Φωτ. αρχείου

Μείωση του αφορολόγητου από το 2019 προεξοφλεί ο ΟΟΣΑ

Μείωση του αφορολόγητου από το 2019 προεξοφλεί έκθεση του ΟΟΣΑ η οποία αναδεικνύει την Ελλάδα πρωταθλήτρια σε φόρους και ουραγό στην ανάπτυξη, πιστοποιώντας ότι οι εισφορές και οι φόροι που βαραίνουν τις αποδοχές των εργαζομένων στη χώρα μας είναι δυσβάσταχτοι.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του Οργανισμού, το 2016 το χάσμα ανάμεσα στις «καθαρές» και τις «μεικτές» απολαβές όλων των εργαζόμενων στην Ελλάδα ισοδυναμούσε με το 40,24% του μισθολογικού κόστους, δηλαδή τέσσερις και πλέον μονάδες πάνω από τον μέσο όρο στον ΟΟΣΑ.

Στην ίδια έκθεση σημειώνεται πως η μείωση του μισθολογικού κόστους θα πρέπει να αποτελέσει εξέλιξη των ευρύτερων μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και αναγνωρίζεται ότι η χώρα μας σημείωσε πρόοδο στην εφαρμογή της συνολικής μεταρρύθμισης για τη δημόσια διοίκηση.

Παράθυρο ευκαιρίας οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις στις χώρες – μέλη του συνολικά, ο ΟΟΣΑ κάνει λόγο για συνέχιση της επιβράδυνσης που είχε παρατηρηθεί την προηγούμενη διετία. «Με βάση την επισκόπηση των δράσεων που υλοποιήθηκαν αναφορικά με τις προτεραιότητες διαρθρωτικών πολιτικών σε αυτή την έκθεση Going for Growth, υπάρχουν λίγες ενδείξεις μίας επικείμενης ενίσχυσης του ρυθμού των μεταρρυθμίσεων.

Αν δείχνει κάτι η έκθεση, αυτό είναι μία περαιτέρω επιβράδυνση το 2017 σε σχέση με τον ήδη περιορισμένο ρυθμό που σημειώθηκε τα δύο προηγούμενα χρόνια». «Η επάνοδος υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας προσφέρει έναν παράθυρο ευκαιρίας για να γίνει νέα πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με υψηλότερες πιθανότητες να καρποφορήσουν πιο γρήγορα», καταλήγει η έκθεση.