Μουμίν: «Σκοπίμως παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις μου»

207
Μουμίν: «Σκοπίμως παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις μου»
Στον σάλο που προκλήθηκε έπειτα από δηλώσεις που φέρεται να έκανε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Τουρκία αναφέρθηκε ο δήμαρχος Ιάσμου, Οντέρ Μουμίν, μιλώντας στον Flash 99,4 και την εκπομπή «Απλά Επικίνδυνοι».

Συγκεκριμένα ο κ. Μουμίν υπογράμμισε ότι οι δηλώσεις του παρερμηνεύθηκαν από τον Τύπο της Αθήνας, γιατί «κάποιοι δεν μπορούν να χωνέψουν την αρμονική συμβίωση που υπάρχει πλέον μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων», προσθέτοντας δε, πως «ο Αθηναϊκός Τύπος πάντα πρόβαλε την Θράκη με εσφαλμένο τρόπο».

Αναλυτικά για την παρουσία του σε εκδήλωση στην Τουρκία και τη φερόμενο ως δήλωσή του, ο δήμαρχος Ιάσμου τόνισε: «Υπάρχουν κάποιοι κύκλοι, οι οποίοι σκοπίμως προβάλουν γεγονότα για τη Θράκη όπου συμβιώνουμε αρμονικά χριστιανοί και μουσουλμάνοι. Μια αρμονική συμβίωση που χρόνια τώρα, ο κόσμος έχει διασφαλίσει. Μένει από τη μεριά μας εμείς οι αυτοδιοικητικοί να την αναδείξουμε. Η Τουρκία, είναι μια γειτονική χώρα όπως και η Βουλγαρία όπου βρέθηκα την περασμένη εβδομάδα και επισκέφθηκα τρειςτέσσερις δήμους. Η πρώτη επαφή που έκανα δε ήταν όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου ήταν με τον υφυπουργό Εσωτερικών τον κ. Λιβάνιο, ενώ πέρασα και από πέντε – έξι υπουργεία προκειμένου να μαζέψω τα πράγματά μου και να έρθω στην περιοχή μου. Αυτά, είναι θέματα που δεν ανέδειξε ο Αθηναϊκός Τύπος. Και αυτό γιατί δυστυχώς η Αθήνα προσπαθεί πάντα με εσφαλμένους μεθόδους να προβάλει τη Θράκη και τους φορείς της.

Εγώ αναφορικά με την εφημερίδα «Εστία» και τον κ. Κοττάκη θέλω να πω, ότι οι δηλώσεις μου σκοπίμως παραποιήθηκαν στη μετάφραση και ορισμένοι τοπικοί δημοσιογράφοι τις αναπαρήγαγαν για να επιβιώσουν δημοσιογραφικά. Αυτοί οι κύκλοι, ασχολούνται με τον δήμο Ιάσμου, εδώ και πολλά χρόνια. Μάλλον δεν μπορούν να χωνέψουν την αρμονική συμβίωση μας. Εγώ συγκεκριμένα είπα, «ότι ο δήμος Ιάσμου δεν θα είναι ένας κλειστός δήμος όπως ήταν παλαιότερα, αλλά θα κάνει τα απαραίτητα ανοίγματα και θα έχει μια διαφορετική μορφή ως προς την Τουρκία, αλλά και τις υπόλοιπες Βαλκανικές χώρες».

Για το γεγονός ότι οι επικριτές του ανέφεραν πως στην εκδήλωση υπήρχαν σημαίες της «Ανεξάρτητης Δ. Θράκης», ο Οντέρ Μουμίν υπογράμμισε: «Εγώ έχω απόλυτη διαίσθηση της ιδιότητας μου, τιμώ τη χώρα μου και δεσμεύομαι πιστά από τους νόμους και το Σύνταγμα του κράτους και σας πληροφορώ: Ούτε για εγώ, ούτε και οι ομόθρησκοί μου στη Θράκη, στη Ροδόπη και στον δήμο Ιάσμου, δεν κάνουμε δεύτερες σκέψεις. Δεν έχουμε καμία σκέψη αλυτρωτισμού ή οποιαδήποτε σκέψη που να αφορά την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της χώρας μας. Οτιδήποτε τέτοιο με βρίσκει κάθετα αντίθετο. Εμείς τη χώρα μας την αγαπάμε ζούμε σε αυτή την αγκαλιάζουμε και δεν έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα. Είμαι σαφής νομίζω…».

