Με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από την παράδοσή του στην ελληνική πολιτεία ως δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) παρουσίασε ένα πλήθος εορταστικών εκδηλώσεων και δράσεων κατά τη διάρκεια πέντε ημερών από τις 19 έως τις 23 Φεβρουαρίου.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου στις 18.00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ πραγματοποιήθηκε συζήτηση, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, με θέμα το ΚΠΙΣΝ ως πρότυπο δημόσιου χώρου και σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Στη συζήτηση συμμετείχαν: ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), Ανδρέας Δρακόπουλος, η διευθύνουσα σύμβουλος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), Έλλη Ανδριοπούλου, ο πρώην πρωθυπουργός και νυν βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος εκπροσώπησε και την κυβέρνηση και η πρώην υπουργός, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Έφη Αχτσιόγλου. Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό μέσω βίντεο. Τη συζήτηση συντόνισε o Άρης Καλαντίδης, πολεοδόμος, επισκέπτης καθηγητής στο Manchester Metropolitan University στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), Ανδρέας Δρακόπουλος, σε απευθείας σύνδεση από τη Νέα Υόρκη, σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Ήταν δύο τα στοιχήματα που είχαμε θέσει για το ΚΠΙΣΝ. Το ένα ήταν να υλοποιηθεί το έργο και συγχρόνως να το αγκαλιάσει ο κόσμος. Ο κόσμος το αγκάλιασε σε σημείο που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε. Το δεύτερο στοίχημα, όμως, δεν έχει κερδηθεί ακόμα και ομολογώ ότι φοβάμαι μην “κάτσει” το έργο. Είχαμε πει πως ελπίζουμε το ΚΠΙΣΝ να αποτελέσει παράδειγμα για το πώς τέτοιου είδους έργα στην Ελλάδα μπορούν να λειτουργήσουν ως σύμπραξη μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, και σε άλλους κλάδους, με ακόμα πιο ενεργή συμμετοχή του Δημοσίου. Υπάρχει ένα κενό που είναι κάπως φυσικό και αναμενόμενο, γιατί δεν έχουμε συνηθίσει σε τέτοιου είδους συμπράξεις. Το ΚΠΙΣΝ πρέπει να γίνει παράδειγμα για το πώς πρέπει να δουλεύει η χώρα μας προς όφελος του κοινού καλού και όχι ανάποδα. Το ΚΠΙΣΝ έχει παραδοθεί στην ελληνική κοινωνία από το 2017, ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο. Το έργο πρέπει να σταθεί στα πόδια του, γιατί δεν θα ήταν υγιές εμείς να είμαστε πάντα εδώ να το στηρίζουμε αποκλειστικά», συνέχισε, τονίζοντας, την αναγκαιότητα της άμεσης δρομολόγησης του Μετρό στο ΚΠΙΣΝ που είναι μία από τις υποχρεώσεις του Δημοσίου βάσει σύμβασης. Και κλείνοντας, ανέφερε: «Ο πήχης για το ΚΠΙΣΝ πρέπει να παραμείνει ψηλά. Όχι για το καλό του ΙΣΝ, ούτε της εκάστοτε κυβέρνησης αλλά για το καλό του Έλληνα πολίτη, και του κάθε επισκέπτη στον οποίο ανήκει αυτό το έργο».
Ο πρώην πρωθυπουργός και νυν βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, τοποθετήθηκε λέγοντας ότι με τη δημιουργία του ΚΠΙΣΝ «βάλαμε σε εφαρμογή τη σύμπραξη ιδιωτικού με δημόσιο τομέα για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλη κλίμακα […] πρόκειται για ένα πρωτοποριακό αριστούργημα με δεδομένη κοινωνική προσφορά» και αναφέρθηκε σε ένα παράδειγμα της στενής συνεργασίας του με το Ίδρυμα και τον κ. Δρακόπουλο κατά τη διάρκεια της θητείας του: «Το 2014, μέσα σε ένα περιβάλλον δύσκολο, κάνοντας τον προϋπολογισμό συνειδητοποιήσαμε ότι μας έλειπαν 40 εκατομμύρια ευρώ για θέρμανση των σχολείων σε όλη τη χώρα. Το εκμυστηρεύτηκα στον κύριο Δρακόπουλο, ο οποίος σε χρόνο dt, χωρίς να το σκεφτεί δεύτερη φορά, είπε ότι θα αναλάβει το Ίδρυμα να καλύψει το ποσό. Όταν έχεις απέναντί σου κάποιον που κάνει διαρκώς την υπέρβαση υπέρ του Δημοσίου, οφείλεις να κάνεις το μετρό και το κάθε μετρό αμέσως» και συμπλήρωσε «είναι αναπόδραστη ανάγκη να ανταποκριθούμε με την όποια υπέρβαση».
