INTIME

Πρόγραμμα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ στηρίζει τις μικρές επιχειρήσεις

Το πρόγραμμα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, σχετικά με το Δίκτυο Έγκαιρης Προειδοποίησης Επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και δεύτερης ευκαιρίας επιχειρηματιών, παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη. Στην παρουσίαση, μάλιστα, παρευρέθηκε και ο πρόεδρος Ο.Β.Σ.Θ., Αθανάσιος Νικολόπουλος, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας.

«Δίπλα στον μικρό επιχειρηματία»

Στην εισαγωγική του παρέμβαση, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, σημείωσε ότι πρώτη προτεραιότητα της Γενικής Συνομοσπονδίας είναι να βρίσκεται δίπλα στον μικρό και πολύ μικρό επιχειρηματία και τον αυτοαπασχολούμενο. Το Δίκτυο Έγκαιρης Προειδοποίησης, λοιπόν, αποτελεί μέρος των δράσεων αυτών.

Το πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχουν 15 οργανισμοί δημόσιοι και ιδιωτικοί από 7 Ευρωπαϊκές χώρες (Δανία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο, Πολωνία και Ελλάδα) χρηματοδοτείται απ’ ευθείας από την Ε.Ε. (COSME) και έχει τριετή χρονική διάρκεια (Δεκέμβριος 2016 – Δεκέμβριος 2019). Από την Ελλάδα συμμετέχουν το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, ως εθνικός συντονιστής, και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Χώρες τεχνογνωσίας και υποδοχής τεχνογνωσίας

Ουσιαστικά, το πρόγραμμα χωρίζεται σε χώρες παροχής τεχνογνωσίας και χώρες υποδοχής τεχνογνωσίας στις οποίες θα εφαρμοστούν πιλοτικά προγράμματα υποστήριξης επιχειρήσεων.

Οι χώρες που παρέχουν την τεχνογνωσία είναι η Δανία, η Γερμανία και το Βέλγιο, ενώ οι χώρες που θα εφαρμοστούν πιλοτικά  είναι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πολωνία.

Στην Ελλάδα το πιλοτικό πρόγραμμα θα υποστηρίξει δωρεάν περίπου 700 επιχειρήσεις στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα και το Ηράκλειο Κρήτης.

Στην παρουσίαση για την επίσημη έναρξη του προγράμματος στην Θεσσαλονίκη έγινε εκτενής αναφορά για τον σκοπό και τον τρόπο υποστήριξης των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Συγκεκριμένα το Δίκτυο Έγκαιρης Προειδοποίησης στην Ελλάδα:

Θα παρέχει εξατομικευμένη και με εμπιστευτικότητα υποστήριξη σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ώστε να:

  • Αποφεύγεται η πτώχευση – το κλείσιμο της επιχείρησης
  • Διασφαλίζεται το κλείσιμο με τον λιγότερο οδυνηρό τρόπο εφόσον αυτή είναι η μόνη επιλογή
  • Οδηγεί τις επιχειρήσεις σε τροχιά ανάπτυξης καθιστώντας τες βιώσιμες
  • Θα επιχειρήσει να αλλάξει την γενική άποψη για την αποτυχία, την πτώχευση και το κοινωνικό στίγμα που επιφέρουν στον επιχειρηματία
  • Στοχεύει στην δημιουργία βιώσιμων επιχειρήσεων με έντονο αναπτυξιακό αποτύπωμα

Ειδικότερα. η υποστήριξη των επιχειρήσεων χωρίζεται σε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο (διάγνωση) γίνεται μια αναλυτική αποτύπωση της κατάστασης της επιχείρησης και των αιτίων που την οδήγησαν σε κρίση. Στο δεύτερο στάδιο (θεραπεία) παρέχονται πρακτικές συμβουλές για τις ενέργειες που μπορούν να ακολουθήσουν προκειμένου να επιβιώσει.

Εάν κριθεί απαραίτητο, μπορεί να ανατεθεί η επιχείρηση σε Εθελοντή – Μέντορα με σχετική εμπειρία και εξειδίκευση αναφορικά με το πρόβλημα της επιχείρησης. Για τον λόγο αυτό έχει δημιουργηθεί μητρώο Εθελοντών – Μεντόρων που μέχρι σήμερα αριθμεί 161 άτομα και συμπεριλαμβάνει.

Οι Εθελοντές – Μέντορες είναι έμπειρα και επιτυχημένα στελέχη επιχειρήσεων, καταξιωμένοι σύμβουλοι, δικηγόροι με εμπειρία στην αναδιάρθρωση επιχειρήσεων και στον πτωχευτικό κώδικα, ψυχολόγοι, φοροτεχνικοί κλπ, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Early Warning Greece, και παρέχουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς.

Μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα 45 επιχειρήσεις με τα πρώτα στοιχεία να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για την αποτελεσματικότητα του.

Πρόταση για διοργάνωση ημερίδας

Η εκδήλωση έκλεισε με τον πρόεδρο Ο.Β.Σ.Θ., κ. Νικολόπουλο να προτείνει στον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ τη συνδιοργάνωση ημερίδας για την ενημέρωση των πρωτοβάθμιων σωματείων μελών, αλλά και των φυσικών προσώπων αυτών σχετικά με το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Στόχος το να μπορέσει να αξιοποιηθεί αναλόγως, ιδιαίτερα μέσα στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις επιχειρήσεις, λόγω της δεκαετούς κρίσης και να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να υποστηριχτούν, αλλά ταυτόχρονα  να έχουν δικαίωμα σε μια δεύτερη ευκαιρία, που είναι και ένας από τους βασικούς στόχους του συγκεκριμένου προγράμματος και της δομής του, παρέχοντας ένα χρήσιμο εργαλείο στους επαγγελματίες  και τις επιχειρήσεις τους.

Πληροφορίες – Αιτήσεις για το Πρόγραμμα:

Στα τηλέφωνα: 2310-545.967 και 210-88.37.188

ή μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης [email protected]

ή στην ιστοσελίδα  του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ και συγκεκριμένα στο ακόλουθο σύνδεσμο : http://www.imegsevee.gr/ekseliksi/1189-prosklisicosmecos