Νορβηγία: «Θέσαμε υπό έλεγχο την επιδημία του κορονοϊού»

126
Κορονοϊός: 424 θάνατοι το τελευταίο εικοσιτετράωρο στο Μεξικό
Κάτω από το όριο του 1, στο 0,7 έναντι 2,5 πριν από την υιοθέτηση έπεσε ο ρυθμός αναπαραγωγής του νέου κορονοϊού μέσα στα μέσα Μαρτίου, λόγω των περιοριστικών μέτρων στη μάχη κατά της επιδημίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει μείωση του αριθμού των  ανθρώπων που μολύνονται από κάθε ασθενή.

Περιορισμούς στις μετακινήσεις, έκλεισε ορισμένους δημόσιους χώρους, όπως μπαρ, γυμναστήρια και κομμωτήρια και απαγόρευσε τη διεξαγωγή αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων επέβαλε η Νορβηγία με σκοπό την αναχαίτιση του ρυθμού εξάπλωσης του Covid-19. Aξίζει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση επέτρεψε στους πολίτες α κάνουν βόλτες σε υπαίθριους χώρους και τζόκινγκ, την ώρα που τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα παρέμειναν ανοικτά.

«Θέσαμε υπό έλεγχο την επιδημία του κορονοϊού» διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας της Νορβηγίας Μπεντ Χέγε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Η βελτίωση που καταγράφηκε δεν οδηγεί στην άμεση άρση των περιοριστικών μέτρων, τα οποία η κυβέρνηση επέβαλε τη 12η Μαρτίου. «Σήμερα, καταφέραμε μαζί να θέσουμε τη διασπορά του ιού υπό έλεγχο και ελπίζουμε να διατηρήσουμε αυτόν τον έλεγχο στο μέλλον» είπε ο Χέγε.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των νορβηγικών υγειονομικών αρχών, η Νορβηγία καταμετρά 5.755 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 59 νεκρούς. «Χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά» υπογράμμισε η διευθύντρια του νορβηγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας Καμίλα Στόλτενμπεργκ.