Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, μετρώντας στην 22η διοργάνωσή του πάνω από 30.000 θεατές μαζί με τους συμμετέχοντες στα εργαστήρια του, έριξε αυλαία μετά από μία εβδομάδα (30/11-7/12) προβολών, εργαστηρίων και νέων εξαγγελιών, μεταξύ των οποίων και η δημιουργία ενός κινηματογραφικού πλατό στον Πύργο.
Για πρώτη φορά στην ιστορία του Φεστιβάλ τέσσερις γυναίκες αποσπούν τα τέσσερα μεγάλα βραβεία (μεγάλου μήκους μυθοπλασίας, μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ, σκηνοθεσίας και σεναρίου).
Μεγάλη νικήτρια του φετινού Φεστιβάλ Ολυμπίας (βραβείο μεγάλου μήκους μυθοπλασίας) ανακηρύχθηκε η Ινδή Ρίμα Ντας για την ταινία της «Η Μπουλμπούλ μπορεί να τραγουδήσει». Η βραβευμένη στο Βερολίνο ταλαντούχα σκηνοθέτρια (της οποίας η προηγούμενη ταινία «Village rockstars» υπήρξε η ινδική υποψηφιότητα για τα φετινά Όσκαρ), στρέφει την κάμερά της στην φτωχή οικογένεια της Μπουλμπούλ, παρακολουθώντας με ρεαλισμό τη σκληρή καθημερινότητά της στην ινδική αγροτική επαρχία, και τολμώντας να καταπιαστεί με ένα θέμα ταμπού στην Ινδία: την ομοφυλοφιλία ενός αγοριού, αλλά και το ξύπνημα του ερωτισμού στην εφηβεία που στην ταινία πυροδοτεί ακραίες αντιδράσεις από πλευράς σχολείου, οικογένειας και τοπικής κοινωνίας. Για την ερμηνεία της στην ταινία η νεαρή Αρνάλι Ντας απέσπασε το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας.
Το βραβείο σκηνοθεσίας απέσπασε η γαλλική ταινία «Ντανιέλ» της Μαρίν Ατλάν που παρακολουθεί το πρώτο ερωτικό σκίρτημα του δεκάχρονου Ντανιέλ. Ο μικρός Τεό Πολγκάρ βραβεύτηκε για την λεπτών αποχρώσεων ερμηνεία του. Το βραβείο σεναρίου πήγε στην ταινία «Κομμώσεις Ρόμι» (Ολλανδία-Γερμανία) της Μίσα Καμπ: η ταινία αφηγείται την ιστορία της μικρής Ρόμι που έρχεται αντιμέτωπη με το αλτσχάιμερ της αγαπημένης γιαγιάς της.
Το βραβείο καλύτερου μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ κέρδισε η Μάγια Νιούελ από την Αυστραλία για την ταινία «Τρέχει στο αίμα μου» με ήρωα έναν μικρό, προικισμένο Αβορίγινα ο οποίος όμως αποτυγχάνει στο σχολείο και ο κλοιός της Πρόνοιας και της αστυνομίας στενεύει διαρκώς γύρω του. Η ταινία ουσιαστικά μιλά για μια γενιά που έχει στερηθεί την κουλτούρα, την πατρίδα και την γλώσσα της.
Αξίζει να αναφέρουμε πως γυναίκες ήταν και οι δύο νικήτριες του φετινού 2ου Olympia Creative Ideas Pitching Lab: Η Ερωφίλη Μωραϊτη (για την ιδέα της «Το μυρμηγκάκι») που απέσπασε το βραβείο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, και η ‘Αρτεμις Αναστασιάδου για το πρότζεκ της «Το Βανκούβερ».
Στην τελετή λήξης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Δημήτρης Σπύρου, ανέφερε πως σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, τις μέρες του φεστιβάλ, οι θεατές αλλά και όσοι συμμετείχαν στα εργαστήρια της διοργάνωσης ξεπέρασαν τους 30.000, ενώ στο μεγαλύτερο πολυεθνικό εργαστήρι διεθνώς, το Mythos Project συμμετείχαν έφηβοι από 19 χώρες του κόσμου. Ο Δημήτρης Σπύρου ευχαρίστησε τους συντελεστές των ταινιών που συμμετείχαν στο φετινό φεστιβάλ, τον κόσμο που γέμισε ασφυκτικά τις αίθουσες, τους εκπαιδευτές στα εργαστήρια, τις τοπικές αρχές, την πολιτεία αλλά και τους εκπαιδευτικούς και τους εθελοντές. Εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη μεγάλη επιτυχία και αναβάθμιση του φετινού Pitching Lab, που ενθαρρύνει στην πράξη την ανάπτυξη και στην Ελλάδα του παιδικού και νεανικού κινηματογράφου, και μίλησε με θέρμη για την υποδοχή του Φεστιβάλ στη Ζάκυνθο, όπου το Φεστιβάλ Ολυμπίας ταξίδεψε για πρώτη φορά φέτος.
Ο Δημήτρης Σπύρου, δίνοντας το λόγο στο νέο πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ και αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλο, δήλωσε: «Είμαι ικανοποιημένος με το ρυθμό που προχωράει το θέμα του ΑΣΟ (Αυτόνομου Σταφιδικού Οργανισμού), της νέας στέγης του Φεστιβάλ».
Κλείνοντας ο κ. Γιαννόπουλος είπε πως τις μέρες που πέρασαν «είχα την ευκαιρία να κατανοήσω την αξία αυτού του Φεστιβάλ όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Υπήρξε μια ξεχωριστή εμπειρία. Το φεστιβάλ Ολυμπίας είναι ο, τι πιο υγιές έχουμε να παρουσιάσουμε ως τοπική κοινωνία. Έχει αγγίξει κορυφή και πρέπει να το εκτινάξουμε. Σας περιμένω στο 23ο Φεστιβάλ με μια έκπληξη».
Νωρίτερα υπογράφτηκε σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του Φεστιβάλ και του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Το Φεστιβάλ Ολυμπίας θα ταξιδέψει και στην Αθήνα, καθώς η Ταινιοθήκη της Ελλάδος θα προβάλλει τις βραβευμένες ταινίες της 22ης διοργάνωσης και της 19ης Camera Zizanio. Οι ημερομηνίες διεξαγωγής θα ανακοινωθούν προσεχώς.