Το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, στην Πλάκα, ξεκινά σειρά εκδηλώσεων, που στόχο έχουν τη γνωριμία του κοινού με τις συλλογές του
Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν θεματικές ξεναγήσεις και παρουσιάσεις-εργαστήρια, που διοργανώνονται από τους επιμελητές του μουσείου σε συνεργασία με προσκεκλημένους ερευνητές (αρχαιολόγους, συντηρητές, καλλιτέχνες κλπ). Οι παρουσιάσεις απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Συγκεκριμένα:
Τετάρτη 18 Μαΐου – Διεθνής Ημέρα Μουσείων
Ξεναγήσεις στις συλλογές του μουσείου
Οι επιμελητές του μουσείου ξεναγούν τους επισκέπτες στους χώρους του μουσείου και στις συλλογές Αρχαίας και Βυζαντινής/Μεταβυζαντινής τέχνης.
Έναρξη ξεναγήσεων: 11.00, 12.00 και 13.00. Διάρκεια: περ. 50′. Συμμετοχή: Ελεύθερη είσοδος. Αριθμός συμμετεχόντων ανά ξενάγηση: 20 (με χρήση προστατευτικής μάσκας). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Σάββατο 21 & Κυριακή 22 Μαΐου
Η ΑΘΕΑΤΗ ΟΨΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ
ΞΕΝΑΓΗΣΗ: Ο αρχαιολόγος – επιμελητής του μουσείου Αντώνης Μπεκιάρης θα παρουσιάσει στο κοινό αντιπροσωπευτικές εικόνες βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης. Θα εστιάσει σε σημαντικούς ζωγράφους του 15ου-17ου αιώνα και θα εξηγήσει τις αισθητικές επιλογές τους και τις επιρροές που δέχθηκαν από διαφορετικές καλλιτεχνικές παραδόσεις.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: Ο προσκεκλημένος συντηρητής έργων τέχνης – μέλος του ερευνητικού εργαστηρίου Cult Lab του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και υποψήφιος διδάκτωρ ΕΜΠ, Ανδρέας Σαμπατάκος, θα παρουσιάσει στο κοινό τεχνικές κατασκευής βυζαντινών εικόνων. Θα εστιάσει στην πίσω πλευρά των εικόνων και θα εξηγήσει ποια εργαλεία χρησιμοποιήθηκαν για την κατεργασία του ξύλου. Στη συνέχεια, θα εξηγήσει πώς η μελέτη της τεχνικής μάς βοηθά να αναγνωρίσουμε διαφορετικά εργαστήρια παραγωγής εικόνων.
Η παρουσίαση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μελέτης και Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Πολιτισμικών Αγαθών (Cult Lab) του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Έναρξη παρουσιάσεων: 11.00 και 13.00. Διάρκεια: περ. 60′. Είσοδος: με το εισιτήριο του μουσείου (κανονικό 3 ευρώ, μειωμένο 2 ευρώ). Αριθμός συμμετεχόντων ανά παρουσίαση: 20 (με χρήση προστατευτικής μάσκας). Τηλεφωνικές κρατήσεις: Δευτέρα – Παρασκευή 10.00 – 12.00.
Σάββατο 4 & Κυριακή 5 Ιουνίου
Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΣ
ΞΕΝΑΓΗΣΗ: Η προσκεκλημένη αρχαιολόγος – επιμελήτρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Ελένη Κωνσταντινίδη, θα ξεναγήσει το κοινό στη συλλογή αρχαίων κοσμημάτων του μουσείου. Στη συνέχεια, ο αρχαιολόγος-επιμελητής του Μουσείου Kανελλοπούλου Αντώνης Μπεκιάρης θα ξεναγήσει στη συλλογή βυζαντινών κοσμημάτων.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: Ο προσκεκλημένος χρυσοχόος-ερευνητής ‘Ακης Γκούμας θα παρουσιάσει επιλεγμένες τεχνικές κατεργασίας αρχαίων και βυζαντινών κοσμημάτων. Στη συνέχεια, θα εξηγήσει στο κοινό πώς αναγνωρίζουμε τη χρήση συγκεκριμένων εργαλείων από τη μελέτη των ιχνών που έχουν αφήσει πάνω στην επιφάνεια των αντικειμένων.
Έναρξη παρουσιάσεων: 11.00 και 13.00.
Διάρκεια: περ. 60′. Είσοδος: με το εισιτήριο του μουσείου (κανονικό 3 ευρώ, μειωμένο 2 ευρώ). Αριθμός συμμετεχόντων ανά παρουσίαση: 20 (με χρήση προστατευτικής μάσκας). Τηλεφωνικές κρατήσεις: Δευτέρα – Παρασκευή 10.00 – 12.00.
Το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου βρίσκεται στη βόρεια πλαγιά της Ακρόπολης, στην οδό Θεωρίας 12 της Πλάκας. Ιδρύθηκε το 1976 και στεγάζει την ομώνυμη συλλογή αρχαίας, βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης. Η συλλογή αριθμεί περίπου 6.500 αντικείμενα. Άρχισε να δημιουργείται το 1923 και το 1972 δωρήθηκε στο Δημόσιο με σκοπό να εκτεθεί στο κοινό. Το κεντρικό κτίριο του μουσείου είναι χαρακτηριστικό δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής. Χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα ως οικία της παλιάς αθηναϊκής οικογένειας Μιχαλέα. Τη δεκαετία του 1960 απαλλοτριώθηκε και αναστηλώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού με σκοπό να φιλοξενήσει το Μουσείο Κανελλοπούλου. Τη δεκαετία του 2000, με πρωτοβουλία της Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου και του Ιδρύματος Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, κατασκευάστηκε η Νέα Πτέρυγα του μουσείου.
Στα θεμέλια του κτιρίου διατηρείται τμήμα του Ριζόκαστρου, της μεσαιωνικής οχύρωσης των Αθηνών.
Το μουσείο είναι ανοικτό καθημερινά, πλην Τρίτης, 09.00-16.00. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο του μουσείου: www.camu.gr
Ακολουθήστε το μουσείο στα κοινωνικά δίκτυα:
@canellopoulosmuseum
#camugr
*Εικ. Λεπτομέρεια της εικόνας «Το Μαρτύριο της Αγίας Παρασκευής», έργο του Μιχαήλ Δαμασκηνού, 16ος αιώνας (αρ. Ε 272).
Δείτε επίσης: Βελγικό βασιλικό ζεύγος: Στo Μουσείο της Ακρόπολης με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου
- Alter Ego Media: Υπερβαίνει κατά 11,9 φορές τη δημόσια προσφορά – Τιμή διάθεσης στα 4 ευρώ
- Ζωντανά στο MEGA: Η σπουδαία αναμέτρηση Παρί Σεν Ζερμέν – Μάντσεστερ Σίτι
- Αύξηση 2,7% στις πωλήσεις της Dacia το 2024, με το Sandero να ηγείται στην ευρωπαϊκή αγορά
- Συναγερμός στον Άγιο Παντελεήμονα: Εξαφανίστηκαν δύο ανήλικα παιδιά, εμπλέκεται ο πατέρας
- Η Smart διευρύνει την γκάμα της με υβριδικά μοντέλα