Ένας στους πέντε Ρώσους τα βγάζει δύσκολα σύμφωνα με έρευνα

Ένας στους πέντε Ρώσους τα βγάζει δύσκολα σύμφωνα με έρευνα

Ένας στους πέντε Ρώσους ζει δύσκολα, κάτι που σημαίνει ότι με τον μισθό του μπορεί να αγοράσει μόνο τα αναγκαία είδη διατροφής. Την εικόνα αυτή κατέγραψε η έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Κοινωνικής Ανάλυσης και Πρόβλεψης της Ρωσικής Ακαδημίας Εθνικής Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης, η οποία υπάγεται στη ρωσική προεδρία.

Σύμφωνα με την έρευνα ο πληθυσμός της Ρωσίας μπορεί να διαιρεθεί σε τέσσερις κατηγορίες με βάση το επίπεδο κατανάλωσης. Το 22% των Ρώσων βρίσκεται στην κατηγορία των φτωχών , στην οποία ανήκουν τα άτομα τα εισοδήματα των οποίων δεν τους επιτρέπουν να αποκτήσουν τίποτα περισσότερο από τα βασικά είδη διατροφής.

Το 35,6% των Ρώσων εντάσσεται στην κατηγορία του καταναλωτικού κινδύνου. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι Ρώσοι, τα εισοδήματα των οποίων τους επιτρέπουν να διασφαλίσουν μια φυσιολογική διατροφή, να αποκτήσουν την απαιτούμενη καθημερινή ένδυση, αλλά οι οποίοι δυσκολεύονται να αγοράσουν διαρκή αγαθά (μη αναλώσιμα, ψυγείο, αυτοκίνητο κτλ), ενώ δεν έχουν προοπτικές να αναβαθμίσουν το βιοτικό τους επίπεδο.

Στην κατηγορία η οποία είναι ευμετάβλητη σε πιθανές αλλαγές , ανήκει το 14,1% των Ρώσων. Τα έσοδα που έχουν τα άτομα της κατηγορίας αυτής, τους επιτρέπουν να διασφαλίζουν μια φυσιολογική διατροφή και την καθημερινή τους ένδυση. Η αγορά διαρκών αγαθών για την κατηγορία αυτή είναι δύσκολη, όμως τα άτομα που ανήκουν στην κατηγορία αυτή ευελπιστούν ότι θα αλλάξει μελλοντικά η οικονομική τους κατάσταση.

Στην τέταρτη κατηγορία, την κατηγορία εκείνων που διαβούν χωρίς προβλήματα , ανήκει το 28,3% των Ρώσων. Είναι η κατηγορία των ατόμων που έχουν την δυνατότητα να αγοράζουν διαρκή αγαθά και δεν περιμένουν να πέσει το βιοτικό τους επίπεδο.

Πρόσφατα ο Ρώσος υπουργός Εργασίας Μαξίμ Τοπίλιν είχε δηλώσει ότι κάτω από το όριο της φτώχειας ζουν 20 εκατομμύρια Ρώσοι. Στην παρούσα φάση το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει ειδικά προγράμματα που αφορούν την μείωση της φτώχειας στην Ρωσία , ενώ τα πρώτα ειδικά πιλοτικά προγράμματα θα εφαρμοσθούν εντός του 2019 σε έξι περιφέρειες της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play