Σύσσωμο παραιτήθηκε χθες το διοικητικό συμβούλιο της Ακαδημίας Cesar, η οποία απονέμει τα γαλλικά βραβεία κινηματογράφου, αντίστοιχα των Όσκαρ, μόλις δύο εβδομάδες πριν από την τελετή απονομής, έπειτα από την έντονη κριτική που δέχτηκε με αφορμή τη νέα ταινία του Ρομάν Πολάνσκι “Κατηγορώ” (J’ Accuse/ An Officer and a Spy), η οποία βρέθηκε στην κορυφή του καταλόγου με τις υποψηφιότητες.
Ο Πολωνο-γάλλος σκηνοθέτης κατηγορείται από το 1978 στις ΗΠΑ για βιασμό μιας 13χρονης και είναι “ανεπιθύμητο πρόσωπο” στο Χόλιγουντ.
Περισσότεροι από 200 ηθοποιοί, παραγωγοί, σκηνοθέτες και προσωπικότητες του κινηματογράφου διατύπωσαν σε ανοιχτή επιστολή τους προς το ΔΣ της Ακαδημίας την Τετάρτη αίτημα για “ριζική μεταρρύθμιση”.
Σε αυτήν κατήγγειλαν την “δυσλειτουργία” και την “έλλειψη διαφάνειας” στα οικονομικά της Ακαδημίας.
Επίσης εξέφρασαν παράπονα γιατί το ιδρυτικό καταστατικό των Cesar δεν έχει αλλάξει εδώ και πολύ καιρό και γιατί τα σχεδόν 5.000 μέλη της Ακαδημίας δεν έχουν δικαίωμα ψήφου ούτε λόγου στις απφάσεις της.
Φεμινιστικές οργανώσεις οργισμένες από τις υποψηφιότητες της ταινίας του Πολάνσκι έχουν απευθύνει εκκλήσεις για μποϊοκτάζ και για διαδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τον χώρο που θα γίνει η τελετή απονομής που είναι προγραμματισμένη για τις 28 Φεβρουαρίου, στο αμφιθέατρο Salle Pleyel του Παρισιού.
“Όταν κινητοποιούμαστε, συμβαίνουν πράγματα!”, έγραψε στο Twitter η φεμινιστική κολεκτίβα Nous Toutes (Όλες Εμείς).
Μια άλλη οργάνωση, η Osez Le Feminisme (Τολμήστε τον Φεμινισμό), ανακοίνωσε το εξής: “Φανταστείτε τι έπεται. Μια νέα επιτροπή που θα ψηφίζει χωρίς την αυτοπεποίθηση του αρσενικού, χωρίς αδιαφάνεια και σεξισμό. Θα σταματήσουμε επιτέλους να χειροκροτούμε τους βιαστές και τους παιδεραστές που διαφεύγουν;”.
Την παρουσία της ταινίας του Πολάνσκι στον κατάλογο με τις υποψηφιότητες κατήγγειλαν και η υπουργός Ισότητας της Γαλλίας καθώς και κριτικοί κινηταογράφου, αλλά η Ακαδημία απάντησε ότι δεν μπορεί να παίρνει “θέση για θέματα ηθικής” όταν αξιολογεί ταινίες.