«Υπάρχουν θέματα που πρέπει να λυθούν»

Σε ερώτηση για το ποια είναι διαχρονικά τα τρία μεγαλύτερα λάθη που έχει κάνει η ελληνική Πολιτεία απέναντι στη θρησκευτική μειονότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη Θράκη, ο δήμαρχος Ιάσμου σημείωσε: «Σαφέστατα υπάρχουν πράγματα που πρέπει να διορθωθούν. Στον τομέα των ελευθεριών, της ελευθερίας του λόγου, του αυτοπροσδιορισμού. Υπάρχουν θέματα πάνω από τα οποία πρέπει να σκύψουμε. Υπάρχουν επίσης τα θέματα των συλλόγων μας. Ωστόσο δεν θα μπορούσα να μην πω ότι η χώρα μας έχει κάνει αρκετά βήματα δημοκρατίας σε αυτόν τον τομέα. Π.χ. στο ταξίδι που έκανα πριν από δύο εβδομάδες στη Βουλγαρία διαπίστωσα ότι οι μειονότητες είναι πολύ πιο καταπιεσμένες. Άρα τολμώ να πω ότι η Ελλάδα έκανε πολλά βήματα προς τη θετική κατεύθυνση σε σχέση με το παρελθόν. Θα θυμάστε ότι μέχρι το 1993 ήταν δύσκολα τα πράγματα.

Σήμερα όλα αυτά προκαλούνται από ακραίους κύκλους, γιατί δεν μπόρεσαν να αποδεχτούν τα γεγονότα που άλλαξαν την εικόνα. Κάτι που για μένα είναι ρατσιστικό και διαχωριστικό».

Για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το τελευταίο διάστημα η διοίκηση του δήμου είπε: «Έχουμε φτάσει πολύ κοντά στη δημιουργία κοινωνικού φροντιστηρίου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, έχουμε κάνει ΚΔΑΠ για ΑμΕΑ, τομές στον τομέα της καθαριότητας και στην καθημερινότητα του δημότη. Κινήσεις που μάλλον ενοχλούν κάποιους».

«Φεύγει ακόμα κόσμος για την Ευρώπη προκειμένου να βρει δουλειά»

Αναφορικά με την ανεργία που υπάρχει στην περιοχή του Ιάσμου τόνισε πως…«είμαι κι εγώ πολύ ευαίσθητος με αυτό το θέμα. Υπάρχουν σημαντικά ζητήματα ανεργίας και στις προθέσεις μου ήταν να δημιουργήσω ένα ειδικό γραφείο που θα ασχολείτο με το συγκεκριμένο ζήτημα. Εκεί, θα υπήρχε ένας υπάλληλος και θα ενημέρωνε τους δημότες που θα ήταν εγγεγραμμένοι σε έναν κατάλογο για θέσεις στις οποίες θα χρειαζόταν άτομα τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει αυτό γιατί δεν έχω άτομα να στελεχώσω την υπηρεσία. Ευελπιστώ όμως ότι σύντομα θα διορθωθεί και αυτό και θα γίνουν ίσως ο μοναδικός δήμος που θα αποκτήσει ένα τέτοιο γραφείο».

Για το αν φεύγει κόσμος στο εξωτερικό προκειμένου να βρει δουλειά: «Πράγματι φεύγει αρκετός κόσμος όχι τόσο προς την Τουρκία, όσο προς Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία. Γιατί εκεί είναι σαφώς καλύτερες οι απολαβές».

«Οι Μουφτήδες να εκλέγονται από τον θρησκευτικό κόσμο που εκπροσωπούν»

Για το ζήτημα της εκλογής «μουφτήδων» στη Θράκη υπογράμμισε ότι: «Εγώ είμαι νομικός και η αλήθεια είναι ότι έχω γράψει άρθρα γι’ αυτό το θέμα. Εμένα η άποψή μου είναι εκφρασμένη. Τεκμηριωμένα λέω και θεωρώ ότι ο θρησκευτικός ηγέτης πρέπει να εκλέγεται από τον θρησκευτικό κόσμο που εκπροσωπεί. Δηλαδή η δική μου προσέγγιση είναι ότι θα πρέπει να εκλέγεται από τους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους μουσουλμάνους, με μια διαφανή διαδικασία για να μπορεί ο καθένας από τους ομοθρήσκους μου να μπορεί να θέσει υποψηφιότητα».

Για το αν θα δεχόταν μετανάστες και πρόσφυγες στην περιοχή: «Όχι, είμαι κάθετα αντίθετος ως προς αυτή την προοπτική. Πρώτα – πρώτα δεν υπάρχουν οι ανάλογες δομές για να φιλοξενήσουμε εμείς μετανάστες. Εξάλλου, στην πολυπολιτισμική Θράκη, η εισροή άλλων στοιχείων – ίσως εξτρεμιστικών και ακραίων – θα δημιουργήσει και θα ανοίξει πληγές εξαιρετικά επικίνδυνες».