Ζει και… βασιλεύει η παραοικονομία στην Ελλάδα

Ζει και… βασιλεύει η παραοικονομία στην Ελλάδα

Τουλάχιστον 35 δισ. ευρώ εκτιμάται το μέγεθος της παραοικονομίας στην Ελλάδα, με τον κίνδυνο ξεπλύματος στη χώρα να χαρακτηρίζεται ως «υψηλός».

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με την πρώτη σχετική Έκθεση που δημοσιοποιεί το υπουργείο Οικονομικών, το μέγεθος της παραοικονομίας εκτιμάται στο 20% του ΑΕΠ, δηλαδή τουλάχιστον 35 δισ ευρώ.

Πού ανακύπτει το μεγαλύτερο επίπεδο κινδύνου

Το μεγαλύτερο επίπεδο κινδύνου (Υψηλό) ανακύπτει από τους κλάδους του μη χρηματοπιστωτικού τομέα (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, λογιστές και μεσίτες ακινήτων). Υψηλό επίπεδο κινδύνου ΞΧ αντιμετωπίζει και ο κλάδος των παρόχων υπηρεσιών εμβασμάτων, με τον τραπεζικό κλάδο να έπεται με επίπεδο κινδύνου «Μέσο – Υψηλό».

Για παράδειγμα οι συμβολαιογράφοι, οι δικηγόροι και οι μεσίτες ακινήτων που μεσολαβούν στις αγοραπωλησίες ακινήτων, δύναται να συμμετέχουν στη φοροδιαφυγή, η οποία αποτελεί βασικό αδίκημα του ξεπλύματος χρήματος και χρησιμοποιούνται συχνά ως διαμεσολαβητές για τη νομιμοποίηση εσόδων, προερχόμενων από διαφθορά και παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, πολλές φορές και εν αγνοία τους.

Τα στοιχεία από τους φορολογικούς ελέγχους έδειξαν ότι οι πραγματικές τιμές πώλησης των ακινήτων ήταν συνήθως και για μεγάλο χρονικό διάστημα, ιδιαίτερα πριν από την οικονομική κρίση, κατά πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με την αναγραφόμενη στο συμβόλαιο τιμή, που συνέπιπτε με την αντικειμενική αξία του ακινήτου. Κατά συνέπεια οι αγοραστές κατέβαλαν φόρο κατά πολύ μικρότερο του αναλογούντος.

Για δικηγόρους, συμβολαιογράφους, λογιστές και φοροτεχνικούς

Όσον αφορά στους δικηγόρους, συμβολαιογράφους και λογιστές – φοροτεχνικούς, ή απειλή για ξέπλυμα χρήματος σχετίζεται με τη συμμετοχή τους στη δημιουργία, τη λειτουργία ή τη διαχείριση εταιρειών, δεδομένου ότι ορισμένες φορές επιχειρείται νομιμοποίηση εσόδων από τα βασικά εγκλήματα (π.χ. διακίνηση ναρκωτικών) μέσω νέων ή υφιστάμενων επιχειρήσεων.

Αίσθηση προκαλεί, επίσης, η επισήμανση ότι αν και η Ελλάδα δεν θεωρείται τόπος ξεπλύματος, κατά τα έτη 2014-2016, έχει παρατηρηθεί αύξηση των επενδύσεων στην αγορά ακινήτων από αλλοδαπούς υπηκόους και εταιρίες, μέρος των οποίων ενδεχομένως αποτελούν συναλλαγές υψηλού κινδύνου.

Δείτε επίσης: ΔΝΤ: Σκωτσέζικο ντουζ για ανάπτυξη μετά το 2023

Loading

Play