Γερμανία: Μπλόκο στην εξαγορά σημαντικών εταιριών από Κινέζους επενδυτές

Η γερμανική κυβέρνηση, αποφάσισε να θέσει μπλόκο στην εξαγορά κύριων και ζωτικών γερμανικών βιομηχανιών από Κινέζους επενδυτές, οι οποίοι επιθυμούν να αποκτήσουν ποσοστό σε διαχειριστή δικτύου υψηλής τάσης, ενώ παράλληλα σχεδιάζεται η άσκηση βέτο στην πώληση μιας εταιρίας μηχανημάτων.

propoli

Η κρατική γερμανική επενδυτική τράπεζα KfW συμφώνησε νωρίτερα να αποκτήσει ποσοστό 20% στον διαχειριστή δικτύου υψηλής τάσης 50Hertz, προκειμένου αυτό να μην εξαγορασθεί από την κινεζική State Grid.

Επιχειρούμενη κινεζική εισχώρηση στην τεχνολογική βιομηχανία

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, φιλοξένησε δηλώσεις κυβερνητικής πηγής με γνώση του συγκεκριμένου ζητήματος, σύμφωνα με τις οποίες το Βερολίνο σχεδιάζει επίσης να ασκήσει βέτο στη σχεδιαζόμενη πώληση σε Κινέζους επενδυτές της Leifeld Metal Spinning. Η συγκεκριμένη εταιρεία μηχανημάτων έχει βαρύνουσα σημασία, καθώς στους πελάτες της περιλαμβάνονται εταιρίες στους κλάδους της αεροδιαστημικής, των χημικών και της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Από την πλευρά του, το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι θέλει καλύτερα εργαλεία για να αποτρέπει την εξαγορά γερμανικών εταιριών από επενδυτές εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν συνάδουν με τους κανονισμούς της αγοράς.

Σημειώνεται πως παρόμοιες ενστάσεις, πέρα από τη Γερμανία, έχουν διατυπώσει και άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Αυστραλία και η Βρετανία, οι οποίες έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι η Κίνα και άλλοι ανταγωνιστές αποκτούν μέσω εξαγορών πρόσβαση σε βασικές τεχνολογίες.

Loading