Google: Δεν θα απαντά πλέον σε ανόητες ερωτήσεις

Η Google θα σταματήσει να απαντά σε ανόητες ερωτήσεις, ανακοίνωσε η εταιρεία, καθώς επιδιώκει να βελτιώσει την υπηρεσία «επιλεγμένων αποσπασμάτων» της μηχανής αναζήτησής της.

Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες θα βλέπουν λιγότερες απαντήσεις σε ερωτήσεις όπως: «Πότε ο Σνούπι δολοφόνησε τον Αβραάμ Λίνκολν;» στις οποίες η υπηρεσία θα απαντούσε κάποτε με ελαφρότητα: το «1865» -δίνοντας τη σωστή ημερομηνία, αλλά λάθος δολοφόνο, σημειώνει ο Guardian.

propoli

«Αυτός σαφώς δεν είναι ο πιο χρήσιμος τρόπος για να εμφανιστεί αυτό το αποτέλεσμα», δήλωσε ο επικεφαλής αναζήτησης της εταιρείας, Pandu Nayak, σε μια ανάρτησή του που ανακοινώνει τις αλλαγές.

«Έχουμε εκπαιδεύσει τα συστήματά μας ώστε να βελτιώνονται στον εντοπισμό αυτού του είδους ψευδών υποθέσεων, οι οποίες δεν είναι πολύ συνηθισμένες, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις όπου δεν είναι χρήσιμο να εμφανίζουμε ένα επιλεγμένο απόσπασμα. Με αυτήν την ενημέρωση, μειώσαμε την ενεργοποίηση των επιλεγμένων αποσπασμάτων σε αυτές τις περιπτώσεις κατά 40%» αναφέρεται.

Τα αποσπάσματα, τα οποία μερικές φορές εμφανίζονται ως μια επιλεγμένη απάντηση σε άμεσες ερωτήσεις που γίνονται από την αναζήτηση της Google, αποτελούν εδώ και καιρό ακρογωνιαίο λίθο της στρατηγικής AI της εταιρείας. Η ίδια τεχνολογία τροφοδοτεί τα έξυπνα μικρόφωνα και τους φωνητικούς βοηθούς της και επιτρέπει στη μηχανή αναζήτησης να δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα χωρίς οι επισκέπτες να κάνουν κλικ σε άλλους ιστότοπους.

Αλλά τα αποσπάσματα, τα οποία δημιουργούνται αυτόματα από το περιεχόμενο των ιστότοπων αποτελούσε επίσης ένα αγκάθι για την Google εδώ και καιρό. Το 2017, η εταιρεία κατηγορήθηκε για διάδοση «ψευδών ειδήσεων» μετά από ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα για το ερώτημα: «Σχεδιάζει ο Ομπάμα πραξικόπημα;», στο οποίο ο φωνητικός βοηθός της εταιρείας απαντούσε στους χρήστες: «Ο Ομπάμα μπορεί όντως να σχεδιάζει ένα κομμουνιστικό πραξικόπημα στο τέλος της θητείας του το 2016» με πληροφορίες που εντόπισε σε ιστότοπο συνωμοσιολόγων…

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τη βασική αιτία τέτοιων λαθών, η Google δημοσιεύει επίσης νέες προειδοποιήσεις για περιπτώσεις που μια αναζήτηση βρίσκει «κενό δεδομένων» -δηλαδή μια ερώτηση όπου μια καλή απάντηση μπορεί απλώς να μην υπάρχει.

«Φαίνεται ότι δεν υπάρχουν πολλά καλά αποτελέσματα για αυτήν την αναζήτηση» είναι η απάντηση που λαμβάνουν οι χρήστες για αυτές τις περιπτώσεις.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες χρήσιμες πληροφορίες ή ότι ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα είναι χαμηλής ποιότητας», λέει ο Nayak. «Αυτές οι ειδοποιήσεις παρέχουν ένα πλαίσιο σχετικά με το σύνολο των αποτελεσμάτων που εμφανίζονται και μπορείτε πάντα να βλέπετε τα αποτελέσματα για το ερώτημά σας, παρά την επισήμανση αυτή».

Πηγή: cnn.gr

Δείτε επίσης: Πως οι χάρτες της Google μπορούν να σας θυμίσουν που έχετε παρκάρει

Loading