Ο εμπορικός πόλεμος του Τράμπ σείει την Ευρώπη -Πτώση 0,77% στο Χρηματιστήριο

Ο εμπορικός «πόλεμος» από τον πρόεδρο των ΗΠΑ φέρνει απόνερα από τη Νέα Υόρκη στην Ευρώπη -και φυσικά στη μικρή, αναδυόμενη αγορά των Αθηνών.

Οι δασμοί και οι επιπτώσεις

Οι ευρωπαϊκές αγορές σημειώνουν πτώση με πρώτη την γερμανική. Η απόφαση του Τράμπ να επιβάλλει δασμούς στις εισαγωγές σε αλουμίνιο και χάλυβα δημιουργεί νέες συνθήκες. Η αμερικανική αγορά «φοβήθηκε» και ήδη κατέγραψε μεγάλες απώλειες.

Εμπορικός πόλεμος, ΗΠΑ και Ευρώπη

Μια πρώτη συνέπεια για την Ευρώπη είναι το γεγονός ότι τα κινεζικά πρϊόντα αλουμινίου και χάλυβα θα πλημμμυρίσουν την Ευρώπη με ό,τι αυτό σημαίνει για τις ευρωπαϊκές εταιρείες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να προστατέψει τις εταιρείες της και να επιβάλλει με την σειρά της δασμούς και πιθανότατα να το κάνει στις τεχνολογικές εταιρείες των ΗΠΑ, αλλά και στις εταιρίες χάλυβα και αλουμινίου.

Ο προστατευτισμός οδηγεί σε επικίνδυνα μονοπάτια και ίσως αυτή η απόφαση να επιδράσει καταλυτικά και στην οικονομία των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Κίνας. Επιπλέον, η διαφορά ΗΠΑ και Ευρώπης είναι το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή οικονομία συνεχίζει την επέκταση της νομισματικής πολιτικής με αγορές ενώ η Αμερικανική ήδη αρχίζει τον κύκλο ανόδου των επιτοκίων.

Πτώση 0,77% στην Αθήνα

Η ρηχή αγορά της Αθήνας ύστερα απο μια πτώση έως 0,61% αντιδρά ως ένα βαθμό ενώ οι κινήσεις είναι περιορισμένες.

Ο Γενικός Δείκτης διατηρείται στις 830 μονάδες σημειώνοντας απώλειες 0,77% αν και αρχικά η αγορά σημείωνε οριακές απώλειες.

Με πτώση 0,40% η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 0,2976 ευρώ. Πτώση 0,31% για την Eurobank στα 0,81 ευρώ. Οριακή η πτώση στην Τράπεζα Πειραιώς στα 3,558 ευρώ. Οριακή άνοδος για την Alpha Bank στα 1,937 ευρώ. Κέρδη 0,17% για τον ΟΤΕ στα 11,60 ευρώ. Άνοδος 1,09% για τη Βιοχάλκο -ύστερα από την ένταξη της μετοχής στον small Cap. Άνοδος 1,58% γαι τον Τιτάνα στα 22,55 ευρώ.

Στα 8,3 εκατ. ευρώ ανήλθε η αξία των συναλλαγών.