Γεμίζει αντί να αδειάζει η λίστα των εκκρεμοτήτων
INTIME

Γεμίζει αντί να αδειάζει η λίστα των εκκρεμοτήτων

Στη συνεδρίαση του EuroWorkingGroup (EWG) της 25ης Μαρτίου εναποθέτει πλέον τις ελπίδες του το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ώστε να κλειδώσει η εκταμίευση της δόσης του 1 δις. ευρώ και το επόμενο Eurogroup του Απριλίου.

Άλλωστε, πρέπει να βρεθεί ο τρόπος να ξεπεραστεί η χθεσινή ήττα του Ευκλείδη Τσακαλώτου, που ούτε την δόση ελάφρυνσης του χρέους, ούτε σχέδιο για νέο σύστημα προστασίας έχει καταθέσει ακόμα στη Βουλή, παρά το γεγονός ότι έληξε και η δίμηνη παράταση που είχε δοθεί στο νόμο Κατσέλη.

Ωστόσο, παρά το χθεσινό «χαστούκι» στις Βρυξέλλες, κύκλοι του υπουργού Οικονομικών δήλωναν χθες ότι «είναι απολύτως εφικτό» να επέλθει συμφωνία την 25 Μαρτίου στο EWG, στο οποίο ανέθεσε την εξέταση της Ελλάδος το Eurogroup.

Εν τω μεταξεί, επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες από κοινοτικές πηγές που από το Δεκέμβριο προειδοποιούσαν ότι «επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα σημαίνει ότι θα πάρουν 3 ή 4 μήνες οι διαδικασίες για να αποφασίσουν οι θεσμοί για τα θέματα αυτά στα EWG, και όχι μόλις 3-4 μέρες όπως γινόταν στις συναντήσεις στα κεντρικά ξενοδοχεία επί Μνημονίου».

Γιατί χάθηκε η μάχη για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο

Παρά τις προσδοκίες της κυβέρνησης, όπως αποδείχθηκε χθες η λίστα με τις εκκρεμότητες που έχει να αντιμετωπίσει, αντί να αδειάσει, ολοένα και γεμίζει.

Παρά τα λίγα καλά λόγια ότι η Ελλάδα εξέδωσε 10ετές ομόλογο και δανείζεται μόνη της για να ενισχύσει το ταμειακό «μαξιλάρι» που της άφησαν σαν παρακαταθήκη οι ευρωπαίοι εταίροι από το 3ο Μνημόνιο, ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο θύμησε πως ο προϋπολογισμός προβλέπει για 4η συνεχή χρονιά πρωτογενές 3,5% και οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης διαρκούν περισσότερο (“outlive”) από το Πρόγραμμα που τέλειωσε.

Και ενώ έχει γίνει πολύ καλή πρόοδος, π.χ. για τον καλύτερο έλεγχο των δαπανών υγείας και σημαντικές ιδιωτικοποιήσεις, το EWG θα εξετάσει αν εγκρίνουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. «Εάν έχουν όλα γίνει» όπως είπε ως τότε, «το Eurogroup τον Απρίλιο θα εγκρίνει τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους που αποφασίσαμε τον περασμένο Ιούνιο».

Στη συνεδρίαση, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, υπήρξαν έντονες διαφωνίες για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους που δεν μειώνονται και για τις ιδιωτικοποιήσεις που «σκάλωσαν» (πώληση μονάδων της ΔΕΗ, Εγνατία οδός).

Παραμένει το αγκάθι για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη

Η προστασία της πρώτης κατοικίας, είναι ένα βασικό ζήτημα για την κυβέρνηση, που παραμένει όμως ανοιχτό.

Χθες, για τα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά, ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε πως έχει γίνει μεν πρόοδος αλλά παραμένει ανοιχτό το ζήτημα με τον νόμο Κατσέλη.

Όπως ανέφερε, πρέπει να βρεθεί μια λύση που θα προστατεύει τους ευάλωτους και μόνο αυτούς, αλλά και δεν θα εμποδίζει τις τράπεζες να λύσουν το θέμα των “κόκκινων” δανείων.

Πληροφορίες από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο αναφέρουν, ότι  παραμένει «ανοικτό» θέμα τα περιουσιακά κριτήρια, όπου συμπεριλαμβάνονται τα λοιπά- πλην κύριας κατοικίας- ακίνητα, αλλά και οι καταθέσεις.

Ο Π. Μοσκοβισί έκανε λόγο σε τεχνικά ζήτημα που αφορούν και στα «κριτήρια καταλληλότητας» (eligibility criteria), επιβεβαιώνοντας έτσι ότι σε ένα τόσο βασικό ζήτημα, δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία με τους Ευρωπαίους.

Οι Ευρωπαίοι ανησυχούν και για τις διαδικασίες με τις οποίες θα φιλτράρονται οι αιτήσεις των δανειοληπτών προκειμένου να υπάγονται στο σύστημα προστασίας.

Σύμφωνα με πηγές από την ελληνική πλευρά, που επικαλείται το iefimerida.gr,  το ζήτημα είναι τεχνικά το πιο δύσκολο, καθώς πρέπει να βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα ώστε να εντοπίζονται και να μπλοκάρονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και να εντάσσονται μόνο οι περίπου 200.000 που έχουν υπολογίσει οι τράπεζες.

Όπως επιβεβαιώνουν και πηγές από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο, η βασική ανησυχία είναι ότι η διαδικασία δεν είναι απολύτως αυτοματοποιημένη, καθώς σε κάποια στάδια επεξεργασίας των στοιχείων των οφειλετών, παρεμβαίνει αναγκαστικά το ανθρώπινο χέρι.

Loading