Εγκρίθηκε η εκταμίευση της τέταρτης δόσης από τoν ESM

Εγκρίθηκε από το ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) η εκταμίευση της τέταρτης δόσης του προγράμματος στήριξης, συνολικού ύψους 6,7 δις ευρώ.

«Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια της ολοκλήρωσης όλων των προαπαιτούμενων από την ελληνική κυβέρνηση και της επακόλουθης έγκρισης του αναθεωρημένου Μνημονίου από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕSM», επισημαίνει η σχετική ανακοίνωση του ESM.

Παράλληλα, σημειώνει ότι η συνολική δόση θα χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση του χρέους, την εκκαθάριση εγχώριων ληξιπρόθεσμων οφειλών και τη δημιουργία ενός «μαξιλαριού ρευστότητας».

Την Τετάρτη η εκταμίευση της πρώτης υποδόσης

Η πρώτη υποδόση ύψους 5,7 δισ. αναμένεται στα ελληνικά ταμεία την Τετάρτη (29/3). Το υπόλοιπο 1 δισ. που θα χρησιμοποιηθεί επίσης για την αποπληρωμή του εσωτερικού χρέους, θα μπορεί εκταμιευθεί μετά την 1η Μαΐου, σε συνέχεια νέας απόφασης του ΔΣ του ΕSM.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ESM, εξάλλου, θα εξαρτηθεί από την περαιτέρω «πρόοδο» της Ελλάδας στη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

«Αναγνωρίζεται η σκληρή δουλειά κυβέρνησης και ελληνικού λαού»

«Με τη σημερινή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕSM αναγνωρίζεται η σκληρή δουλειά της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για την ολοκλήρωση μιας εκτεταμένης δέσμης μεταρρυθμίσεων», σχολίασε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού Μηχανισμού, Κλάους Ρέγκλινγκ, αναφερόμενος σε συγκεκριμένες «σημαντικές» δράσεις στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, τη βελτίωση της εισπραξιμότητας των δημόσιων εσόδων, τη φορολογική πολιτική και την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

«Προϋπόθεση η εφαρμογή των υπολοίπων μεταρρυθμίσεων»

«Η τέταρτη και τελική αξιολόγηση του προγράμματος έχει ήδη ξεκινήσει και είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να βγει με επιτυχία από το πρόγραμμα του ESM τον Αύγουστο του 2018, υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει και τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις», συμπλήρωσε ο Ρέγκλινγκ.

Το συνολικό ποσό της ενίσχυσης

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ESM, σε συνέχεια της εκταμίευσης των 5,7 δισ. ευρώ, η συνολική οικονομική ενίσχυση του ESM στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος για την Ελλάδα ανέρχεται σε 45,9 δισ. ευρώ, από συνολικό ποσό 86 δισ.

Συνολικά και στα τρία προγράμματα, ο ΕSM και το EFSF έχουν μέχρι στιγμής εκταμιεύσει 187,77 δισ. ευρώ στην Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένου του ποσού που εγκρίθηκε σήμερα).

Τροποποίηση της συμφωνίας και υποχρεώσεων για την Ελλάδα

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του ΔΣ του ESM, εξάλλου, εγκρίθηκε επίσης μια τροποποίηση της συμφωνίας χρηματοδοτικής βοήθειας (FFA), σύμφωνα με την οποία η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (HCAP) προστίθεται ως συμβαλλόμενο μέρος στην FFA, μόλις υπογραφεί η αναθεωρημένη συμφωνία.

Σύμφωνα με τον ESM, η τροπολογία αυτή περιλαμβάνει επίσης υποχρεώσεις για την Ελλάδα σε σχέση με το HCAP, το ταμείο που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ESM για την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