Ψυχρολουσία για το οικονομικό επιτελείο αποτέλεσε η αναβολή της αξιολόγησης από τη Moody’s, που προσδοκούσε σε μία θετική αξιολόγηση η οποία θα συνέβαλλε στο κλίμα αισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία που καλλιεργεί εδώ και καιρό.
Τελικά η μη δημοσιοποίηση της έκθεσης αξιολόγησης αποτέλεσε πιο ισχυρή προειδοποίηση από την ίδια την έκθεση.
Η αναβολή της αξιολόγησης από τον οίκο συνεπάγεται ότι κάτι δεν πάει και τόσο καλά όσο θέλει το Μαξίμου να δείξει.
Ο οίκος, λίγες μέρες την περιβόητη έξοδο από τα μνημόνια, είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο να χάσει η οικονομία το έδαφος που έχει κερδίσει από τυχόν εφησυχασμούς και αδράνειες.
Παράλληλα επεσήμανε την ανάγκη να τηρηθούν οι δεσμεύεις που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση και να υλοποιηθούν απαρέγκλιτα οι μεταρρυθμίσεις.
Δεδομένου ότι στην τελευταία έκθεση ο οίκος εστίαζε στη μη τήρηση των συμφωνηθέντων και την πιθανή πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα, το γεγονός ότι τελικά δεν προχώρησε στην προγραμματισμένη του αξιολόγηση, υποδεικνύει ότι σίγουρα κάτι δεν πάει καλά.
Τι κρύβεται πίσω από την αναβολή της αξιολόγησης
Όπως επισημαίνει το iefimerida επικαλούμενο δικές του πηγές, το μυστικό κρύβεται σε ένα δισέλιδο ενημερωτικό σημείωμα της Moody’s, το οποίο εστάλη στην πελατεία της προς το τέλος του προηγούμενου μήνα, δηλαδή όσο ήταν ακόμα φρέσκα τα επινίκεια για την έξοδο από το Μνημόνιο.
Εκεί, λοιπόν, σε μια παράγραφο, ο οίκος αξιολόγησης ούτε λίγο ούτε πολύ αναφέρει ότι η Ελλάδα κινδυνεύει από το σύνδρομο του Σίσυφου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην αρχή του σημειώματος επισημαίνεται ότι “η κρίση του ελληνικού χρέους είναι αρχαία ιστορία”, περιγράφει την οικτρή κατάσταση στην οποία περιήλθε η Ελλάδα μετά από την οκταετή περιπέτεια των μνημονίων.
Βέβαια, από το σημείο δεν έλειπαν οι αναφορές στα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, αλλά κι αυτά με αστερίσκους.
Φτάνοντας στο τέλος της ανάλυσης, βρίσκει κανείς τη ρίζα του προβληματισμού, που σαφώς δεν περιορίζεται εντός των τειχών της Moody’s, όπως διαπίστωσε, άλλωστε και ο Ε. Τσακαλώτος στις έως τώρα επαφές του.
Παρομοιάζοντας την Ελλάδα με το μυθικό Σίσυφο, που ήταν καταδικασμένος να σπρώχνει κάθε ημέρα ένα γιγάντιο βράχο στην κορυφή του λόφου, για να τον βλέπει το βράδυ να κατρακυλά πίσω, η Moody’s παρατηρεί ότι εκτός από τους εξωτερικούς κινδύνους, η χώρα έχει να αντιμετωπίσει δύο εσωτερικούς κινδύνους.
Ο πρώτος έχει να κάνει με τη διατήρηση των δεσμεύσεων στους δανειστές της, την εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί ως τώρα, έτσι ώστε η χώρα να μη χάσει την αξιοπιστία που δημιούργησε η ολοκλήρωση του Προγράμματος.
Πρόκειται για το ίδιο ακριβώς επιχείρημα που επικαλέστηκε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, επιμένοντας στην εφαρμογή των περικοπών στις συντάξεις, οι οποίες έχουν ψηφιστεί από το 2017.
Ο δεύτερος κίνδυνος έχει να κάνει με τα πολιτικά ρίσκα. Ο Οίκος “βλέπει” ενδεχόμενη αλλαγή κυβέρνησης στις εκλογές, τις οποίες τοποθετεί μάλιστα νωρίς το 2019, κάτι που θα μπορούσε να εντείνει την αβεβαιότητα για το κατά πόσο η Ελλάδα θα εφαρμόσει τις αναγκαίες πολιτικές για τη βιωσιμότητα του Χρέους.
Επί της ουσίας, ο Οίκος θεωρεί ότι βαίνοντας προς πρόωρες εκλογές υπάρχει ο κίνδυνος να “χαλαρώσει” η δημοσιονομική προσήλωση, κάτι που θα επηρεάσει τους στόχους των πλεονασμάτων άρα και τις παραδοχές για τη δυναμική του Χρέους.
Πλησιάζει η “μητέρα των μαχών”
Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος η κυβέρνηση, επιδίδεται σε νέα παζάρια με τους Θεσμούς προκειμένου να πετύχει την αναβολή του μέτρου περικοπής των συντάξεων αλλά και τη διατήρηση του αφορολόγητου.
Και όλα αυτά όταν ήδη ετοιμάζεται να πέσει στην μάχη του προϋπολογισμού την επόμενη Δευτέρα.
Τον τόνο του κυβερνητικού σχεδιασμού για το επόμενο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον μέχρι το επόμενο Eurogroup τον Νοέμβριο, οπότε και θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις.
Αν και παρατηρείται μια πιο προσεκτική ρητορική για την κατάληξη της μητέρας των μαχών, υπάρχουν υψηλές προσδοκίες για το θέμα.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό, Γιώργο Χουλιαράκη ανέφεραν πως ο δημοσιονομικός χώρος για το 2019 θα είναι μεγαλύτερος από τα 700 εκατ. ευρώ που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και αυτό μπορεί αφ’ ενός να ακυρώσει το μέτρο για τις συντάξεις και αφ’ ετέρου να επιτρέψει την υλοποίηση κάποιων από τα αντίμετρα.