Το Μουσείο Κανελλοπούλου συστήνεται στην πόλη: Εκδηλώσεις Οκτωβρίου – Νοεμβρίου 2022

Το Μουσείο Κανελλοπούλου συστήνεται στην πόλη: Εκδηλώσεις Οκτωβρίου – Νοεμβρίου 2022

Το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου (Θεωρίας 12, Πλάκα) συνεχίζει τη σειρά εκδηλώσεων που ξεκίνησε τον Μάιο με στόχο τη γνωριμία του κοινού με τις συλλογές και την ιστορία του

Η σειρά εκδηλώσεων «Το Μουσείο συστήνεται στην Πόλη» περιλαμβάνει θεματικές ξεναγήσεις και εργαστήρια από τους επιμελητές του μουσείου και προσκεκλημένους ερευνητές (αρχαιολόγους, συντηρητές, καλλιτέχνες κλπ.). Οι παρουσιάσεις εστιάζουν σε επιλεγμένα τμήματα της συλλογής ή στην ιστορία της περιοχής του μουσείου και απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Το πρόγραμμα Οκτωβρίου – Νοεμβρίου 2022 

Σάββατο 8 & Κυριακή 9 Οκτωβρίου

ΤΑ ΤΕΙΧΗ ΚΑΙ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Στα θεμέλια του Μουσείου Κανελλοπούλου σώζονται κατάλοιπα του μεσαιωνικού τείχους των Αθηνών, που είναι γνωστό ως «Ριζόκαστρο». Με αφορμή αυτό το εύρημα, αρχαιολόγοι της ομάδας «Δίπυλον – Εταιρεία Μελετών Αρχαίας Τοπογραφίας», μαζί με επιμελητή του μουσείου, θα ξεναγήσουν το κοινό στην περιοχή όπου σώζεται το συγκεκριμένο τείχος και θα επιχειρήσουν να δώσουν μια εικόνα της μεσαιωνικής Αθήνας. 

Στη συνέχεια με τη βοήθεια ψηφιακών χαρτών θα μιλήσουν στο κοινό για τα τείχη άλλων περιόδων, τη σημασία τους για την οργάνωση του αστικού χώρου, τις πύλες και τους δρόμους που οδηγούσαν σε άλλα μέρη της Αττικής, και την ενσωμάτωση παλαιών αρχιτεκτονικών μελών αλλά και ολόκληρων γλυπτών στην τοιχοδομία τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ενσωμάτωσης παλαιών αρχιτεκτονικών μελών είναι το βόρειο τείχος της Ακρόπολης, το οποίο θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν οι συμμετέχοντες από τον εξώστη του μουσείου. Στη συνέχεια, βλέποντας από ψηλά τη σύγχρονη Αθήνα και με τη βοήθεια των αρχαιολόγων, θα επιχειρήσουν να κατανοήσουν την έκταση της αρχαίας πόλης και να εντοπίσουν την τοπογραφική συνάφεια σημαντικών αρχαίων μνημείων.

Σάββατο 22 & Κυριακή 23 Οκτωβρίου

ΠΡΩΙΜΗ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑ & ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ

Στις συλλογές του Μουσείου Κανελλοπούλου υπάρχουν δύο από τις πρωιμότερες ελληνικές εκδόσεις, που χρονολογούνται στον 15ο αιώνα: Ένας τόμος της πρώτης έκδοσης έργων του Αριστοτέλη από τον Ιταλό ουμανιστή ‘Αλδο Μανούτιο (1497) και το «Ετυμολογικόν μέγα κατά αλφάβητον» (λεξικό), που εκδόθηκε από τον Ζαχαρία Καλλιέργη (1498). Με αφορμή αυτές τις εκδόσεις και άλλες του 16ου αιώνα, θα επιχειρηθεί η ιχνηλάτηση της πορείας της πρώιμης ελληνικής τυπογραφίας και η κατανόηση του τρόπου που συνέβαλε στη διάδοση της αρχαίας ελληνικής γραμματείας στον σύγχρονο κόσμο.

Σάββατο 5 & Κυριακή 6 Νοεμβρίου

ΟΙ ΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Ο πόλεμος ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή θέματα στην αρχαία ελληνική τέχνη. Απεικονίσεις σε αγγεία, ανάγλυφα, μετάλλινα σκεύη, αλλά και τα πολυάριθμα όπλα που σώζονται από την αρχαιότητα μάς παρέχουν στοιχεία για τους πολεμιστές και για το χαρακτήρα των ένοπλων συγκρούσεων στην αρχαία Ελλάδα. Στο σεμινάριο αυτό θα επιχειρηθεί μια ανατομία του πολέμου από την προϊστορία έως τους ρωμαϊκούς χρόνους μέσα από τις συλλογές του Μουσείου Κανελλοπούλου. 

Χρήσιμες πληροφορίες: Ώρες έναρξης των παρουσιάσεων 11.00 και 13.00. Διάρκεια περίπου 90΄. Εγγραφή με τηλεφωνική κράτηση (210 33 19 300),  Δευτέρα-Παρασκευή 10.00-12.00.  Κόστος: με το εισιτήριο του μουσείου (κανονικό 3Euro, μειωμένο 2Euro). Αριθμός συμμετεχόντων ανά παρουσίαση 30 (με χρήση προστατευτικής μάσκας).

Το Μουσείο Κανελλοπούλου είναι ανοικτό καθημερινά, πλην Τρίτης, 09.00-16.00. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπό του: www.camu.gr.

ΣΣ: (Εικ. Λεπτομέρεια από αττική ερυθρόμορφη κύλικα με απεικόνιση οπλίτη, τέλη 6 ου αι. π.Χ. (αρ. συλλ. Δ 853).

 

Loading

Play