Οι προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων για τον προϋπολογισμό

Οι προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων για τον προϋπολογισμό

Τις προτάσεις τους για βιώσιμα αντίμετρα αξιοποίησης του δημοσιονομικού χώρου, δημοσιοποιούν οι Οικολόγοι Πράσινοι με αφορμή την κατάθεση του προσχεδίου Προϋπολογισμού 2019 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πρόκειται για προτάσεις που κατατέθηκαν στο γραφείο του Πρωθυπουργού την περασμένη εβδομάδα, στα πλαίσια συνάντησης που είχε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο και τη διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου Γιαννούλα Πεππέ.

Ειδικότερα, οι Οικολόγοι Πράσινοι:

  1. Αξιολογούν ως θετικές τις εξαγγελίες για σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ και αλλαγή της δομής του φόρου. Ζητούν «ο ΕΝΦΙΑ να γίνει πιο αναλογικός, πιο δίκαιος, ελαφρύτερος για τα χαμηλά εισοδήματα, αλλά και να ανασχεδιαστεί, ώστε να στηρίζει τη βιώσιμη παραγωγική ανασυγκρότηση, έχοντας ως βασικά κριτήρια ελάφρυνσης τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, αλλά και την κοινωνική αξιοποίηση κενών κτιρίων και σχολαζουσών γαιών».
  2. Θεωρούν θετικές τις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης. Ζητούν «να γίνουν πιο τολμηρές, ώστε να δώσουν σοβαρά κίνητρα για πλήρη απασχόληση». Αντίστοιχα κρίσιμη θεωρούν τη «στροφή από την επιδότηση της ανεργίας στην ενίσχυση της απασχόλησης».
  3. Ζητούν ειδικά κίνητρα για τα μικρά και απομακρυσμένα νησιά και τις ορεινές περιοχές, με στόχο και την επιστροφή των νέων και τη δημογραφική ανάκαμψη των περιοχών.
  4. Για τη συνεταιριστική, Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (ΚΑΛΟ) αξιολογούν ως θετική την κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς και Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ). Ζητούν «επιπλέον θαρραλέα μέτρα για τη στήριξη των νέων μορφών συνεργατισμού». Προτείνουν, δε, να ενισχυθεί σημαντικά το Ταμείο ΚΑΛΟ αλλά και το ταμείο για τις ενεργειακές κοινότητες με πρόσθετους πόρους.
  5. Προτείνουν σημαντική μείωση ΦΠΑ στον τομέα των επισκευών (έως και μηδενισμό), προκειμένου να ενισχυθούν η κυκλική οικονομία και η ανόρθωση του κλάδου, που παρουσιάζει συγκριτικά πλεονεκτήματα για τη χώρα και τη βιώσιμη έξοδο από την κρίση.
  6. Ζητούν, τέλος, να ανοίξει η συζήτηση για το βασικό εγγυημένο εισόδημα, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading