Από Δεκέμβριο η απόφαση για τις συντάξεις

Πιθανότατα από Δεκέμβριο θα ληφθεί η απόφαση για το ζήτημα που «καίει» την ελληνική κυβέρνηση, δηλαδή οι περικοπές ή όχι των συντάξεων.

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, η απόφαση για την περικοπή ή όχι των συντάξεων στη χώρα μας την 1η Ιανουαρίου 2019, θα ληφθεί πιθανότατα στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος διευκρίνισε ότι το ελληνικό αίτημα δεν είναι στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Εurogroup της 1ης Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο και κατά συνέπεια δεν πρόκειται να απασχολήσει επίσημα τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Η οριστική απόφαση

Ερωτηθείς σχετικά με το πότε θα ληφθεί η οριστική απόφαση, είπε ότι κατ’ αρχάς θα πρέπει η κυβέρνηση να στείλει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019 πριν από τις 15 Οκτωβρίου στην Κομισιόν, όπου θα υπάρχουν πληροφορίες για όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

Η Επιτροπή θα γνωμοδοτήσει για τον προϋπολογισμό και το ελληνικό αίτημα, ενώ τη «σκυτάλη» θα πάρουν στη συνέχεια οι τεχνοκράτες της Ευρωζώνης και το Εurogroup.

Με δεδομένο ότι το αμέσως επόμενο Εurogroup είναι νωρίς (5 Νοεμβρίου), το πιθανότερο σενάριο είναι πως η οριστική απόφαση θα ληφθεί στις 3 Δεκεμβρίου.