Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το «The Quiet Volume», τη συμμετοχική περφόρμανς των Βρετανών Αντ Χάμπτον και Τιμ Έτσελς, από την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου και καθημερινά.
Το «The Quiet Volume», ένας συνδυασμός σιωπής και συγκέντρωσης, φέρνει στην επιφάνεια τη μαγεία που κρύβεται στην καρδιά της εμπειρίας της ανάγνωσης, απελευθερώνοντας στοιχεία που θεωρούμε βαθιά προσωπικά και, την ίδια στιγμή, μας καλεί να τα μοιραστούμε με έναν άλλον αναγνώστη.
Ανήκει στο είδος του «Autoteatro», ενός καινούριου είδους περφόρμανς μικρής κλίμακας, ειδικά σχεδιασμένης για συγκεκριμένους χώρους, που ζωντανεύει με τη συμμετοχή του κοινού. Οι συμμετέχοντες λαμβάνουν ακουστικές ή οπτικές οδηγίες τις οποίες πρέπει να ακολουθήσουν και σταδιακά ξεδιπλώνεται η περφόρμανς.
Σε αυτό το πλαίσιο, το «The Quiet Volume», που εκδοχές του έχουν παρουσιαστεί σε δώδεκα χώρες έως σήμερα, δημιουργεί μια διαφορετική εμπειρία για τους επισκέπτες/αναγνώστες και εξερευνά την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα των αναγνωστηρίων μιας βιβλιοθήκης.
Στα αναγνωστήρια στον δεύτερο όροφο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, δύο συμμετέχοντες, καθισμένοι ο ένας δίπλα στον άλλο σε ένα τραπέζι, φορούν ακουστικά και έχουν μπροστά τους ένα κόκκινο και ένα κίτρινο τετράδιο και μερικούς τόμους βιβλίων. Καθώς λαμβάνουν στα ακουστικά τους οδηγίες ψιθυριστά, διαβάζουν σιωπηλά αποσπάσματα από τη μικρή στοίβα των βιβλίων τους.
Η ελληνική εκδοχή του «The Quiet Volume», που στη χώρα μας παρουσιάζεται χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), δημιουργήθηκε με την καθοδήγηση του Αντ Χάμπτον.
Ο Χάμπτον, Βρετανός καλλιτέχνης, δημιουργός της περφόρμανς, έχει την έδρα του στη Γερμανία. Οι δουλειές του διαφοροποιούνται κάθε φορά σε ύφος και περιεχόμενο, διερευνούν, όμως, πάντα επίμονα την ένταση ανάμεσα στη φόρμα και το ζητούμενο της ζωντανής εμπειρίας. Εδώ και είκοσι χρόνια αναπτύσσει νέους τρόπους της περφόρμανς, καθοδηγώντας τους θεατές να δημιουργούν επί τόπου παραστάσεις ακολουθώντας οδηγίες. Έργα του, όπως το «Hello for Dummies», «GuruGuru», «Cue China», «OK OK», «This is Not My Voice Speaking» και «The Extra People», συνεχίζουν να ταξιδεύουν ανά τον κόσμο, με εκδοχές σε περισσότερες από 60 διαφορετικές γλώσσες.
Ο Τιμ Έτσελς ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο και η δουλειά του περιλαμβάνει περφόρμανς, εικαστικές δημιουργίες και έργα μυθοπλασίας. Είναι η ηγετική φυσιογνωμία της Forced Entertainment, της παγκοσμίου φήμης ομάδας περφόρμανς, με έδρα το Σέφιλντ . Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε σημαντικούς χώρους πολιτισμού ανά τον κόσμο. Σήμερα, διδάσκει περφόρμανς και δημιουργική γραφή στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ. Πρόσφατες εκθέσεις του: Tate Modern, Cubitt, Hayward Gallery, Bloomberg SPACE, Turner Contemporary, The Grundy και Compton Verney (Ηνωμένο Βασίλειο), καθώς και Witte de With (Ρότερνταμ) και MUHKA (Αμβέρσα).
Η συμμετοχή στην περφόρμανς είναι ελεύθερη, με προεγγραφή στο SNFCC.org.