K. Kυριακού: “Είμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή”

K. Kυριακού: “Είμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή”

Για το σημαντικό έργο του Κοινωνικού Πολυϊατρείου, των “Γιατρών του κόσμου” μίλησε η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων και μέλος του Δ.Σ, κα. Κωνσταντίνα Κυριακού, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή “Μεσημέρι μαζί”, μέσα από τη συχνότητα του Flash 99.4. Η κα. Κυριακού αναφέρθηκε στη δράση που έχει το Κοινωνικό Πολυϊατρείο στη Θεσσαλονίκη και στην αρωγή που προσφέρει στους πρόσφυγες, και εν γένει στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

“Στη Θεσσαλονίκη το Κοινωνικό Πολυϊατρείο λειτουργεί από το 2001, λίγο αργότερα δηλαδή από την ίδρυση της οργάνωσης, το οποίο μέχρι πρότινος ήταν αυτοχρηματοδοτούμενο. Στηρίζονταν δηλαδή στην εθελοντική εργασία των υγειονομικών και διοικητικών μελών. Ήταν από τα πιο σημαντικά προγράμματα. Παρέχουμε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, σε άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες του πληθυσμού της μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, παρέχουμε και υπηρεσίες συμβουλευτικής διαμεσολάβησης και κοινωνικής ένταξης όπου απαιτείται. Πάντα σε συνεργασία με φορείς του εθνικού συστήματος υγείας”.

Σε ερώτηση σχετικά με το ποιοι στελεχώνουν το Κοινωνικό Πολυϊατρείο, η κα. Κυριακού απάντησε ως εξής: “Κάποιοι είναι ιδιώτες, άλλοι είχαν βγει στη σύνταξη. Βασιζόμασταν σε εθελοντές μέχρι πρότινος. Από την 1 Νοεμβρίου ξεκίνησε ένα έργο που χρηματοδοτείται από την περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, έως και τον Μάη του 2022. Στόχος αυτού του έργου είναι να ενισχύσει τις υπηρεσίες που ήδη παρέχουμε και να καλύψει τις θέσεις σε έμμισθο προσωπικό πλέον. Έχουμε δηλαδή νοσηλευτή, ψυχολόγο, κοινωνικούς λειτουργούς και ιατρικό προσωπικό”.

“Το Κοινωνικό Πολυϊατρείο εξυπηρετεί 11.500 άτομα τον χρόνο”

Η κα. Κυριακού σημείωσε πως η υπηρεσία απευθύνεται σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, και έκανε ιδιαίτερη μνεία για την πολύτιμη βοήθεια που παρέχεται σε πρόσφυγες και μετανάστες. “Εμείς προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Δηλαδή σε απόρους, σε ανασφάλιστους, σε ανέργους, σε άστεγους, σε χαμηλοσυνταξιούχους και γενικότερα σε ανθρώπους που έχουν περιορισμένη ή μηδαμινή πρόσβαση στο εθνικό σύστημα υγείας. Και σαφώς σε πρόσφυγες, μετανάστες και σε αιτούντες άσυλο. Οι αιτούντες άσυλο είναι και εξ ορισμού μια ευάλωτη κοινωνική ομάδα και σε όρους υγείας, και στην κοινωνική ένταξη. Με βάση τα στατιστικά στοιχεία που έχουμε, γύρω στα 11.500 άτομα εξυπηρετούνται τον χρόνο από το Κοινωνικό Πολυϊατρείο. Από αυτά τα άτομα, τα 2.000 είναι παιδιά. Έχουμε Έλληνες, Σύριους, Ιρακινούς, Αφγανούς και άλλες εθνικότητες”.

H κα. Κυριακού προσέθεσε πως οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ταλανίζονται από προβλήματα υγείας, και η καθυστέρηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών που τους διατηρεί σε καθεστώς αβεβαιότητας και ανασφάλειας, λειτουργεί αρνητικά, όσον αφορά την ψυχολογική τους κατάσταση. “Έχουν πολλά προβλήματα υγείας, λόγω της διαδικασίας της μεταφοράς τους και όλης αυτής της εμπειρίας που έχουν περάσει. Όσον αφορά τα ψυχολογικά προβλήματα, έχει παρατηρηθεί ότι η εκτεταμένη κράτηση και η καθυστέρηση για την παροχή ασύλου, οξύνουν τα ψυχιατρικά περιστατικά”.

“H Eλλάδα ήταν απροετοίμαστη να διαχειριστεί το προσφυγικό – μεταναστευτικό”

Ολοκληρώνοντας, η κα. Κυριακού τόνισε πως οι “Γιατροί του κόσμου” και το Κοινωνικό Πολυϊατρείο στέκονται στο πλευρό όσων έχουν ανάγκη. “Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και είμαστε δίπλα στους δήμους και στις περιφέρειες γιατί η χώρα ήταν απροετοίμαστη να διαχειριστεί το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Είμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή“.

Oλόκληρη η συνέντευξη της κας. Κυριακού εδώ:

 

Loading

Play