουμε την αξία τους. Πέρα του ότι είναι πολύ θρεπτικά, είναι και πάρα πολύ γευστικά και αξίζουν μια θέση στη κουζίνα μας. Μια τέτοια συνταγή αποφάσισε να φτιάξει και ο Δημήτρης Σκαρμούτσος.
Ο γνωστός σεφ, ο οποίος ήταν σε φάση Παρασκευούλα ζάχαρη, Παρασκευούλα τρέλα, παρουσίασε στην εκπομπή του MEGA Buongiorno με τη Φαίη Σκορδά την Ολυμπιάδα στα όσπρια: ή αλλιώς οσπριάδα με λαχανικά. Μια συνταγή όχι ιδιαίτερα εύκολη, αλλά απολαυστική αρκεί να μην περνάνε παπάκια μέσα από την κουζίνα σας.
Τα υλικά
300 γρ. όσπρια ανάμεικτα
1 μελιτζάνα
1 κολοκύθι
1 πράσινη πιπεριά κέρατο
1 κόκκινη πιπεριά κέρατο
2 καρότα
2 κλωνάρια σέλινο
1/2 ματσάκι άνηθος
2 λεμόνια τον χυμό
1 κ.σ. μουστάρδα
1 κ.σ. κουρκουμά
1 κ.σ. μέλι
1 κ.σ. ρίγανη
αλάτι
πιπέρι καγιέν
Το μυστικό
Τα όσπρια τα βράζουμε ξεχωριστά αλλά στο ίδιο νερό για να πάρουν τη γεύση.
Η διαδικασία
Διαλέγουμε τα όσπρια που θέλουμε, τα βράζουμε ξεχωριστά, τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα τοποθετούμε στο ψυγείο. Για τη συγκεκριμένη οσπριάδα επιλέξαμε μαυρομάτικα, ρεβύθια, πράσινη φακή και κόκκινο φασόλι.
Σε ένα τηγάνι και σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλινο και τις πιπεριές.
Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το κολοκύθι, το άνηθο και τη ρίγανη.
Μετά προσθέτουμε τη μελιτζάνα στο τηγάνι και ανακατεύουμε.
Την ίδια ώρα, σε ένα μπολ ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, το μέλι, τη μουστάρδα και ανακατεύουμε καλά.
Τέλος προσθέτουμε στο τηγάνι τα όσπρια και τη σως που φτιάξαμε. Ανακατεύουμε για ένα λεπτό και τοποθετούμε την οσπριάδα σε πιάτο.