Μερική απασχόληση για έναν στους δυο εργαζόμενους

Δυσοίωνα είναι τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ του μηνός Φεβρουαρίου για την αγορά εργασίας στην Ελλάδα, καθώς ένας στους δυο εργαζόμενους δουλεύει υπό μερική απασχόληση.

Σε ανακοίνωση του ο τομεάρχης Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βρούτσης, επισημαίνει ότι η μερική απασχόληση εξακολουθεί να διευρύνεται ανεξέλεγκτα, κυριαρχώντας απόλυτα της πλήρους απασχόλησης, που συνεχώς συρρικνώνεται. Ταυτόχρονα το ισοζύγιο μισθωτής απασχόλησης υπολείπεται σημαντικά έναντι της αντίστοιχης περσινής επίδοσης.

Μισθοί βοηθήματα των 327 ευρώ

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Βρούτση, οι θέσεις πλήρους απασχόλησης συνεχίζουν να αντικαθίστανται με θέσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης: 1 στους 3 μισθωτούς στην Ελλάδα απασχολείται πλέον με μερική απασχόληση και με “μισθούς βοηθήματα” των 327 ευρώ!

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ:

  1. Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης στις νέες προσλήψεις Φεβρουαρίου, εκτινάχθηκαν στο 56,33%, ενώ η πλήρης απασχόληση συρρικνώθηκε ακόμη περισσότερο στο 43,67%! (Σχήμα 1). Επισημαίνεται η πλήρης αντιστροφή της τάσης: το μήνα Φεβρουάριο του 2014 οι προσλήψεις πλήρους απασχόλησης αντιστοιχούσαν στο 51,16%, ενώ οι προσλήψεις μερικής απασχόλησης περιορίζονταν στο 48,84%.

Μερική απασχόληση για έναν στους δυο εργαζόμενους

2. Ανησυχητική είναι η εικόνα και στο ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης, καθώς το Φεβρουάριο η επίδοση των 16.628 προσλήψεων υπολείπεται κατά 8.310 προσλήψεις σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2017 (Σχήμα 2).

Μερική απασχόληση για έναν στους δυο εργαζόμενους

«Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν τη θλιβερή πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ: μια αγορά εργασίας με πολύ χαμηλές προσδοκίες και προοπτικές για άνεργους και εργαζομένους» καταλήγει ο κ. Βρούτσης.