Η πρώην υπουργός και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Έφη Αχτσιόγλου, από την πλευρά της υπογράμμισε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ΚΠΙΣΝ αποτελεί ένα κόσμημα όχι μόνο για την Αττική, αλλά για την Ελλάδα συνολικά. Ένα υπόδειγμα δημόσιου χώρου. Ένα φωτεινό πολιτιστικό σημείο. Ένα έργο για τους πολλούς. Παρά τις ανησυχίες πολλών, καταφέραμε όλοι μαζί πολιτεία, πολίτες και το ίδιο το Κέντρο να ανταποκριθούμε στην πρόκληση, να κρατήσουμε και να πολλαπλασιάσουμε την αίγλη αυτού του δημόσιου χώρου. Το ΚΠΙΣΝ δεν είναι μια τυπική ΣΔΙΤ, μιλάμε για τη σύμπραξη του Δημοσίου με ένα κοινωφελές Ίδρυμα με μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Το Δημόσιο μπορεί να ανταποκριθεί στην αξιοποίηση τέτοιων εμβληματικών δωρεών προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, όταν υπάρχουν οι πολιτικές προτεραιότητες και η πολιτική βούληση. Δημόσιος χώρος, σημαίνει καθολική προσβασιμότητα και αυτή προϋποθέτει ένα πλαίσιο ασφάλειας για όλους. Σημαίνει χρήσεις που θέλουμε και έχουμε ανάγκη, άρα σημαίνει επιλογές, τι προτάσσω και τι όχι. Απαιτεί διαβούλευση και εμπλοκή της κοινωνίας. Προϋποθέτει σχεδιασμό, χωροταξικό και πολεοδομικό. Και αυτά συνιστούν δημόσιες πολιτικές. Τα δημόσια εργαλεία λοιπόν είναι αναγκαία. Οι συνεργασίες είναι επιθυμητές και μπορεί να είναι πολύ επιτυχημένες όπως αποδεικνύει το ΚΠΙΣΝ. Το Δημόσιο οφείλει να θέτει το πλαίσιο και τις προτεραιότητες, να χαράσσει τη στρατηγική, να κάνει τον αναγκαίο σχεδιασμό και να διασφαλίζει, από κάθε άποψη, τη λειτουργία του δημόσιου χώρου προς όφελος της κοινωνίας».
Τέλος, η διευθύνουσα σύμβουλος του ΚΠΙΣΝ, Έλλη Ανδριοπούλου, συνοψίζοντας τόνισε: «Η πυξίδα μας είναι το αρχικό όραμα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για αυτό το έργο, δηλαδή να είναι ένα δημόσιο έργο που αποτελεί πρότυπο συνεργασιών, είναι ανοιχτό, συμπεριληπτικό, αφορά όλη την κοινωνία. Για αυτό το όραμα προσπαθούμε να εξελισσόμαστε, να το υπηρετούμε και να φτάσουμε μέσα από αυτό σε περισσότερους ανθρώπους. Η κλίμακα σε αυτό το έργο έχει σημασία». Ολοκληρώνοντας, για το θέμα της χρηματοδότησης, η κα Ανδριοπούλου σχολίασε: «Είναι μία πρόκληση το γεγονός ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα να δεσμευόμαστε μακροπρόθεσμα για κάποια projects. Μέχρι τώρα δεν υπήρχε θέμα γιατί είχαμε τις δωρεές του Ιδρύματος [σε βάθος χρόνου], αλλά με τον ορίζοντα που έχουμε αυτήν τη στιγμή σίγουρα αυτό είναι μια πρόκληση».
Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση στο κανάλι του ΚΠΙΣΝ στο YouTube. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.snfcc.org/5Years και στις σελίδες στα social media @SNFCC.
- Μεξικό: Δολοφονία οικογένειας και εκτέλεση ασθενή στο νοσοκομείο
- Νετανιάχου: Προσφορά εκατομμυρίων για την απελευθέρωση των ομήρων
- Συνελήφθη Τούρκος στις ΗΠΑ για παραβίαση κυρώσεων κατά της πετρελαϊκής βιομηχανίας της Βενεζουέλας
- Στα Νέα της Τρίτης: Σε σταυροδρόμι ο πλανήτης
- Singles Day: Η αναμενόμενη πορεία των καταναλωτικών δαπανών στην κινεζική αγορά