Πρόεδρος ΣΕΒΕ: «Στόχος μας το Made in ΝΜΚ αντί για σκέτο MK»

Πρόεδρος ΣΕΒΕ: «Στόχος μας το Made in ΝΜΚ αντί για σκέτο MK»

Την εκτίμηση ότι «δημιουργείται τεράστια σύγχυση στο καταναλωτικό κοινό σε όλο τον κόσμο» εξαιτίας των ετικετών που αναγράφουν «μακεδονικά προϊόντα» για το εάν προέρχονται από την γείτονα ή από την Ελλάδα, τόνισε σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Αριστερά και Δεξιά στα FM» στο Flash Radio 99.4 της Θεσσαλονίκης και στον Χρήστο Τσαλικίδη και τον Θωμά Καλέση, ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ).

Σε ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με το ζήτημα, ο Γ. Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι «όταν θα είμαστε στις διεθνείς εκθέσεις, και εκεί τον κάλεσα τον κύριο Δραγασάκη με όλο τον σεβασμό στο πρόσωπό του και τον κύριο πρωθυπουργό να είναι μαζί μας στις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις, εκεί θα είναι μακεδονικά προϊόντα και από τις δύο χώρες. Και από την Ελλάδα όπου βρίσκονται τα μακεδονικά προϊόντα εδώ και δεκαετίες και προπολεμικά εδώ και 100 χρόνια τουλάχιστον και φυσικά προϊόντα της Βόρειας Μακεδονίας δημιουργώντας μια τεράστια σύγχυση στο καταναλωτικό κοινό σε όλο τον κόσμο.

Μάλιστα εδώ ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν επενδύσει πάρα πολλά χρόνια σε αυτό το brand-name, έχουν ξοδέψει πάρα πολλά χρήματα, δεν μπορούσαν να διανοηθούνε ποτέ ότι μια γειτονική χώρα θα χρησιμοποιούσε το ίδιο όνομα στα προϊόντα της».

«Επιμένουμε να επενδύουμε στην Ελλάδα»

Από την άλλη πλευρά, σε ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με το γιατί δεν συμμετείχαν στην επιχειρηματική αποστολή μαζί με τον πρωθυπουργό στα Σκόπια, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ σημείωσε ότι «εμείς δεν έχουμε κάτι με τα Σκόπια αυτή τη στιγμή ή με επενδύσεις στα Σκόπια. Εμείς θέλουμε να επενδύσουμε εδώ στην Ελλάδα στην ελληνική Μακεδονία, με τους άνισους όρους που υπάρχουν στα θέματα επενδύσεων και στα φορολογικά, και στα εργασιακά, και στο ασφαλιστικό, σε όλα. Παρόλα αυτά επιμένουμε να επενδύουμε εδώ. Εμείς τα προϊόντα μας, πουλάμε ένα ποσοστό της τάξεως ένα τοις χιλίοις, μπορεί και πιο λίγο, στην γειτονική χώρα. Ότι ήταν να το πουλήσουμε, το πουλήσαμε και συνεχίζουμε να το πουλάμε. Είμαστε στην αγορά της γειτονικής χώρας. Δεν έχει να μας προσφέρει τίποτα απολύτως αυτό το ταξίδι. Εμείς, οι αρένες στις οποίες δίνουμε τις μάχες μας είναι οι διεθνείς αγορές, όπου εκεί δεν θέλουμε κάποιους να χρησιμοποιούν το όνομά μας στα προϊόντα τους ή εν πάση περιπτώσει αν το χρησιμοποιούν να αναφέρουν ότι είναι προϊόντα βορειομακεδονικά».

Παράλληλα, όσον αφορά την κατοχύρωση του ονόματος «μακεδονικός» στα προϊόντα, ο Γ. Κωνσταντόπουλος, εκτιμώντας ότι «ποτέ δεν πρόκειται μικρές επιχειρήσεις να μπουν στην διαδικασία να κατοχυρώσουνε επωνυμία», τόνισε ότι «μας τρελαίνει πραγματικά ότι πρέπει ένα προϊόν ή μία επιχείρηση που έχει την επωνυμία αυτή, εδώ και δεκαετίες το κληρονομήσαμε, έτσι το βρήκαμε από τους πατεράδες μας, από τους παππούδες μας, από τους προπαππούδες μας, έτσι το βρήκαμε και έτσι θέλουμε να συνεχίσουμε να το έχουμε. Εν πάση περιπτώσει εμείς είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο, καταλαβαίνουμε. Και οι δικαστές σε όλο τον κόσμο θα έρθουνε σε πάρα πολύ δύσκολη θέση».

Τέλος, πρόσθεσε ότι «εμείς εκεί που θα πιέσουμε είναι να αναφέρεται ως χώρα προέλευσης το Βόρεια Μακεδονία. Ξέρετε ότι μόνο στα αυτοκίνητα έχει μπει το N στο NMK. Η συμφωνία προβλέπει το MK, ωστόσο εμείς θα πολεμήσουμε για να γράφουν και εκεί NMK, οπότε όταν κάποιος γκουγκλάρει στα μακεδονικά να έρχεται στην Ελλάδα και στο North Macedonia να πηγαίνει στην γείτονα».

Loading

Play