Αι ειδοί του Μαρτίου: Γιατί κατακρημνίστηκε το ΧΑ

Η απότομη χθεσινή πτώση του χρηματιστηρίου -που κατακρημνίστηκε κατά 2,29% με τον Γενικό Δείκτη κάτω από τις 800 μονάδες στο κλείσιμο της συνεδρίασης- αποδόθηκε αρχικά στο αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών. Ωστόσο το ευρώ έναντι του δολαρίου παρέμενε ισχυρό στα 1,22-1,23 ευρώ.

Κατακρημνίστηκε η ελληνική αγορά

Καμία ανησυχία δεν εκδηλώθηκε στις ευρωπαϊκές αγορές. Αντίθετα, η ελληνική αγορά κατακρημνίστηκε καθώς η “καθαρή” έξοδος που ευαγγελίζονται στη κυβέρνηση δέχθηκε τα πρώτα σοβάρα πλήγματα: Το ελληνικό ΑΕΠ δεν αυξήθηκε κατά 2,8% όπως υποστήριζε ο υπουργός Οικονομικών, ούτε 1,8% όπως ανέμενε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά μόλις 1,4%.

Η ισχνή ανάπτυξη με τη σειρά της υποσκάπτει τις θετικές προοπτικές και δημιουργεί αμφιβολίες για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές, οι τιμές των οποίων βρέθηκαν αρκετά μακριά απο τις αυξήσεις κεφαλαίου του 2015. Όπως θα δούμε, στα μέσα Μαρτίου θα αποκαλυφθούν ορισμένα στοιχεία για τις τράπεζες.  “Αι ειδοί του Μαρτίου” είναι λοιπόν ο φόβος των επενδυτών και μένει να δούμε αν θα “σκοτωθούν” -όπως ο Ιούλιος Καίσαρας.

Δεν ήταν τυχαίο, επίσης, ότι σειρά μετοχών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης άρχισαν να χάνουν όλα τα κέρδη που είχαν καταγράψει από την αρχή του έτους ή τις τελευταίες εβδομάδες.

Η σύλληψη των ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία

Εκτός, όμως, απο το ΑΕΠ, η σύλληψη των δυο ελλήνων στρατιωτών και η χθεσινή δίκη και κράτησή τους από την Τουρκία έχει αρχίσει να ανησυχεί αρκετούς ξένους επενδυτές καθώς εκδηλώθηκε σε μια περίοδο κατά την οποία η Τουρκία επιχειρεί να αποτρέψει την εξόρυξη φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Κατά ένα μεγάλο μέρος λοιπόν, η χθεσινή πτώση αποτύπωσε τις ανησυχίες από την υστέρηση της “ανάπτυξης” -η οποία ρεαλιστικά δεν μπορεί να αποκαλείται ανάπτυξη όταν χιλιάδες επιχειρήσεις δεν εμφανίζουν κέρδη αλλά απλώς λειτουργούν.

Σε δεύτερο βαθμό, η εμπλοκή με την Τουρκία και η εξέλιξη της σύλληψης των δυο στρατιωτών είναι απρόβλεπτη καθώς όλοι διαπιστώνουν ότι η τουρκική πλευρά χρησιμοποιεί ένα περιστατικό για να σβήσει την αποτυχία της στην επίθεση κατά της Βόρειας Συρίας.

Στην τελική ευθεία οι τράπεζες

Εδώ και μερικές εβδομάδες οι ξένοι επενδυτές αποστασιοποιήθηκαν από την ελληνική αγορά καθώς αναμένουν τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών (στα μέσα Μαρτίου) -στα οποία θα αποτυπωθούν οι επιδράσεις σε κεφάλαια και προβλέψεις.

Την ίδια περίοδο, όμως, αναμένονται και οι πρώτες παρατηρήσεις απο τον SSM για τα στοιχεία των stress tests που εστάλησαν στα τέλη Φεβρουαρίου. Απέναντι σε αυτά τα κενά ενημέρωσης οι ξένοι επενδυτές είχαν ένα και μοναδικό τρόπο να “παίξουν” στην αγορά. Οι τζίροι χαμηλώσαν και το ελληνικό χρηματιστήριο επέστρεψε στον γνώριμο ρυθμό που κινείται όταν επίκειται αξιολόγηση του προγράμματος.

Κόκκινα δάνεια, πλειστηριασμοί

Παρά, λοιπόν, την αισιόδοξη οπτική των ελλήνων τραπεζιτών ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν την κεφαλαιακή επάρκεια να περάσουν τα stress tests – καθώς βρίσκονται σε καλύτερη κεφαλαιακή κατάσταση από το 2015- οι ξένοι επενδυτές “απέχουν” μέχρι να δουν πρόοδο και στην προσπάθεια μείωσης των κόκκινων δανείων.

Μέχρι τώρα οι πλειστηριασμοί είναι σχετικά λίγοι όσον αφορά τους ετήσιους στόχους (15.000) συνεπώς δημιουργούνται αμφιβολίες σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση των στόχων απέναντι στον Ευρωπαίο επόπτη. Όλα τα προαναφερόμενα αρνητικά στοιχεία υποδαυλίζονται και από ανοικτές πωλήσεις τραπεζικών κι άλλων μετοχών (ήδη ξεκίνησαν short στην Folli- Follie -εκτός από τη ΔΕΗ) και δημιουργούν ένα σκηνικό στο οποίο η ελληνική αγορά θα συνεχίζει πλαγιοκαθοδική πορεία ακολουθώντας ελάχιστα την τάση των διεθνών αγορών.

Οι ξένοι επενδυτές

Θα μπορούσε κανείς εύκολα να δεί την αγορά χαμηλότερα απο τις 800 μονάδες. Όμως, το “στοίχημα” που έχουν αναλάβει οι ξένοι επενδυτές αφορά και το ελληνικό χρέος και τις θετικές επιδράσεις που θα είχε στις ελληνικές τράπεζες και την ανάπτυξη. Δεν μπορούν να αφήσουν, λοιπόν, τις θέσεις που έχουν τοποθετήσει -ειδικά οι επενδυτές  που συμμετείχαν στις αυξήσεις κεφαλαίου του 2015.

Η αγορά συνεπώς θα κινηθεί ανάλογα με τον βαθμό στον οποίο θα ξεκαθαρίσει το ελληνικό πρόβλημα (χρέος, περίοδος μετά το τρίτο πρόγραμμα) και οι τραπεζικές μετοχές θα αντιδράσουν όσο επιβεβαιώνονται οι στόχοι που έχουν θέσει απέναντι στον SSM.