ΧΑΑ: Πώς ξεπέρασε τις 860 μονάδες -Πώς βλέπουν οι ξένοι τράπεζες, πλειστηριασμούς

Πολύ εύκολα ξεπέρασε σήμερα τις 860 μονάδες η αγορά και σίγουρα μέρος της δυναμικής της κρύβεται στα όσα συμφωνήθηκαν χθες -σύμφωνα με την έκθεση συμμόρφωσης- στο Eurogroup -με αιχμή τράπεζες και πλειστηριασμούς.

Οι ξένοι επενδυτές, όπως ομολογούν έλληνες τραπεζίτες, παραδέχονται ότι η διακύβερνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ έχει περάσει πλέον στο τρίτο στάδιο «υπογράφω και εφαρμόζω» -ύστερα απο το «υπογράφω και δεν εφαρμόζω»- και απο το αρχικό… αντάρτικο του 2015.

Σε αυτό το πλαίσιο οι 10.000 πλειστηριασμοί για το 2018 – και οι 40.000 που θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια- αναμένεται ότι θα δώσουν ώθηση στις τράπεζες. Οι ίδιοι οι τραπεζίτες, ωστόσο, δεν θεωρούν εύκολο τον στόχο των 10.000 πλειστηριασμών ακινήτων -δεδομένου ότι η αγορά δεν πρέπει να πιεστεί όσον αφορά τις τιμές και όσα ακίνητα βγούν θα πρέπει να εκποιηθούν κατόπιν συννενόησης των τεσσάρων τραπεζών.

Πλειστηριασμοί και τράπεζες

Οι πλειστηριασμοί και οι ιδιωτικοποιήσεις είναι τα «καύσιμα» της ανόδου και το μόνο που μένει είναι να επιβεβαιωθεί, στα τέλη Ιανουαρίου, η άποψη των ξένων επενδυτών που θέλει τις ελληνικές τράπεζες να μην χρειάζονται ανακεφαλαιοποίηση. Εάν πέρα από τα παραπάνω συνυπολογίσουμε ότι οι τράπεζες θα καταφέρουν να ομαλοποιήσουν την αγορά ακινήτων – και να μην επηρεαστεί η αξία των ενεχύρων που κατέχουν – τότε οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να δικαιολογήσουν υψηλότερες αποτιμήσεις, ανάλογες με αυτές των ευρωπαϊκών. Με άλλα λόγια, όταν οι επενδυτές συνειδητοποιήσουν ότι οι τιμές αυξάνονται, τότε θα συμβεί και η πραγματική άνοδος στις τιμές των τραπεζών. Όσο περισσότερο μειώνουν τα κόκκινα δάνεια, τόσο το καλύτερο.

Άνοδος 0,69%

Με τράπεζες, ΔΕΗ και ΟΤΕ συνεχίζεται η άνοδος και η εισροή κεφαλαίων στην Αθήνα.

Πριν από λίγο ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις 863 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 0,66%.

Άνοδος 1,25% για την Alpha Bank στα 2,02 ευρώ. Άνοδος 1,19% για την Eurobank στα 0,893 ευρώ. Κέρδη 1,37% για την Τράπεζα Πειραιώς στα 3,69 ευρώ. Άνοδος 0,87% για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 0,3486 ευρώ. Άνοδος 1,22% γαι τον ΟΤΕ στα 12,40 ευρώ. Άνοδος 1,22% για τον Μυτιληναίο στα 9,92 ευρώ. Κέρδη 2,83% για την ΔΕΗ στα 2,468 ευρώ.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε ήδη στα 9 εκατ. ευρώ δείχνοντας ότι οι εισροές κεφαλαίων συνεχίζονται.