Ανακοινώνεται παράταση για τις αντικειμενικές αξίες

Ολιγοήμερη παράταση για την προθεσμία υποβολής των προτάσεων των εκτιμητών ακινήτων για τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.

Η αρχική προθεσμία έληξε την Πέμπτη (15/3), ωστόσο από τους εκτιμητές ζητήθηκε η παράταση, προκειμένου να ολοκληρώσουν τις εισηγήσεις τους και όλα δείχνουν ότι το υπουργείο θα τους παράταση μίας εβδομάδας.

Η διαδικασία για τις αντικειμενικές αξίες

Μετά την υποβολή των προτάσεων για τις νέες τιμές ζώνης, αυτές θα αξιολογηθούν από τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών.

Κατόπιν, η Δευτεροβάθμια Επιτροπή θα συγκρίνει τις τιμές που περιλαμβάνονται στις προτάσεις των εκτιμητών με αυτές που προκύπτουν από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας και το Μητρώο Μεταβίβασης Ακινήτων. Εκεί όπου διαπιστώνονται μεγάλες διαφορές θα προχωρεί σε διορθώσεις.

Η Επιτροπή θα πρέπει να παραδώσει τις εισηγήσεις της για το σύνολο των τιμών αμέσως μετά το Πάσχα, προκειμένου στη συνέχεια η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να λάβει τις οριστικές αποφάσεις για τις νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι από τις έως τώρα εισηγήσεις που έχουν υποβληθεί από εκτιμητές, προκύπτει ότι σε περιοχές στις οποίες είναι έντονο το φαινόμενο του Airbnb (ηλεκτρονική πλατφόρμα βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων) παρατηρείται αύξηση των εμπορικών τιμών των ακινήτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