Τα έργα Πολιτισμού στην Ήπειρο, στο επίκεντρο συσκέψεων με την Λίνα Μενδώνη στην Περιφέρεια

Τα έργα Πολιτισμού στην Ήπειρο, στο επίκεντρο συσκέψεων με την Λίνα Μενδώνη στην Περιφέρεια

Η πορεία των έργων Πολιτισμού που υλοποιούνται στην Ήπειρο εξετάστηκε σήμερα, σε διαδοχικές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στην Περιφέρεια, υπό την προεδρία της υπουργού Λίνας Μενδώνη και παρουσία του περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη καθώς και του γγ Πολιτισμού Γεώργιο Διδασκάλου.

Στις δηλώσεις της η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Σκοπός μας, είναι να επισκεφθούμε όλες τις περιφέρειες και να συντονίσουμε όλα τα έργα που υλοποιούνται την τρέχουσα προγραμματική περίοδο και να δούμε τις δυνατότητες ωρίμανσης νέων έργων, ώστε να έχουμε μια δεξαμενή μελετών για τη νέα προγραμματική περίοδο, πράγμα το οποίο θεωρούμε καθοριστικό.

Η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ σήμερα στον Τομέα Πολιτισμού, όχι μόνο της Ηπείρου, είναι αρκετά πίσω. Είναι πίσω γιατί τα προηγούμενα χρόνια δεν έγινε ποτέ κανένας συντονισμός, όπως αυτός που γίνεται σήμερα. Οι υπηρεσίες μόνες τους μπορεί να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Αλλά εάν δεν υπάρχει ουσιαστική παρακολούθηση και η συντονιστική ευθύνη από το υπουργείο Πολιτισμού σε κεντρικό επίπεδο χάνεται χρόνος, και η απώλεια χρόνου σημαίνει απώλεια του ικανοποιητικού βαθμού της απορροφητικότητας. Για αυτό είμαστε εδώ».

Η υπουργός, με τον γενικό γραμματέα και υπηρεσιακό κλιμάκιο περιοδεύουν από το Σάββατο στην Ήπειρο. Προχθές επισκέφθηκαν τη Θεσπρωτία ενώ χθες τον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης στην Πρέβεζα.

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, από την πλευρα του, υπογράμμισε πως για πρώτη φορά γίνεται τέτοια σοβαρή συζήτηση και δουλειά ουσίας για κάθε ένα έργο ξεχωριστά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού. «Είχαμε μια σοβαρή συζήτηση με την υπουργό και τον γενικό γραμματέα» ανέφερε και εξήγησε, πως έγινε αναλυτική εξέταση των έργων, με όλες τις Εφορίες, με όλες τις Υπηρεσίες. «Ξεκινήσαμε με την πρόταση για να ενταχθεί το Ζαγόρι στην UNESCO, συνεχίσαμε με τα έργα ΕΣΠΑ κατά Περιφερειακή Ενότητα και πρωτοβουλίες που θα πάρουμε, σύμφωνα και με προτάσεις της υπουργού, είτε για το Τζαμί Ιωαννίνων, είτε για την περιοχή του Σουλίου, αλλά και για όλες τις προγραμματικές συμβάσεις που έχουμε σήμερα ή έχουμε σε εκκρεμότητα», σημείωσε.

Στο δεύτερο γύρο των συσκέψεων που ακολούθησε των δηλώσεων εξετάστηκε η πορεία των έργων που υλοποιούνται στην Πρέβεζα, ως επίσης και στην Άρτα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται αυτά της Αρχαίας Αμβρακίας και του Ιμαρέτ.

Ο φάκελος Ζαγορίου

Πριν την έναρξη των υπηρεσιακών συσκέψεων προηγήθηκε συζήτηση με τη συμμετοχή και του δημάρχου Ζαγορίου Γιώργου Σουκουβέλου για την προετοιμασία του φακέλου υποβολής πρότασης για ένταξη του Ζαγορίου στα Μνημεία UNESCO.

