Το Θέατρο Πορεία στο πλευρό των Ουκρανών προσφύγων

Στο πλευρό των Ουκρανών προσφύγων στέκεται το Θέατρο Πορεία, δίνοντας τα έσοδα της παράστασης «Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου» του Μ. Καραγάτση, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου.

Μετά τις δύο διαδικτυακές παραστάσεις live streaming στο Εθνικό Θέατρο και τις εξαιρετικές κριτικές που έλαβε, ο «Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου» του Μ. Καραγάτση, σε διασκευή για το θέατρο του Θανάση Τριαρίδη, παρουσιάζεται στο Θέατρο Πορεία έως τις 17 Απριλίου, με ένα καστ 18 ηθοποιών και μουσικών.

propoli

Η τριλογία του Καραγάτση για τον αγώνα του ’21, με έντονα στοιχεία αυτοβιογραφίας, αφού αναφέρεται στον προπάππου του Μήτρο Ροδόπουλο, πραγματικό πρόσωπο της επανάστασης, ζωντανεύει επί σκηνής και πραγματεύεται με τολμηρό τρόπο τις αρετές αλλά και τα σκοτεινά σημεία του Αγώνα. Ο Γιώργος Χριστοδούλου είναι ο Μίχαλος Ρούσης, ο ήρωας, ο προδότης κι εξωμότης, ο εραστής και ο ηττημένος μίας ολόκληρης μυθιστορηματικής ζωής και εποχής.

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Τάρλοου σημειώνει: «Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου είναι μία ελεγεία πάνω στον ανθρώπινο φόβο. Με φόντο την Ελληνική Επανάσταση, ο Μ. Καραγάτσης μιλάει με τόλμη για την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης φύσης, για την Ιστορία που ρέει σαν ορμητικό ποτάμι και μας ξεπερνά, για τη ζωή που αφήνουμε να γλιστρήσει μέσα από τα χέρια μας, για την αφόρητη τυχαιότητα της ύπαρξης, για τον ηρωισμό ως ατύχημα, για την ελευθερία ως άπιαστο όνειρο.

Ο Θανάσης Τριαρίδης, που ανέλαβε τη θεατρική διασκευή, παραδίδει ένα πολύ ενδιαφέρον έργο, καθώς κινείται διαρκώς στις παρυφές ενός εφιάλτη. Θα μπορούσε και να ονομάζεται “Στο μυαλό του Μίχαλου Ρούση”. Η σκηνοθεσία επιχειρεί να συλλάβει τους χαρακτήρες ως ονειρικά όντα, σε κρίσιμες στιγμές της ύπαρξης. Η αποδοχή της υποκειμενικότητας είναι το κλειδί για να κατορθώσουμε να συνδιαλεχθούμε με την ιστορία μας, τη βιολογική μας ταυτότητα.

Όλοι και όλα είναι και κάτι άλλο από αυτό που φαίνονται. Ο κωμικοτραγικός επίλογος της ζωής του Μίχαλου Ρούση είναι απλώς μία υπενθύμιση της ανθρώπινης ματαιότητας, της αβάσταχτης ελαφρότητας της ύπαρξής μας».

Τα σκηνικά επιμελείται η Θάλεια Μέλισσα, τα κοστούμια οι Αλέξανδρος Γαρνάβος και Τζίνα Ηλιοπούλου, τη μουσική ο Άγγελος Τριανταφύλλου, την κίνηση η Κορίνα Κόκκαλη και τους φωτισμούς ο Αλέκος Αναστασίου.

Παίζουν: Γιώργος Χριστοδούλου, Δημήτρης Ήμελλος, Βίκυ Κατσίκα, Λεωνή Ξεροβάσιλα, Χρήστος Μαλάκης, Θανάσης Δόβρης, Κώστας Βασαρδάνης, Ξανθή Γεωργίου, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Δημήτρης Μπίτος, Γιώργος Μπινιάρης, Αρετή Πασχάλη, Δημήτρης Καπουράνης, Μελισσάνθη Ρεγκούκου. Μουσικοί επί σκηνής: Γιώργος Δούσος (κλαρίνο, καβάλ), Κώστας Νικολόπουλος, Μηνάς Λιάκος (ηλεκτρική κιθάρα), Νίκος Παπαϊωάννου (μπάσο), Βασίλης Χωριανόπουλος (τύμπανα).

Ημέρες και ώρες: Τετάρτη και Κυριακή στις 19:00, Πέμπτη και Παρασκευή στις 20:00, Σάββατο στις 17:00 και στις 20:30.

Η παράσταση προτείνεται για θεατές άνω των 15 ετών.

Οι τιμές των εισιτηρίων κυμαίνονται από 12 έως 25 ευρώ.

Δείτε επίσης: Ο Μπορέλ απαντά στις Ρωσικές κυρώσεις κατά ευρωπαίων υπηκόων – «Η ΕΕ συνεχίζει να απαιτεί από τη Ρωσία να σταματήσει την επιθετικότητα»

Loading