Προβόπουλος: “Η Ελλάδα έχει ανάγκη επενδυτικό σοκ 80 δισ. ευρώ”

Στην ανάγκη να υποστεί η ελληνική οικονομία επενδυτικό σοκ ύψους 80 δισεκατομμυρίων ευρώ στάθηκε ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος, στην ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κίνδυνος της μεταρρυθμιστικής κόπωσης είναι υπαρκτός και τη συνέδεσε με την απροθυμία να γίνουν οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. «Η βελτίωση της οικονομικής ανάπτυξης πιθανώς να δημιουργήσει αίσθημα ασφάλειας και να αποδυναμώσει την αντίληψη του επείγοντος που υπήρχε όσο η κρίση ήταν σε εξέλιξη. Πιστεύω λοιπόν ότι θα πρέπει τις καλύτερες οικονομικές συνθήκες που σήμερα βιώνουμε να τις δούμε σαν παράθυρο ευκαιρίας, για να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές που δεν έχουμε κάνει μέχρι στιγμής, ώστε να βεβαιωθούμε ότι η επόμενη κρίση δεν μας πιάσει σε αδύναμη θέση όπως στο παρελθόν» σημείωσε.

«Με οδηγό τα διδάγματα της κρίσης»

Συμβούλευσε μάλιστα τους παρευρισκόμενους να έχουν ως οδηγό τα διδάγματα της κρίσης. Για τη νομισματική πολιτική ο πρώην διοικητής της ΤτΕ τόνισε ότι η συζήτηση για την αλλαγή της έχει ήδη ξεκινήσει. «Βεβαίως όταν αυτή η αλλαγή γίνει, θα πρέπει να γίνει με πολύ μεγάλη προσοχή, γιατί μπορεί να δημιουργήσει τεράστιες αναταράξεις, κάποιες από τις οποίες βλέπουμε τις τελευταίες εβδομάδες να εκτυλίσσονται στις ΗΠΑ» σχολίασε.

«Αυξάνεται σταθερά το πραγματικά ΑΕΠ»

Σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία επισήμανε ότι το πραγματικό ΑΕΠ αυξάνεται σταθερά τα τελευταία 19 τρίμηνα κι ότι με βάση τα πρώτα στοιχεία, η οικονομία κινείται στον ίδιο ρυθμό και φέτος.

«Το βήμα αυτό δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες για βαθύτερη χρηματοπιστωτική ολοκλήρωση εντός της Ευρώπης. Είναι επιτακτικό να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση σε όλες τις εκφάνσεις της και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μεταφερθούν από το εθνικό επίπεδο στον ενιαίο ευρωπαϊκό επίπεδο τόσο ο μηχανισμός χρηματοδότησης της εξυγίανσης των τραπεζών όσο και τα συστήματα εγγύησης καταθέσεων. Αυτές είναι από τις προτάσεις για τις οποίες θα δούμε να λαμβάνονται αποφάσεις σύντομα ελπίζω» κατέληξε.