Ειδικότερα, η υπουργός Πολιτισμού, δήλωσε για το θέμα:

«Συζητήσαμε τα στάδια της δημιουργίας και σύνταξης του φακέλου που θα πρέπει να υποβληθεί στην UNESCO, σύμφωνα με αυτά που είχε εξαγγείλει τους προηγούμενους μήνες ο πρωθυπουργός, ώστε τα Ζαγοροχώρια να είναι η πρώτη ελληνική υποψηφιότητα στον τομέα του πολιτιστικού τοπίου. Είναι μια σύνθετη διαδικασία, και χρειαζόμαστε τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, των τοπικών παραγόντων, της αυτοδιοίκησης και των δύο βαθμών. Αυτό έχει ξεκινήσει να γίνεται από το υπουργείο. Σήμερα, είχαμε μια συντονιστική σύσκεψη και έχουμε υπολογίσει ότι μέσα στην άνοιξη θα γίνει στα Γιάννενα ένα είδος εργαστηρίου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να μπορέσουμε να συντονίσουμε καλύτερα τα πράγματα, ώστε αρχή καλοκαιριού, μέσα στον Ιούνιο, να έχουμε μια πρώτη εκδοχή του διαχειριστικού σχεδίου και στη συνέχεια, μέχρι το φθινόπωρο, Σεπτέμβριο- Οκτώβριο, να έχουμε την πρώτη μορφή συγκρότησης του φακέλου, που μας είναι απαραίτητη για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε με την UNESCO».

Δράσεις για το Σούλι

Η υπουργός αναφέρθηκε στη συνέχεια στην ανάγκη ανάδειξης του ιστορικού χώρου του Σουλίου: «Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. περιφερειάρχη, ο οποίος δέχθηκε τις επόμενες εβδομάδες να κάνουμε στην Αθήνα μια μεγάλη συνάντηση με υπηρεσιακούς παράγοντες και ενδεχομένως εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης για το Σούλι. Είναι η στιγμή, και ενόψει του 2021, που θα πρέπει η Πολιτεία και η αυτοδιοίκηση να παρέμβει ώστε αυτό το μοναδικό οικιστικό σύνολο του Σουλίου να αρχίσει όχι απλώς να συντηρείται αλλά να αναδεικνύεται και να αναβιώνει.».

Η Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου η κ. Μενδώνη, τόνισε:

Όπως ξέρετε πολύ καλά, η συζήτηση για την Πολιτιστική Διαδρομή είχε ξεκινήσει το 2013 με τον πρόεδρο του Διαζώματος κ. Μπένο, τον κ. περιφερειάρχη και το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο τότε εκπροσωπούσα εγώ ως γενική γραμματέας. Νομίζω ότι η σύλληψη καταρχήν είναι εξαιρετικά σημαντική και θετική. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο δημιουργεί σαφείς αναπτυξιακές προοπτικές. Μας ενδιαφέρει προφανώς η συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η πολιτιστική κληρονομιά όμως, αν δεν ενταχθεί σε ένα ευρύτερο δίκτυο κοινωνικοποίησής της, να πάρουν ζωή τα μνημεία, δεν μπορεί να έχει την αναπτυξιακή διάσταση, την οποία στην πραγματικότητα ενέχει. Επομένως, με την Πολιτιστική Διαδρομή της Ηπείρου δημιουργούνται αυτές οι προοπτικές. Νομίζω ότι ο γενικός γραμματέας και εγώ διαπιστώσαμε ότι το πρόγραμμα προχωρεί πάρα πολύ καλά και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες. Και όπως έχω πει και με άλλες ευκαιρίες και σε άλλες περιφέρειες, μπορεί το μοντέλο της Πολιτιστικής Διαδρομής της Ηπείρου να αποτελέσει ένα πρότυπο και για τις άλλες Περιφέρειες.

Το Τζαμί και το οθωμανικό Λουτρό

Η Λίνα Μενδώνη, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, αναφέρθηκε στον προγραμματισμό δύο έργων στα Ιωάννινα, για το Τζαμί Καλούτσιανης και το οθωμανικό Λουτρό:

Χτες κάναμε μια συζήτηση με τον δήμαρχο (Ιωαννίνων). Θέματα τα οποία θίξαμε τα συζήτησα σήμερα και με τον περιφερειάρχη, και όπως πάντα ο περιφερειάρχης είναι ιδιαίτερα θετικός. Είναι κυρίως το θέμα του Τζαμιού της Καλούτσιανης. Αυτή τη στιγμή είναι στις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού η μελέτη. Θα την εξετάσουμε να δούμε τι χρειάζεται να γίνει ακόμα, σε σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε με τη βοήθεια του περιφερειάρχη να δούμε πώς θα προχωρήσουμε το έργο.

Συζητήσαμε για το οθωμανικό Λουτρό. Όπως ξέρετε είναι μέσα στην ευρύτερη ανάπλαση που θέλει να κάνει στην περιοχή ο Δήμος Ιωαννιτών. Το οθωμανικό Λουτρό το δρομολογούμε με την υπηρεσία, με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, ώστε τέλος αυτού του μήνα, το πολύ-πολύ αρχές του επομένου να κατατεθεί το τεχνικό δελτίο για ένταξη και επομένως να ξεκινήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η υλοποίηση του έργου.

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play